Carpaccio z buraka

Autor: Aleksandra Pasich

Warzywne carpaccio z burakiem w roli głównej to połączenie, które będzie rozkoszą dla kubków smakowych!

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    246 kcal

  • Białko:

    10,9 g

  • Tłuszcze:

    19,9 g

  • Węglowodany:

    8,1 g

  • Błonnik:

    4,3 g

 

Składniki na 1 porcję:

  • 100 g Burak
  • 45 g Ser feta 12% tłuszczu
  • 10 g Oliwa z oliwek
  • 10 g Słonecznik, nasiona
  • Rukola
  • Pieprz
  • Ocet balsamiczny

 

Przygotowanie:

Buraki ugotować lub upiec w folii aluminiowej w piekarniku. Buraki zetrzeć na tarce na cienkie plasterki. Na talerzu ułożyć rukolę, na nią plastry buraka, na wierzchu posypać pokruszoną fetą i słonecznikiem. Całość skropić oliwą i octem balsamicznym. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem.

 

 

Powrót Powrót