Kopytka z tofu z owocami

Tofu pokruszyć, zmiksować w blenderze, następnie dodać sok z cytryny, szczyptę soli i ksylitol, miksować do połączenia składników. Dosypać oba rodzaje mąk i zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części. Z każdej, na blacie oprószonym mąką, formować wałek. Nożem pociąć ciasto w romby. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucić kluski...

Gruszkomole

Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie, następnie ugnieść widelcem z awokado i startym czosnkiem, doprawić szczyptą soli, pieprzem, łyżeczką soku z cytryny i kolendrą. Podawać na pieczywie. Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie, następnie ugnieść widelcem z awokado i startym czosnkiem, doprawić szczyptą soli, pieprzem, łyżeczką soku z cytryny i kolendrą. Podawać...

Gofry pizzowe

Mąkę wymieszać z proszkiem. Jajka wymieszać z mlekiem, olejem, następnie przelać do mąki. Dokładnie wymieszać. Szynkę drobno pokroić, kukurydze odsączyć, pomidory suszone pokroić w drobne paski, natkę i bazylię posiekać. Dodać do masy. Dosypać starte na tarce sery. Piec w gofrownicy.

Dutch baby, pieczony naleśnik z owocami 2

Ulubione owoce do podania i jogurt naturalny. Uwaga! Ważne by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Jeśli wyciągasz jajka prosto z lodówki należy je ocieplić a mleko podgrzać. Piekarnik nagrzać do 180st.C od razu wstawić do niego patelnię. Jajka, mąkę, mleko, szczyptę soli i ksylitolu wymieszać na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto...

Domowa tortilla z nugetsami i świeżymi warzywami

Z podanych składników na domową tortillę zagnieść ciasto, wyrabiać ok 3 minut. Przykryć ściereczką i zostawić na 10 minut do odpoczęcia. Podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na cieniutki placek. Smażyć na beztłuszczowej patelni do lekkiego zrumienienia ciasta aż powstaną bąble. Placki przykryć ręcznikiem aby nie wyschły. Uwaga! Można użyć gotowej...

Burrito z czerwoną fasolą

Podgrzać tortillę, aby była miękka i elastyczna. Awokado ugnieść widelcem, wymieszać z sokiem z cytryny, pokrojoną cebulą i czosnkiem. Dodać sól, pieprz i kolendrę. Tortillę posmarować pastą z awokado. Nałożyć porcję pokrojonych warzyw, fasolę i mozzarellę. Zawinąć w kopertę. Zawinięte burrito podgrzać z każdej strony na patelni teflonowej, aż do zarumienienia.

Bułeczki bao bao z szarpanym kurczakiem i mnóstwem warzyw

Suche składniki umieścić W misce. Drożdże wraz z szczyptę ksylitolu rozpuścić w ciepłym mleku, odstawić na 10 minut. Następnie zaczyn, ocet i wodę dodać do miski. Wyrabiać ciasto przez ok. 15 minut. Przykryć ściereczką odstawić na godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, wycinać niego okręgi, pozostawić do podrośnięcia. Wewnętrzną część posmarować...

Sałatka z grillowanym bakłażanem, halloumi i sosem czosnkowym

Bakłażan pokroić w plastry, posypać papryką i czosnkiem (najlepiej w proszku), następnie grillować na patelni grillowej lub zwykłej na rozgrzanej oliwie. Ser pokroić w plasterki i grillować bez dodatku tłuszczu na patelni grillowej (lub opiekaczu z opcją grilla). Bakłażan i ser ułożyć na talerzu z roszponką, dodać przekrojone pomidorki. Całość polać dressingiem:...

Biszkoptowo-budyniowy omlet z owocami i sosem orzechowym

Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną masę, następnie dodać żółtka i budyń, wtedy już bardzo delikatnie wymieszać do połączenia składników. Smażyć na rozgrzanej oliwie pod przykryciem do ścięcia omleta. Ułożyć pokrojone owoce i podawać z sosem: jogurt wymieszać z masłem orzechowym. Całość posypać pokruszonymi orzechami.

Kakaowa nocna owsianka z czekoladową chrupką

Kakaowa nocna owsianka z czekoladową chrupką

Do słoika przełożyć płatki owsiane, dodać całe siemię lniane, nasiona chia, miód, kakao i zalać mlekiem. Dokładnie wymieszać. Na wierzch równomiernie nałożyć skyr waniliowy. Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej i przelać do słoika na sam wierzch. Odstawić do lodówki na całą noc lub kilka godzin.

plan żywieniowy

Drożdżowe pierogi z ciecierzycą i kalafiorem

Przygotowanie ciasta – Połączyć mąkę, suche drożdże i sól w dużej misce i mieszać, aż składniki się połączą. Następnie dodać wodę. Zagniatać przez 5 minut. Po tym czasie dodać oliwę z oliwek i zagnieść dodatkowe 2 minuty. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc lub odłożyć do wyrośnięcia w ciepłe...

×