Lista pojęć związanych z dietetyką
- 25(OH)D (witamina D w surowicy)
- ABTS/TEAC
- Acesulfam K
- Acyloglicerole
- Adaptogeny
- Adiponektyna
- Adipozyty
- Adrenalina
- Advantame
- Akroleina
- Akrylamid
- ALA Kwas Alfa Linolenowy
- Albumina
- Aldehyd mrówkowy (formaldehyd w żywności)
- Alergeny pokarmowe
- Alkalizacja organizmu
- Alkaloidy roślinne
- Alkohol Cukrowy
- Allicyna
- Alluloza (D-psikoza)
- ALP
- ALT (AlAT)
- Amarantus (szarłat)
- Aminokwas ograniczający
- Aminokwasy egzogenne
- Aminokwasy Endogenne
- Aminy biogenne
- AMPK
- Amylaza trzustkowa
- Anemia z Niedoboru Żelaza
- Antagoniści witamin
- Antocyjany
- Antyoksydanty
- Apetyt
- Apolipoproteina B (apoB)
- Arabinoksylany
- Arginina
- Aromaty dymu wędzarniczego
- Aspartam
- AST (AspAT)
- Astaksantyna
- Atwater Factor Correction
- AUC Pole Pod Krzywa Glukozy
- Awidyna (w białku jaja kurzego)
- Azotany
- Azotyny (nitryty)
- Bakterie Jelitowe
- Barwniki karotenoidowe
- BCAA
- Benzoesan sodu
- Beta-glukany
- Beta Karoten
- Beta-oksydacja
- BHA (butylowany hydroksyanizol)
- BHT (butylowany hydroksytoluen)
- Białko jaja kurzego
- Białko konopne
- Białko owadzie (entomofagia)
- Białko Roślinne
- Białko ryżowe
- Bialko Serwatkowe
- Białko ziemniaczane
- Bilans azotowy
- Bilirubina
- Bioaktywne Peptydy
- Biodostępność
- Biofortyfikacja
- Biotransformacja składników odżywczych
- Biotyna
- Blonnik Fermentowalny
- Blonnik Nierozpuszczalny
- Błonnik oporny typu RS1–RS5
- Blonnik Rozpuszczalny
- Blonnik
- Bor
- Budowa Ciała – Somatotypy
- CCK (cholecystokinina)
- Celiakia
- Celuloza mikrokrystaliczna
- Chitozan
- Chlor (chlorki)
- Chlorofil a i b
- Cholecystokinina (CCK)
- Cholesterol pokarmowy
- Cholina
- Choroba Crohna
- Chrom
- Chromochromy (barwniki roślinne)
- Chronożywienie
- Chylomikrony
- CLA
- CPM/TDEE – całkowita przemiana materii
- Cukry Proste
- Cukry Zlozone
- Cukrzyca Typu 1
- Cukrzyca Typu 2
- Cykl Krebsa
- Cykl mocznikowy
- Cykoria podróżnik (inulina naturalna)
- Cynaryna (karczoch)
- Cynk
- Cysteina
- Cytrulina
- Cytryniany
- Czarna porzeczka – antocyjany
- Czarnuszka (nigella sativa)
- Czynniki Antyodzywcze
- Czynniki Rakotwórcze w Diecie
- Czysta Masa Miesniowa
- Dawka Śmiertelna (LD50)
- Deficyt energetyczny
- Dekstryna oporna
- Detoksykacja wątrobowa (fazy I i II)
- DHA
- DIAAS
- Dieta 5:2 (dieta dr Mosleya)
- Dieta alkaliczna (zasadowa)
- Dieta anaboliczna
- Dieta antyangiogenna
- Dieta antynowotworowa
- Dieta Atkinsa
- Dieta bezdrożdżowa
- Dieta bezfruktozowa
- Dieta Bezglutenowa – Co To?
- Bezglutenowa
- Dieta Bezglutenowa (celiakia, nietolerancja glutenu)
- Dieta bezhistaminowa
- Dieta bezjajeczna
- Dieta bezkazeinowa
- Dieta bezlaktozowa
- Bezlaktozowa
- Dieta bezorzechowa
- Dieta bezskrobiowa
- Dieta bezsojowa
- Dieta Cambridge
- Carb cycling (cykl węglowodanowy)
- Dieta chlorofilowa
- Dieta CKD (cykliczna dieta ketogeniczna)
- Dieta cukrzycowa (niski indeks glikemiczny)
- Dieta cytrynowa
- Dieta DASH
- Dieta DASH (obniża ciśnienie)
- Dieta Dukana
- Dieta eliminacyjna
- Fleksitariańska (ograniczająca mięso, ale nie wykluczająca go całkowicie)
- Dieta FODMAP (dla osób z zespołem jelita drażliwego)
- Dieta IIFYM (If It Fits Your Macros)
- Dieta Intermittent fasting (okresowy post)
- Dieta ketogeniczna lecznicza
- Dieta ketogeniczna (keto)
- Dieta Kopenhaska
- Laktoowowegetariańska
- Laktowegetariańska
- Dieta lekkostrawna
- Dieta lekkostrawna
- Dieta Low Carb
- Dieta low-FODMAP
- Makrobiotyczna
- Dieta Master Cleanse (syrop klonowy, cytryna, pieprz cayenne)
- Dieta MIND
- Dieta monoskładnikowa
- Dieta Montignaca
- Dieta nerkowa
- Dieta niskocholesterolowa
- Dieta niskokaloryczna
- Dieta niskopurynowa
- Dieta niskopurynowa (dla osób z dną moczanową)
- Dieta niskosalicylanowa
- Dieta niskosodowa (bezsolna)
- Dieta niskotłuszczowa
- Dieta niskowęglowodanowa
- Dieta oczyszczająca jelita
- Dieta oparta na bulionach warzywnych
- Dieta optymalna (Kwaśniewskiego)
- Owowegetariańska
- Dieta paleo
- Dieta paleo
- Pescowegetariańska (pescetarianizm)
- Planetarna (planetary health diet)
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy (Hashimoto)
- Dieta przy refluksie (GERD)
- Raw food (surowa dieta roślinna)
- Dieta roślinna
- Dieta ryżowa
- Dieta SIRT (sirtfood)
- Sokowa
- Dieta South Beach
- Dieta Śródziemnomorska (zapobieganie chorobom serca)
- Dieta strukturalna (dr Bardadyna)
- Dieta surowa (raw detox)
- Dieta TKD (targetowana dieta ketogeniczna)
- Dieta ubogoresztkowa
- Dieta ubogotłuszczowa (przy chorobach pęcherzyka żółciowego)
- Dieta w fenyloketonurii (PKU)
- Warzywno-owocowa (np. dieta dr Dąbrowskiej)
- Dieta wątrobowa (lekkostrawna)
- Wegańska (wykluczająca wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego)
- Dieta wegańska
- Wegetariańska (wykluczająca mięso)
- Dieta wegetariańska
- Dieta wodna (water fasting)
- Dieta wolumetryczna
- Dieta wysokobiałkowa
- Dieta wysokobłonnikowa
- Dieta wysokotłuszczowa roślinna
- Dieta wysokowęglowodanowa
- Dieta ziołowa (ziołowy detoks)
- Dieta Zone (strefowa)
- Dietetyka kliniczna
- Dietetyka Sportowa
- Diety eliminacyjne krzyżowe
- Diety rotacyjne
- Dna moczanowa
- Dodatki do Żywności
- DPA (kwas dokozapentaenowy)
- DPPH Ocena Przeciwutleniaczy
- Dysbioza jelitowa
- Dyslipidemia
- EDTA (sekwestrant)
- Efekt jo-jo
- Efekt termiczny tłuszczu
- EGCG (galusan epigallokatechiny)
- Egzopolisacharydy bakterii jelitowych
- Ekstrakt drożdżowy
- Ekstrakty roślinne (suplementacja)
- Elektrolity
- Emulgatory
- Endogenne hormony glodu
- Endogenne przeciwutleniacze enzymatyczne
- Endotoksynemia metaboliczna
- EPA (kwas eikozapentaenowy)
- Erytrocyty a metabolizm
- Erytrol
- Estrogeny
- Estry Steroli Roslinnych
- Etanol
- Etykieta Nutri-Score
- Etykieta Zywieniowa
- Etylowanilina
- Eubioza jelitowa
- Ewentualna Wartosc Toksyczna
- Ewentualne Ryzyko Alergiczne
- Ewentualne Ryzyko Metaboliczne
- Ewolucja diety człowieka
- Fagocytoza a odżywianie
- Fawizm (nietolerancja bobu)
- Fenylalanina
- Fermentacja Jelitowa
- Fermentowane produkty mleczne
- Ferrytyna
- Fitoncydy
- Fitosterole
- Fityniany
- Flawonoidy
- Flawony
- Fluor
- Fosfatydylocholina
- Fosfatydyloseryna
- Fosfokreatyna
- Fosfolipidy
- Fosfor
- Frakcja HDL
- Frakcja LDL
- Frakcja VLDL
- FRAP (zdolność redukcyjna żelaza)
- Fruitarianizm (frutarianizm)
- Fruitarianizm
- Fruktooligosacharydy
- Fruktoza
- Fruktozemia
- Fukoza
- Galaktomannany
- Galaktomia (nietolerancja galaktozy)
- GDA Guideline Daily Amounts
- Genetyka żywieniowa
- Gęstość energetyczna żywności
- Gestosc odzywcza
- GGT (GGTP)
- Glicyna
- Glikacja
- Glikoalkaloidy
- Glikogeneza
- Glikogenoliza
- Glikoproteiny
- Glikozydy irydoidowe
- Glikozydy nasercowe w diecie
- Głód komórkowy
- Głód metaboliczny
- GLP-1
- Glukagon
- Glukoneogeneza
- Glukoza
- Glukozynolany indolowe
- Glukozynolany
- GLUT4 – transporter glukozy
- Glutamina
- Glutaminian Sodu
- Glutation
- Gluten
- Gorzki smak
- Gorzkniki roślinne
- GOS (galaktooligosacharydy)
- Grelina
- Grupa Krwi A Dieta
- Guma guar
- Guma ksantanowa
- Guma tara
- Hashimoto
- HbA1c
- HCA Kwas Hydroksycytrynowy
- Heksokinaza (enzym glikolizy)
- Heme iron (żelazo hemowe)
- Hemochromatoza a dieta
- Hemoglobina glikowana (HbA1c
- Hipernatremia dietetyczna
- Hipoalbuminemia
- Hipoglikemia reaktywna
- Histamina pokarmowa
- Histydyna
- HMB (β-hydroksy-β-metylomaślan)
- HOMA-IR
- Homocysteina
- Hormon tarczycy
- Hormon wzrostu
- Hormony Anaboliczne
- Hormony Kataboliczne
- hs-CRP
- Hydroksyprolina
- Indeks glikemiczny
- Indeks insulinowy
- Indeks Lipidowy
- Indeks sytosci
- Inhibitory Enzymow Trawiennych Czym Sa
- Inozytol (witamina B8)
- Insulina na czczo
- Insulina
- Insulinooporność
- Inulina
- Izoenzymy
- Izoflawony sojowe
- Izoleucyna
- Izomalt
- Jedzenie emocjonalne
- Jod
- Jonofory
- Jony Metali Ciezkich
- Kalorycznosc
- Kalorymetria pośrednia
- Kamica nerkowa
- Kapsaicyna
- Karagen
- Karboksymetyloceluloza
- Karmienie Intuicyjne
- Karnozyna
- Karotenoidy
- Katabolizm
- Katechiny
- Kazeina
- Ketogeneza
- Ketonemia
- Ketonuria
- Ketony
- Koenzym Q10 (ubichinon)
- Koenzymy
- Kofeina
- Kofermenty
- Kolagen
- Komorki Tuczne
- Kompleksy Chelatowe
- Konserwanty
- Kortyzol
- Kreatyna
- Kreatynina
- Krzem
- Ksylitol
- Kurkumina
- Kwas Arachidonowy
- Kwas Askorbinowy
- Kwas Elagowy
- Kwas Foliowy
- Kwas Linolowy
- Kwas liponowy (α-liponowy)
- Kwas Mlekowy
- Kwas moczowy
- Kwas Oleinowy
- Kwas Palmitynowy
- Kwas Stearynowy
- Kwas Szczawiowy
- Kwas Taninowy
- Kwas Uronowy
- Kwasy Fenolowe
- Kwasy Nukleinowe
- Kwasy Organiczne
- Kwasy tluszczowe omega 3
- Kwasy żółciowe
- Ladunek glikemiczny
- Łaknienie specyficzne (cravings)
- Laktaza
- Laktoza
- Łańcuch Oddechowy
- LCHF – Low Carb High Fat
- Lecytyna
- Leptyna
- Leucyna
- Lignany
- Lignina
- Likopen
- Lipogeneza de novo
- Lipoidy
- Lipoproteina(a) [Lp(a)]
- Lipoproteiny
- Lizyna
- LPS (lipopolisacharyd)
- Luteina
- Magnez
- Makroskladniki
- Maltitol
- Maltoza
- Mangan
- Masa Beztluszczowa
- Masa Ciała
- Masa Mięśniowa
- Maślan sodu
- MCT (średniołańcuchowe TG)
- Metabolity Wtorne
- Metabolizm Beztlenowy
- Metabolizm podstawowy
- Metabolizm Tlenowy
- Metionina
- Miedź
- Mikroflora Jelitowa
- Mikroskladniki
- Mleko A2
- Mleko UHT
- Modyfikacja Genetyczna
- Modyfikowana Atmosfera
- Molibden
- Monoacyloglicerole
- Morfologia Krwi A Dieta
- mTOR
- MUFA (jednonienasycone KT)
- Mutacje Mitochondrialne
- Mykotoksyny
- Nadciśnienie tętnicze
- Nadczynność tarczycy
- NAFLD – stłuszczenie wątroby
- NASH
- Nasycone Kwasy Tluszczowe
- Naturalne Barwniki
- Naturalne Konserwanty
- Naturalne Slodziki
- NEAT
- Neotame
- Niacyna
- Nietolerancja Fruktozy
- Nietolerancja pokarmowa
- Niezbedne Nienasycone Kwasy Tluszczowe
- Niskie IG
- Noradrenalina
- Normy Zywieniowe
- NOVA – klasyfikacja przetworzenia
- NPU – wykorzystanie białka netto
- Obrobka Termiczna
- Odpornosc Immunologiczna
- Odzywianie Medyczne
- Okno żywieniowe
- Oksydacja Lipidow
- Oksydanty
- Oleje Roślinne
- Omega-6
- ORAC (zdolność pochłaniania rodników)
- Organiczne Formy Mineralow
- Oś jelito–mózg
- Ostre Niedobory
- Otyłość brzuszna
- Owoce Niskocukrowe
- Paczka Kaloryczna
- PAL – współczynnik aktywności
- Parathormon
- Pasteryzacja
- Pasza GMO
- Patogeny Pokarmowe
- PDCAAS
- Pektyny
- Perystaltyka jelit
- PGPR (polirycynooleinian poliglicerolu)
- pH żołądka
- Pochodne Steroidowe
- Pokarmy Funkcjonalne
- Polifenole
- Poliole
- Polipeptydy
- Pomiar Skladu Ciala
- Porcja Referencyjna
- Post przerywany (intermittent fasting)
- Postbiotyki
- Potas
- Poziom Hemoglobiny
- Pozostałości pestycydów
- Prealbumina
- Prebiotyki
- Prekursor neuroprzekaźników
- Probiotyki
- Progesteron
- Prolaktyna
- Propionian
- Proporcja Kwasow Tluszczowych N 6 N 3
- Przeciwciala Pokarmowe
- Przeciwutleniacze Endogenne
- Przepuszczalność jelitowa („leaky gut”)
- Przyswajalnosc
- Psyllium (łuski babki)
- PUFA Nienasycone Kwasy Tluszczowe
- Puryny Czym Sa
- Puryny
- PYY (peptyd YY)
- RDA/AI
- Reakcja Maillarda
- Resweratrol
- Rezystyna
- Rownowaga Kwasowo Zasadowa
- Rownowaga Wodno Elektrolitowa
- RQ – współczynnik oddechowy
- Ryboflawina
- Sacharoza
- Sacharyna
- SCFA – krótkołańcuchowe KT
- Selen
- Sezonowość produktów
- Siarczyny
- SIBO
- Sirtuiny
- Sklad Ciala
- Skladniki Mineralne
- Skrobia Modyfikowana
- Skrobia Oporna
- Ślad węglowy żywności
- Sod
- Sorbinian potasu
- Sorbitol
- Stewia (glikozydy stewiolowe)
- Stres Oksydacyjny
- Sukraloza
- Sulforafan
- Synbiotyki
- Szlak pentozofosforanowy
- Tagatoza
- Tauryna
- Termiczny Efekt Bialka
- Termogeneza adaptacyjna
- Termogeneza poposilkowa
- Testosteron
- TMAO (tlenek trimetyloaminy)
- Trans kwasy tłuszczowe (TFA)
- Transferryna
- Trehaloza
- Treonina
- Triglicerydy
- Tryptofan
- TSH
- Tyramina
- Uważne jedzenie (mindful eating)
- Volumetrics
- Walina
- Wanad
- Wapn pokarmowy
- WHR – talia/biodra
- WHtR – talia/wzrost
- Wielkość porcji
- Witamina A (retinol)
- Witamina B1 (tiamina)
- Witamina B12
- Witamina B5 (kwas pantotenowy)
- Witamina B6 (pirydoksyna)
- Witamina D3 (cholekalcyferol)
- Witamina E (tokoferole)
- Witamina K (filochinon, menachinon)
- Witaminy rozpuszczalne w tluszczach
- Witarianizm
- Witarianizm
- Wolne Rodniki
- Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG)
- Wskaznik Masy Ciala BMI
- Wzór Atwatera
- XOS (ksylooligosacharydy)
- Zeaksantyna
- Zelazo hemowe
- Zespół jelita drażliwego (IBS)
- Zespół metaboliczny
- Żywność ultraprzetworzona (UPF)