Kurczak po tajsku z ryżem

Autor: Małgorzata Olchowska

Odrobina orientalnych smaków w polskim wydaniu. Delikatny i aromatyczny.

 

Wartości odżywcze dla 1 porcji:

  • Energia

    490 kcal

  • Białko

    29,3 g

  • Tłuszcze

    16,3 g

  • Węglowodany

    60,8 g

  • Błonnik pokarmowy

    6,9 g

 

Składniki:

  • 100 g mięso z piersi kurczaka
  • 50 g ryż basmati
  • 50 g papryka czerwona
  • 50 g papryka zielona
  • 150 g cukinia
  • 50 g marchew
  • 50 g cebula
  • 50 g mleko kokosowe (17 % tłuszczu)
  • 5 g olej rzepakowy

 

Przygotowanie:

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Mięso pokroić w drobną kostkę, przyprawić curry i odstawić na chwilę. W międzyczasie pokroić paprykę w cienkie paski, cukinię w kostkę, marchew w słupki. Głęboką patelnię lub garnek posmarować olejem, podsmażyć warzywa przez ok. 10 min. Warzywa przełożyć do miski. Na patelni podsmażyć mięso, dodać mleczko kokosowe, imbir i paprykę chilli. Dusić około 15 min. Po tym czasie dodać warzywa i dusić razem jeszcze 5 minut. Kurczaka z sosem i warzywami podawać na ryżu.

 

Powrót Powrót