Kapusta z grzybami i żurawiną:

Autor: mojdietetyk

 

 

 

Przygotowanie:

Składniki:

300 g Kapusta kwaszona

200 g Pieczarka uprawna, świeża

50 g Cebula

100 g Jabłko

50 g Żurawina suszona

10 g Olej rzepakowy uniwersalny

20 g Oliwa z oliwek

5 g Cukier

150 g Woda

Natka pietruszki, kminek, pieprz, sos sojowy (1 łyżeczka)

Pieczarki pokroić na kawałki lub zetrzeć na tarce. Kapustę wyłożyć na sitko i dwukrotnie opłukać pod bieżącą ciepłą wodą, odcisnąć, pokroić na mniejsze części. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Jabłko ze skórką zetrzeć na tarce.

Na dużej i głębszej patelni z pokrywą podgrzać olej, dodać cebulę i delikatnie zrumienić ją przez około 5 minut. Dodać pieczarki, sos sojowy i odrobinę soli. Mieszając smażyć ok. 5 minut.
Dodać kapustę, starte jabłko, żurawiny, wodę oraz przyprawy i zagotować. Przykryć i gotować przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie zdjąć pokrywę i gotować przez około 10 minut aż nadmiar płynu wyparuje. Zdjąć z ognia. Gdy lekko przestygnie dodać posiekaną natkę pietruszki i oliwę extra vergine. Podawać z pieczywem lub wykorzystać jako farsz do PASZTECIKÓW.

Kaloryczność:

Całość podzielić na 4 porcje, wówczas:

1 porcja= 150 kcal

kapusta z zurawina 1

 

Powrót Powrót