Orientalna sałatka z soczewicą

Soczewicę przepłukać u gotować w 3 szklankach wody, ok. 15-20 minut, al-dente. Po ugotowaniu, ponownie przepłukać pod bieżącą wodą i odsączyć. Cebulę, natkę pietruszki i orzechy rozdrobnić/drobno pokroić. Soczewicę wymieszać z kaparami, pokrojonymi suszonymi pomidorami, natką pietruszki i orzechami. W niewielkim naczyniu przygotować sos: oliwa z oliwek, miód, sok z cytryny i...

Zdrowe odżywianie

Czekoladowy budyń jaglany

Kaszę jaglaną przelać wodą na sicie (aby uniknąć gorzkiego posmaku), a następnie gotować przez ok. 12 minut w 300 ml mleka. Następnie zmiksować ją na gładki budyń z dodatkowymi 100 ml mleka, 1,5 łyżki kakao (prawdziwym, bez cukru), 2 bananami i łyżką oleju kokosowego (dla smaku). Podawać z plasterkami banana i orzechami.

Fit serniczek na zimno

Fit serniczek na zimno

Twaróg należy zblendować ze skyrem, dodać słodzik i całość wymieszać. W szklance z 10 ml gorącej wody rozpuścić 5 g agaru. Gdy przestygnie dodać do masy twarogowej. Na dno naczynia wyłożyć pokruszone ciasteczka owsiane, całość zalać wcześniej przygotowaną masą twarogową. W międzyczasie truskawki zblendować na mus, dodać 5 g agaru i miód....

Owsiane ciasteczka z suszoną żurawiną

Owsiane ciasteczka z suszoną żurawiną

Płatki owsiane wsypać do miski razem z wcześniej pokrojoną drobno suszoną żurawiną. Banany rozgniatamy w osobnym naczyniu (np. łyżeczką lub widelcem) na miękką masę, następnie dodajemy do płatków owsianych z żurawiną. Do całości dodajemy jajko i mieszamy. Nakładamy łyżką na wyłożoną papierem blachę formując okrągłe kształty. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C...

Kakaowa kasza manna z owocami

Kakaowa kasza manna z owocami

Do garnka wlewamy mleko migdałowe, dodajemy 3 łyżeczki erytrytolu oraz 1,5 łyżeczki kakao. Całość gotujemy. Następnie do wrzącego już mleka dodajemy kaszę mannę, cały czas mieszając – najlepiej trzepaczką, by kasza nie przywarła do dna. Gdy masa zgęstnieje, przelewamy do miseczek lub pucharków. Maliny miksujemy na gładką masę, dodajemy miodu, powstałym sosem...

Mini tartaletki jaglane ze szpinakiem i pomidorkami

Mini tartaletki jaglane ze szpinakiem i pomidorkami

Mini tartaletki na słono. Świetnie smakują zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, ale również na zimno. Idealne na śniadanie! Wartość odżywcza tartaletek (1 sztuka): energia: 150 kcal; białko: 5 g; tłuszcze: 6 g; węglowodany: 21 g; błonnik: 3 g. Składniki (na 7 sztuk tartaletek): Tartaletki:szp Kasza jaglana / 100 g Mąka kukurydziana lub...

Sałatka z fetą i granatem

Sałatka z fetą i granatem

Gruszkę, pomidora i cebulę umyć i pokroić a granat obrać. Do misy wrzucić rukolę, dodać pokruszony ser feta, pokrojone warzywa i owoce. Całość polać miodem i oliwą z oliwek i wymieszać, na koniec posypać pestkami dyni.  Przepis autorstwa Katarzyny Burakiewicz, stażystki Poradni Mój Dietetyk Poznań. Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.

Truskawkowy mus z jogurtem i musli

Truskawkowy mus z jogurtem i musli

Truskawki myjemy i oczyszczamy z szypułek. Kilka owoców (3-4 sztuki) zostawiany w celu ułożenia ich na wierzchu deseru, z reszty przygotowujemy mus – do wyższego naczynia wkładamy pokrojone truskawki i blendujemy. Następnie do szklanek bądź pucharków wsypujemy musli, zalewamy sporą ilością jogurtu naturalnego. Na jogurt wylewamy mus truskawkowy. Następnie jeszcze raz posypujemy...

Sernik budyniowy

Sernik budyniowy

Do proszku budyniowego dodać 200 ml wody i dokładnie wymieszać. Następnie wstawić na gaz i gotować ciągle mieszając aż do uzyskania gęstej masy. Następnie rozpuścić żelatynę w 60 ml gorącej wody. Do przestudzonego budyniu dodać skyr, żelatynę, 2 łyżeczki erytrytolu i dokładnie wymieszać. Na dnie formy ułożyć herbatniki i wylać przygotowaną masę....

Brownie z fasoli

Brownie z fasoli

Wyjąć fasolę z puszki i dokładnie ją opłukać pod bieżącą wodą. Wszystkie składniki razem zblendować za pomocą blendera. Masę przelać do formy keksówki. Piec w piekarniku w 180*C przez pół godziny. Opcjonalnie polać ciasto polewą – rozpuszczoną gorzką czekoladą. Aby otrzymać ciasto na większą liczbę porcji, zalecane jest podwojenie wszystkich składników. Propozycja korzystna...

Krem orzechowy z awokado

Krem orzechowy z awokado

Wszystkie składniki razem zblendować. Mus może być przechowywany w słoiczku w lodówce przez około tydzień. Awokado, mimo wysokiej kaloryczności, jest bogate w „zdrowe tłuszcze”, głównie JKT, a także WKT omega 3 i 6. Dzięki temu  wpływa dobroczynnie na profil lipidowy, obniżając poziom cholesterolu i przyczyniając się do redukcji ryzyka chorób układu krążenia....

×