
Warzywne carpaccio z burakiem w roli głównej to połączenie, które będzie rozkoszą dla kubków smakowych!
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia:
246 kcal
- Białko:
10,9 g
- Tłuszcze:
19,9 g
- Węglowodany:
8,1 g
- Błonnik:
4,3 g
Składniki na 1 porcję:
- 100 g Burak
- 45 g Ser feta 12% tłuszczu
- 10 g Oliwa z oliwek
- 10 g Słonecznik, nasiona
- Rukola
- Pieprz
- Ocet balsamiczny
Przygotowanie:
Buraki ugotować lub upiec w folii aluminiowej w piekarniku. Buraki zetrzeć na tarce na cienkie plasterki. Na talerzu ułożyć rukolę, na nią plastry buraka, na wierzchu posypać pokruszoną fetą i słonecznikiem. Całość skropić oliwą i octem balsamicznym. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem.