Frytki z batatów z sosem orzechowym

Autor: mojdietetyk

 

 

 

Przygotowanie:

Pieczone frytki z batatów w Naszym odczuciu, są zdecydowanie lepsze od tych tradycyjnych, nie wspominając o ich korzyściach zdrowotnych 🙂 Kto nie próbował, tym bardziej zapraszamy do skorzystania z Naszego przepisu! Orzechowy sos na jogurcie, ze świeżym czosnkiem i dodatkiem przypraw jest na pewno nieodłączną częścią tego przepisu! Mamy nadzieję, że będzie Wam tak smakować, jak Nam, podczas przygotowań tej potrawy. Czerwona odmiana batatów to bardzo dobre źródło karotenoidów w Naszej diecie, przede wszystkim likopenu, który może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca. Nasz przepis jest również bezglutenowy:)

Wartość odżywcza:

  • Energia 486 kcal
  • Białko 8 g
  • Tłuszcze 24 g
  • Węglowodany 61.7 g

Składniki:

  • 200 g bataty
  • 10 g oliwa z oliwek
  • 20 g orzechy włoskie
  • 50 g jogurt naturalny
  • 1 ząbek czosnek
  • papryka słodka mielona, curry, chili, zioła prowansalskie

Przygotowanie: Bataty obrać i pokroić w słupki. Połowę oliwy wymieszać z papryką, curry, ziołami prowansalskimi oraz chili i posmarować nią bataty. Całość piec w piekarniku w temperaturze 180ºC. Resztę oliwy zmiksować z posiekanymi orzechami, jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Frytki z batatów moczyć w sosie orzechowym. Smacznego!

BATATY Z ORZECHOWYM SOSEM

Dietetyk_Anna Hajost-01

Anna Hajost
dietetyk

Zuzanna Wieła Dietetyk Wronki-22

Zuzanna Wieła
dietetyk

Agnieszka_Pompecka-01

Agnieszka Pompecka
dietetyk

 

Powrót Powrót