
Odrobina orientalnych smaków w polskim wydaniu. Delikatny i aromatyczny.
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
- Energia
490 kcal
- Białko
29,3 g
- Tłuszcze
16,3 g
- Węglowodany
60,8 g
- Błonnik pokarmowy
6,9 g
Składniki:
- 100 g mięso z piersi kurczaka
- 50 g ryż basmati
- 50 g papryka czerwona
- 50 g papryka zielona
- 150 g cukinia
- 50 g marchew
- 50 g cebula
- 50 g mleko kokosowe (17 % tłuszczu)
- 5 g olej rzepakowy
Przygotowanie:
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Mięso pokroić w drobną kostkę, przyprawić curry i odstawić na chwilę. W międzyczasie pokroić paprykę w cienkie paski, cukinię w kostkę, marchew w słupki. Głęboką patelnię lub garnek posmarować olejem, podsmażyć warzywa przez ok. 10 min. Warzywa przełożyć do miski. Na patelni podsmażyć mięso, dodać mleczko kokosowe, imbir i paprykę chilli. Dusić około 15 min. Po tym czasie dodać warzywa i dusić razem jeszcze 5 minut. Kurczaka z sosem i warzywami podawać na ryżu.