Fit banofee

Karmel: Daktyle suszone zalać wrzątkiem, ostawić pod przykryciem na kilka minut, następnie odlać wodę i daktyle zblendować z masłem orzechowym. Gdyby masa była zbyt gęsta dodać odrobinę wody. Biała masa: samą gęstą część mleczka kokosowego ubić, następnie dodać mascarpone i delikatnie zmiksować do połączenia składników. Na spód szklanki wyłożyć granolę. Następnie plastry...

Brownie z fasoli bez mąki

Fasolę dokładnie przepłukać i i przesypać do dużej miski. Dodać do niej jajka, banany, kakao, sodę i ksylitol i bardzo dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową masę przelać do formy keksówki i umieścić w piekarniku na 40 do 60 minut w 180 stopniach (po wyciągnięciu z piekarnika ciasto może być trochę...

Tarta cytrynowa na kakaowym spodzie

Spód: Banana zblendować, wymieszać z mąką orkiszową, ziemniaczaną i kakao. Dodać olej, jajko i syrop klonowy. Dobrze wyrobić i wyłożyć na spód do tarty i dokładnie rozprowadzić po blaszce tak, aby ciasto wychodziło także na boczne ścianki. Nakłuć widelcem ciasto, przykryć folią aluminiową wysypać groch lub fasolę (zabezpieczy to ciasto przed podnoszeniem...

Sernik dyniowy

Spód: Migdały zalać wrzątkiem, a po kilku minutach obrać ze skórki, następnie dodać zblendowane ciasteczka, cynamon i roztopione masło (uważać, aby nie zagotować). Wszystko dokładnie wymieszać, całość wyłożyć do brytfanny (ok. 24 cm średnicy) z papierem do pieczenia. Dokładnie docisnąć łyżką do spodu. Masa serowa: Dynię obrać, pokroić i podpiec w piekarniku...

Walentynkowe gofry

Walentynkowe gofry

Rozpuść masło w małym garnuszku, dodaj wodę i erytrol. Cały czas mieszaj do połączenia składników. Podgrzewaj aż zacznie wrzeć, dodaj mąki i wymieszaj na jednolitą masę. Pozostaw na kilka minut do schłodzenia. Dodaj jajko i uformuj małe kulki. Nakładaj kulki na rozgrzana gofrownicę, wcześniej posmarowana olejem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, maliny...

przepisy

Dyniowe rollsy

Przygotowanie ciasta – Połączyć 2 szklanki mąki, cukier, suche drożdże i sól w dużej misce i mieszać, aż składniki się połączą. Wodę i masło umieścić w misce i podgrzać do roztopienia się masła. Dodać do masy mącznej wraz z jajkiem. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc lub odłożyć do...

Dieta zbilansowana

Omlet a’la szarlotka

Białka jaj z odrobiną soli ubić na sztywną pianę Dodać żółtka i kefir, delikatnie wymieszać Dodać mąkę, cynamon i erytrol, ponownie wymieszać Jabłko umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, następnie dodać do masy Patelnie posmarować olejem i smażyć omleta z jednej strony na małym ogniu przez ok. 4min, następnie przewrócić na...

Zdrowe odżywianie

Czekoladowy budyń jaglany

Kaszę jaglaną przelać wodą na sicie (aby uniknąć gorzkiego posmaku), a następnie gotować przez ok. 12 minut w 300 ml mleka. Następnie zmiksować ją na gładki budyń z dodatkowymi 100 ml mleka, 1,5 łyżki kakao (prawdziwym, bez cukru), 2 bananami i łyżką oleju kokosowego (dla smaku). Podawać z plasterkami banana i orzechami.

Dietetyk online

Kleik ryżowy z owocami

Mleko delikatnie podgrzać, następnie dodać kleik, odżywkę białkową i całość energicznie wymieszać. Po chwili dodać skyr i całość dokładnie wymieszać. Gotową masę przelać do miseczki, posypać pokrojonymi owocami, migdałami, a wierzch polać masłem orzechowym.

Dieta personalizowana

Jagodzianki i wiśniowianki

Drożdze rozmieszać z ciepłym mlekiem i i cukrem. Odstawić na 5 minut. Kolejno dodać ksylitol, mąki, jaja, sól. Ciasto wyrobić. Dodać roztopione masło i ponownie wyrobić aż masa będzie gładka i elastyczna. Odsatwić na ok. 1 godz. do podwojenia objętości. Owoce wymieszać z ksylitolem i skrobią. Ciasto ponownie zagnieść i podzielić na...

Plan żywieniowy

Ciasto kinder country

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć ciasteczka na dnie. Żelatynę zalać 50 ml ciepłej wody. Odstawić do napęcznienia. Ricottę, jogurt, śmietan-fix i ksylitol zmiksować. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki masy jogurtowej, dobrze wymieszać. Zmiksować z resztą masy. Masę podzielić na 2 części – 2/3 wymieszać z 40...

Zdrowe odżywianie

Ciasto marchewkowe

Marchew zetrzeć na drobnej tarce. Jabłko pokroić w kostkę, orzechy drobno posiekać. Mąki wymieszać z solą, sodą, cynamonem, imbirem i rozgniecionym w moździerzu goździkiem. Jaja zmiksować z olejem, jogurtem, ksylitolem. Do mokrych składników dodać suche, a kolejno marchew, jabłko i orzechy. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć...

×