
Ryż z jabłkiem i cynamonem to smak dzieciństwa wielu z nas. Dlaczego więc nie odtworzyć tego dania? Możesz go zrobić zarówno na śniadanie, przekąskę jak i zaserwować go w formie deseru. Często zapieka się go w piekarniku, natomiast tym razem spróbuj przyrządzić go w pucharku/słoiczku. Przygotowanie jest naprawdę banalnie proste i potrzebujesz jedynie 5 składników: jabłka, ryżu, cynamonu, jogurtu i masła orzechowego. Smak dzieciństwa i jesieni z pewnością zachwyci Twoje kubki smakowe.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- Kcal:
387
- B:
11 g
- T:
11 g
- W: 11 g
66 g
Składniki:
- 3 łyżki ryżu białego (45g)
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka cynamonu (4g)
- 1 łyżka masła orzechowego (20g)
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego/skyru (20g
- opcjonalnie: odrobina soku z wyciśniętej cytryny
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jabłko pokrój w kostkę, obtocz w cynamonie i podpraż na patelni aż do zmięknięcia i zarumienienia. Dla smaku możesz dodatkowo polać jabłka sokiem z wyciśniętej cytryny. Następnie przekładaj ryż naprzemiennie z jogurtem w pucharku/słoiczku. Na wierzch dodaj masło orzechowe i jabłka w cynamonie.