Produkty żywnościowe

Poniżej znajdziesz listę kilkuset produktów żywnościowych. Sprawdź, co warto jeść i kiedy, aby wspierać zdrowy styl życia i świadome odżywianie. Kliknij w wybrany produkt, aby poznać szczegółowe informacje o jego kaloryczności, składnikach odżywczych i zastosowaniu w diecie. Znajdź produkty najlepiej dopasowane do Twoich potrzeb!

Co warto jeść i kiedy?

Produkt Rodzaj Dla kogo
Algi morskie nori Algi Algi nori polecane są osobom na diecie roślinnej i odchudzającej, dostarczają bowiem jodu, białka, błonnika i cennych przeciwutleniaczy.
Amarantus Pseudozboże Amarantus rekomendowany jest osobom z nietolerancją glutenu, dzieciom oraz sportowcom – zawiera dużo białka, wapnia, żelaza i błonnika.
Ananas Owoc Ananas zalecany jest osobom z problemami trawiennymi – zawiera bromelainę wspomagającą trawienie białek oraz działa przeciwzapalnie.
Anyż gwiazdkowy Przyprawa Anyż gwiazdkowy polecany jest osobom z dolegliwościami trawiennymi i wzdęciami, a także jako naturalny środek wykrztuśny.
Arbuz Owoc Arbuz zalecany jest osobom dbającym o nawodnienie i sylwetkę – zawiera dużo wody, likopenu i niewiele kalorii.
Awokado Owoc Awokado szczególnie polecane jest osobom dbającym o zdrowie serca i poziom cholesterolu, aktywnym fizycznie oraz kobietom w ciąży, gdyż obfituje w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, potas, kwas foliowy i błonnik.
Bakłażan Warzywo Bakłażan zalecany jest osobom na diecie redukcyjnej i wegetariańskiej – niskokaloryczny, bogaty w błonnik i antyoksydanty.
Banany Owoc Banany polecane są osobom aktywnym fizycznie oraz dzieciom – dostarczają łatwo przyswajalnych węglowodanów, potasu i witaminy B6.
Bataty Warzywo Bataty polecane są osobom z insulinoopornością i dzieciom – mają niski indeks glikemiczny i dużo beta-karotenu.
Bazylia Zioło Bazylia zalecana jest osobom z problemami trawiennymi oraz w profilaktyce chorób zapalnych – zawiera olejki eteryczne i antyoksydanty.
Bób Roślina strączkowa Bób polecany jest osobom na diecie roślinnej i redukcyjnej – zawiera dużo białka, błonnika i kwasu foliowego.
Boczniaki Grzyby Boczniaki polecane są osobom dbającym o odporność i obniżenie poziomu cholesterolu – są źródłem błonnika, witamin z grupy B i beta-glukanów.
Borówki Owoc Borówki zalecane są osobom zmagającym się z chorobami oczu, serca oraz chcącym wspierać pamięć – są bogate w antocyjany i witaminę C.
Brokuły Warzywo Brokuły polecane są osobom na diecie przeciwnowotworowej i wzmacniającej odporność – zawierają sulforafan, witaminę C i błonnik.
Brukselka Warzywo Brukselka zalecana jest osobom dbającym o wątrobę i układ krążenia – bogata w przeciwutleniacze, błonnik i witaminę K.
Brzoskwinie Owoc Brzoskwinie polecane są osobom z wrażliwym układem pokarmowym – są lekkostrawne, nawadniające i zawierają witaminę C oraz beta-karoten.
Kasza bulgur Produkt zbożowy Kasza bulgur zalecana jest osobom na diecie odchudzającej i z problemami trawiennymi – zawiera błonnik, witaminy z grupy B i ma niski indeks glikemiczny.
Buraki Warzywo Buraki polecane są sportowcom i osobom z anemią – wspierają układ krwionośny, zawierają azotany, żelazo i kwas foliowy.
Cebula Warzywo Cebula zalecana jest osobom z infekcjami i problemami trawiennymi – działa przeciwbakteryjnie, zawiera kwercetynę i prebiotyki.
Chleb Produkt zbożowy Chleb pełnoziarnisty polecany jest osobom dbającym o zdrowie jelit i poziom cukru – zawiera błonnik, witaminy z grupy B i minerały.
Chleb razowy Produkt zbożowy Chleb razowy zalecany jest osobom z insulinoopornością i problemami trawiennymi – bogaty w błonnik i wolno wchłanialne węglowodany.
Chleb żytni Produkt zbożowy Chleb żytni polecany jest osobom dbającym o zdrowie jelit i stabilny poziom cukru we krwi – zawiera błonnik, witaminy i kwas mlekowy.
Chlorella Alga Chlorella zalecana jest osobom oczyszczającym organizm i na diecie roślinnej – zawiera chlorofil, białko i witaminę B12.
Chrzan Przyprawa Chrzan polecany jest osobom z infekcjami i problemami trawiennymi – działa bakteriobójczo i pobudza apetyt.
Ciecierzyca Roślina strączkowa Ciecierzyca zalecana jest wegetarianom i osobom z insulinoopornością – bogata w białko roślinne, błonnik i żelazo.
Cielęcina Mięso Cielęcina polecana jest dzieciom, rekonwalescentom i osobom z anemią – lekkostrawna, bogata w białko i żelazo hemowe.
Cukinia Warzywo Cukinia zalecana jest osobom z wrażliwym układem trawiennym i dzieciom – lekkostrawna, niskokaloryczna, zawiera witaminę C i potas.
Cykoria Warzywo Cykoria polecana jest osobom z problemami trawiennymi i dbającym o mikrobiotę – zawiera inulinę, witaminę A i C oraz wspomaga detoksykację.
Chleb razowy Produkt zbożowy Chleb razowy polecany jest diabetykom, osobom z zaparciami i w dietach odchudzających – zawiera pełne ziarno i błonnik.
Chleb żytni Produkt zbożowy Chleb żytni poleca się osobom z wysokim cholesterolem i szukającym długotrwałej sytości – bogaty w błonnik i żelazo.
Chlorella Alga Chlorella rekomendowana jest wegetarianom, osobom palącym i do detoksykacji metali ciężkich – bogata w chlorofil i witaminę B12.
Chrzan Warzywo Chrzan polecany jest przy infekcjach dróg oddechowych, słabej odporności i niestrawności – zawiera glukozynolaty i witaminę C.
Ciecierzyca Strączki Ciecierzyca zalecana jest weganom, osobom z cukrzycą i anemią – dostarcza białka, błonnika i żelaza.
Cielęcina Mięso Cielęcina polecana jest dzieciom, rekonwalescentom i osobom na diecie niskotłuszczowej – lekkostrawne białko i witamina B12.
Cukinia Warzywo Cukinia rekomendowana jest przy odchudzaniu, problemach żołądkowych i nadciśnieniu – jest lekkostrawna, bogata w potas i beta-karoten.
Cykoria Warzywo Cykoria polecana jest osobom z problemami trawiennymi, wątrobowymi oraz diabetykom – zawiera inulinę i prebiotyczny błonnik.
Cynamon Przyprawa Cynamon polecany jest osobom z insulinoopornością i cukrzycą, dbającym o stabilny poziom glukozy, a także tym, którzy szukają naturalnego wsparcia przeciwzapalnego.
Cytryny Owoc Cytryny rekomendowane są osobom z obniżoną odpornością i potrzebującym wsparcia w trawieniu dzięki dużej zawartości witaminy C i flawonoidów.
Czaber ogrodowy Zioło Czaber ogrodowy szczególnie poleca się przy wzdęciach i niestrawności oraz osobom z infekcjami dróg oddechowych dzięki właściwościom antybakteryjnym.
Czarna porzeczka Owoc Czarna porzeczka zalecana jest osobom z osłabioną odpornością, problemami z układem krążenia lub wzrokiem – zawiera dużo witaminy C i antocyjanów.
Czarny ryż Zboże Czarny ryż polecany jest osobom dbającym o linię i poziom cukru oraz sportowcom – dostarcza błonnika i antyoksydantów.
Czekolada gorzka Słodycz Zalecana osobom poszukującym źródła antyoksydantów; może wspierać zdrowie serca i poprawiać nastrój przy umiarkowanym spożyciu.
Czosnek Warzywo Polecany osobom dbającym o odporność; znany z właściwości przeciwbakteryjnych i wspierających układ sercowo-naczyniowy.
Czosnek niedźwiedzi Zioło Zalecany osobom z nadciśnieniem i wysokim poziomem cholesterolu; wspiera zdrowie układu krążenia.
Daktyle Owoc Idealne dla osób aktywnych fizycznie; naturalne źródło szybkiej energii dzięki zawartości glukozy i fruktozy.
Daktyle suszone Owoc suszony Polecane osobom potrzebującym błonnika; wspierają układ trawienny i pomagają regulować poziom cukru we krwi.
Dorsz Ryba Zalecany osobom dbającym o zdrowie mięśni i skóry; lekkostrawne źródło pełnowartościowego białka.
Estragon Zioło Polecany osobom potrzebującym wsparcia układu trawiennego; bogaty w minerały wspierające zdrowie organizmu.
Fasola adzuki Roślina strączkowa Idealna dla osób na diecie roślinnej; bogate źródło białka roślinnego i błonnika wspierającego trawienie.
Fasola biała Roślina strączkowa Zalecana osobom na diecie roślinnej i potrzebującym błonnika; wspiera trawienie i stabilizuje poziom cukru we krwi.
Fasola czerwona Roślina strączkowa Polecana osobom aktywnym fizycznie; dostarcza białka, żelaza i wspiera budowę masy mięśniowej.
Fasola mung Roślina strączkowa Zalecana osobom z problemami trawiennymi; łatwostrawna, bogata w witaminy i minerały.
Fasolka szparagowa Warzywo Polecana osobom dbającym o sylwetkę i poziom cukru; niskokaloryczna i bogata w błonnik.
Figi Owoc Zalecane osobom z zaparciami; naturalne źródło błonnika i przeciwutleniaczy.
Gałka muszkatołowa Przyprawa Stosowana w małych ilościach może wspierać trawienie; nie zaleca się spożywania w nadmiarze.
Gęś Mięso Zalecana osobom z niedoborem witaminy B12 i żelaza; bogata w tłuszcze nienasycone.
Gorczyca Przyprawa Polecana osobom z problemami trawiennymi; pobudza wydzielanie soków żołądkowych i wspiera metabolizm.
Goździki Przyprawa Zalecane osobom z dolegliwościami bólowymi; działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.
Granat Owoc Polecany osobom z nadciśnieniem; bogaty w antyoksydanty, wspiera serce i naczynia krwionośne.
Grejpfruty Owoc Polecane osobom dbającym o sylwetkę i odporność; bogate w witaminę C i przeciwutleniacze.
Groch Roślina strączkowa Zalecany osobom potrzebującym białka roślinnego i błonnika; wspomaga trawienie i syci na długo.
Gruszki Owoc Polecane osobom z problemami trawiennymi; lekkostrawne i bogate w błonnik pokarmowy.
Grzyby Grzyby Zalecane osobom na diecie niskokalorycznej; niskotłuszczowe źródło białka i witamin z grupy B.
Halibut Ryba Polecany osobom dbającym o serce; bogaty w kwasy omega-3, białko i witaminę D.
Herbata biała Napoje Zalecana osobom poszukującym naturalnych antyoksydantów; delikatna w smaku, wspiera detoksykację.
Herbata czarna Napoje Polecana osobom szukającym lekkiego pobudzenia; zawiera teinę, wspiera koncentrację i trawienie.
Herbata czerwona (Rooibos) Napoje Zalecana osobom z problemami trawiennymi i wysokim poziomem stresu; bezkofeinowa i bogata w przeciwutleniacze.
Herbata zielona Napoje Polecana osobom odchudzającym się i dbającym o metabolizm; znana z działania antyoksydacyjnego.
Herbata ziołowa Napoje Zalecana osobom szukającym naturalnego wsparcia dla układu nerwowego i pokarmowego; łagodzi stres i wspiera trawienie.
Hummus Pasta roślinna Zalecany osobom na diecie roślinnej; bogaty w białko, błonnik oraz zdrowe tłuszcze z oliwy i sezamu.
Hyzop lekarski Zioło Polecany osobom z problemami oddechowymi; działa wykrztuśnie i wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych.
Imbir Korzeń przyprawowy Zalecany osobom z dolegliwościami trawiennymi i stanami zapalnymi; działa rozgrzewająco i przeciwwirusowo.
Indyk Mięso Polecany osobom dbającym o linię i masę mięśniową; chude źródło białka, lekkostrawne i niskotłuszczowe.
Jabłka Owoc Zalecane każdemu; wspierają odporność, regulują trawienie i zawierają pektyny obniżające cholesterol.
Jagnięcina Mięso Polecana osobom z niedoborem żelaza; bogata w pełnowartościowe białko i witaminy z grupy B.
Jagody Owoc leśny Zalecane osobom z problemami naczyniowymi i ocznymi; bogate w antyoksydanty i antocyjany.
Jajka Produkt zwierzęcy Polecane osobom aktywnym i dzieciom; kompletne źródło aminokwasów i witamin, zwłaszcza D i B12.
Jarmuż Warzywo liściaste Zalecany osobom na diecie przeciwzapalnej; bogaty w witaminę K, C, wapń i przeciwutleniacze.
Jeżyny Owoc leśny Polecane osobom z osłabionym układem odpornościowym; zawierają witaminę C, E i błonnik.
Jogurt grecki Nabiał Polecany osobom aktywnym fizycznie i dbającym o florę jelitową; bogaty w białko i probiotyki.
Jogurt naturalny Nabiał Zalecany osobom z wrażliwym układem trawiennym; źródło wapnia i naturalnych kultur bakterii.
Kaczka Mięso Polecana osobom z większym zapotrzebowaniem na energię; zawiera żelazo, cynk i witaminy z grupy B.
Kakao Produkt roślinny Zalecane osobom potrzebującym antyoksydantów i poprawy nastroju; źródło magnezu i flawonoidów.
Kalafior Warzywo Polecany osobom dbającym o sylwetkę; niskokaloryczny, wspiera detoksykację i układ odpornościowy.
Kapusta Warzywo Zalecana osobom z problemami trawiennymi; bogata w witaminę C, błonnik i związki siarkowe.
Karczochy Warzywo Polecane osobom z zaburzeniami wątroby i trawienia; wspierają pracę układu pokarmowego i obniżają cholesterol.
Kardamon Przyprawa Zalecany osobom z niestrawnością i wzdęciami; działa przeciwbakteryjnie i wspomaga metabolizm.
Kasza gryczana Zboża i kasze Polecana osobom na diecie bezglutenowej; bogata w białko, rutynę i składniki mineralne.
Kasza jaglana Zboża i kasze Zalecana osobom z nietolerancją glutenu; działa zasadotwórczo, wspiera odporność i trawienie.
Kasza quinoa Zboża i kasze Polecana osobom na diecie roślinnej; zawiera komplet aminokwasów, błonnik i składniki mineralne.
Kasztany jadalne Orzechy Zalecane osobom zmagającym się z anemią i osłabieniem; bogate w witaminy z grupy B i potas.
Kawa naturalna Napoje Polecana osobom potrzebującym pobudzenia i koncentracji; zawiera przeciwutleniacze i kofeinę.
Kefir Nabiał Zalecany osobom z problemami jelitowymi; naturalny probiotyk wspierający mikroflorę i odporność.
Ketchup Dodatek do potraw Polecany w umiarkowanych ilościach; źródło likopenu, choć może zawierać dużo cukru i soli.
Kiełki brokuła Kiełki Zalecane osobom na diecie antynowotworowej; bogate w sulforafan i przeciwutleniacze.
Kiełki rzodkiewki Kiełki Polecane osobom z problemami z trawieniem i odpornością; pikantne, bogate w witaminę C i siarkę.
Kiwi Owoc Zalecane osobom z niedoborem witaminy C; wspiera odporność, trawienie i ma działanie alkalizujące.
Kmin rzymski Przyprawa Polecany osobom z zaburzeniami trawiennymi; pobudza apetyt, wspiera trawienie i działa przeciwbakteryjnie.
Kokos Owoc tropikalny Zalecany osobom aktywnym i sportowcom; źródło zdrowych tłuszczów, błonnika i elektrolitów.
Kolendra Zioło Zalecana osobom z problemami trawiennymi; wspomaga detoksykację i działa przeciwbakteryjnie.
Komosa ryżowa (quinoa) Zboża i kasze Polecana osobom na diecie bezglutenowej i roślinnej; zawiera pełnowartościowe białko i żelazo.
Koper włoski Warzywo Zalecany osobom z wzdęciami i kolkami; działa rozkurczowo i wspiera układ pokarmowy.
Koperek Zioło Polecany osobom z problemami żołądkowymi; pobudza trawienie i działa lekko moczopędnie.
Korzeń pietruszki Warzywo korzeniowe Zalecany osobom dbającym o odporność; bogaty w witaminę C, błonnik i działa oczyszczająco.
Krewetki Owoce morza Polecane osobom z niedoborem jodu i białka; niskokaloryczne, bogate w witaminy z grupy B i selen.
Krwawnik pospolity Zioło Zalecany przy problemach z menstruacją i trawieniem; działa przeciwzapalnie i rozkurczowo.
Kurczak Mięso Polecany osobom aktywnym fizycznie i odchudzającym się; chude źródło białka i witaminy B6.
Kurkuma Przyprawa Zalecana osobom zmagającym się ze stanami zapalnymi; działa przeciwutleniająco i wspiera wątrobę.
Liść laurowy Przyprawa Polecany do potraw duszonych i zup; wspomaga trawienie, działa antybakteryjnie i łagodzi wzdęcia.
Liście curry Zioło Polecane osobom z cukrzycą i problemami trawiennymi; wspierają regulację poziomu cukru i cholesterolu.
Liście limonki kaffir Zioło Zalecane osobom ceniącym aromatyczne przyprawy; działają odświeżająco, wspierają trawienie i odporność.
Liście selera naciowego Zielenina Polecane osobom z nadciśnieniem i obrzękami; moczopędne, wspierają oczyszczanie organizmu.
Liście shiso Zioło Zalecane osobom z alergiami i infekcjami; działają przeciwzapalnie, przeciwhistaminowo i antybakteryjnie.
Łosoś Ryba Polecany osobom z chorobami serca i układu nerwowego; bogaty w kwasy omega-3, witaminę D i białko.
Lubczyk ogrodowy Zioło Polecany osobom z niestrawnością i zatrzymaniem wody; działa moczopędnie i pobudza apetyt.
Majeranek Przyprawa Zalecany przy problemach z trawieniem tłustych potraw; działa przeciwbakteryjnie i rozkurczowo.
Mąka gryczana Produkt zbożowy Polecana osobom na diecie bezglutenowej; źródło błonnika, magnezu i rutyny wzmacniającej naczynia krwionośne.
Mąka kokosowa Produkt zbożowy Zalecana osobom z nietolerancją glutenu i insulinoopornością; bogata w błonnik i zdrowe tłuszcze.
Mąka kukurydziana Produkt zbożowy Polecana osobom z celiakią; lekkostrawna, zawiera witaminę A i przeciwutleniacze.
Mąka migdałowa Produkt orzechowy Zalecana osobom na diecie niskowęglowodanowej; bogata w zdrowe tłuszcze, witaminę E i białko.
Mąka owsiana Produkt zbożowy Polecana osobom z wysokim cholesterolem i insulinoopornością; zawiera beta-glukany i błonnik.
Mąka pełnoziarnista Produkt zbożowy Polecana osobom z insulinoopornością i nadwagą; bogata w błonnik, witaminy z grupy B i minerały.
Makaron pełnoziarnisty Produkt zbożowy Zalecany osobom na diecie odchudzającej i z zaburzeniami glikemii; wolno trawiony, sycący i odżywczy.
Makrela Ryba Polecana osobom z chorobami serca i niedoborem witaminy D; tłusta ryba bogata w omega-3 i witaminy A, D.
Maliny Owoc Zalecane osobom z osłabioną odpornością i stanami zapalnymi; bogate w witaminę C, błonnik i polifenole.
Małże Owoce morza Polecane osobom z niedoborem cynku i żelaza; niskokaloryczne źródło białka, witamin z grupy B i jodu.
Mandarynki Owoc cytrusowy Zalecane dzieciom i osobom starszym; lekkostrawne, bogate w witaminę C, błonnik i flawonoidy.
Mango Owoc tropikalny Polecane osobom z niedoborem witaminy A; wspiera wzrok, odporność i procesy przeciwzapalne.
Marchew Warzywo korzeniowe Zalecana dzieciom i osobom z problemami skórnymi; źródło beta-karotenu i błonnika.
Maślanka Nabiał Polecana osobom z nietolerancją laktozy i problemami trawiennymi; lekkostrawna, probiotyczna, niskotłuszczowa.
Masło klarowane Tłuszcz Zalecane do smażenia i osób z nietolerancją laktozy; wysokotemperaturowy tłuszcz bez białek mlecznych.
Masło orzechowe Tłuszcz roślinny Polecane osobom aktywnym fizycznie; źródło białka, witaminy E i zdrowych tłuszczów, ale spożywać z umiarem.
Melisa Zioło Zalecana osobom zestresowanym i z problemami ze snem; działa uspokajająco, rozluźniająco i wspiera układ nerwowy.
Melon Owoc Polecany osobom odwodnionym i dbającym o skórę; bogaty w wodę, potas i beta-karoten.
Mięta pieprzowa Zioło Zalecana przy niestrawności i napięciu nerwowym; działa rozkurczowo i odświeżająco.
Migdały Orzechy Polecane osobom aktywnym fizycznie i z wysokim cholesterolem; źródło zdrowych tłuszczów i witaminy E.
Miód Naturalny słodzik Zalecany przy przeziębieniach i osłabieniu; działa antybakteryjnie i wzmacniająco, ale spożywać z umiarem.
Mleko Nabiał Polecane dzieciom i osobom starszym; źródło wapnia, białka i witaminy B2 oraz D.
Mleko kokosowe Roślinna alternatywa mleka Zalecane osobom z nietolerancją laktozy; bogate w tłuszcze MCT, wspiera energię i metabolizm.
Mleko migdałowe Roślinna alternatywa mleka Polecane osobom na diecie wegańskiej i redukcyjnej; niskokaloryczne, źródło witaminy E.
Mleko owsiane Roślinna alternatywa mleka Zalecane osobom z wysokim cholesterolem; zawiera beta-glukany wspomagające serce i układ krążenia.
Mleko ryżowe Roślinna alternatywa mleka Polecane osobom z alergiami pokarmowymi; lekkostrawne i naturalnie słodkie, ale uboższe w białko.
Mleko sojowe Roślinna alternatywa mleka Zalecane osobom na diecie roślinnej i z nietolerancją laktozy; bogate w białko i izoflawony.
Morele Owoc Polecane osobom z problemami skórnymi i niedoborem żelaza; bogate w beta-karoten i żelazo.
Moringa Superfood / roślina zielna Zalecana osobom z anemią i osłabioną odpornością; bogata w witaminy, antyoksydanty i białko roślinne.
Musztarda Dodatek do potraw Zalecana osobom szukającym niskokalorycznego dodatku; wspomaga trawienie, ale należy unikać wersji z dużą ilością cukru.
Napar z pokrzywy Ziołowy napar Polecany osobom z niedoborami żelaza i problemami z zatrzymywaniem wody; działa moczopędnie i oczyszczająco.
Nasiona chia Nasiona Zalecane osobom na diecie roślinnej i redukcyjnej; bogate w omega-3, błonnik i białko.
Nasiona dyni Nasiona Polecane mężczyznom i osobom z niedoborem cynku; wspierają prostatę i odporność.
Natka pietruszki Zielenina Zalecana osobom z anemią i osłabioną odpornością; bardzo bogata w witaminę C, żelazo i chlorofil.
Ocet balsamiczny Dodatek do potraw Polecany osobom na diecie niskokalorycznej; wspiera trawienie i reguluje poziom cukru we krwi.
Ocet jabłkowy Dodatek do potraw Zalecany osobom z problemami trawiennymi i insulinowrażliwością; naturalnie fermentowany, wspiera metabolizm.
Ogórek Warzywo Polecany osobom na diecie redukcyjnej; bardzo niskokaloryczny, wspiera nawodnienie i trawienie.
Olej kokosowy Tłuszcz roślinny Zalecany do smażenia w wysokich temperaturach; zawiera tłuszcze MCT, ale stosować z umiarem.
Olej lniany Tłuszcz roślinny Polecany osobom z zaburzeniami hormonalnymi i stanami zapalnymi; bogaty w kwasy omega-3, stosować na zimno.
Olej rzepakowy Tłuszcz roślinny Zalecany do codziennego stosowania; źródło omega-3 i witaminy E, dobrze znosi obróbkę cieplną.
Oliwa z oliwek Tłuszcz roślinny Polecana w diecie śródziemnomorskiej; bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe i antyoksydanty.
Oregano Przyprawa Zalecane osobom z infekcjami górnych dróg oddechowych; działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie.
Orzechy laskowe Orzechy Polecane osobom z wysokim cholesterolem; bogate w witaminę E, błonnik i zdrowe tłuszcze.
Orzechy nerkowca Orzechy Zalecane osobom dbającym o zdrowie układu nerwowego; źródło magnezu, cynku i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Orzechy włoskie Orzechy Polecane osobom z problemami sercowo-naczyniowymi; bogate w kwasy omega-3 i antyoksydanty.
Orzeszki ziemne Rośliny strączkowe Zalecane osobom potrzebującym energii i białka; bogate w niacynę, witaminę E i tłuszcze nienasycone.
Ostrygi Owoce morza Polecane osobom z niedoborem cynku i witaminy B12; wspierają odporność i układ nerwowy.
Papaja Owoc tropikalny Zalecana osobom z problemami trawiennymi; zawiera enzym papainę, wspomaga trawienie białek.
Papryczka chili (cayenne) Przyprawa Zalecana osobom z wolnym metabolizmem; kapsaicyna działa rozgrzewająco i wspiera spalanie tłuszczu.
Papryka Warzywo Polecana osobom z osłabioną odpornością; zawiera dużo witaminy C, beta-karoten i błonnik.
Papryka słodka (przyprawa) Przyprawa Zalecana osobom na diecie lekkostrawnej; dodaje smaku, zawiera antyoksydanty i wspiera trawienie.
Papryka wędzona Przyprawa Polecana osobom lubiącym intensywny smak; zawiera przeciwutleniacze, podkreśla smak potraw bez soli.
Pasta sezamowa (tahini) Pasta roślinna Zalecana osobom na diecie wegańskiej; bogata w wapń, żelazo, zdrowe tłuszcze i aminokwasy.
Pieczarki Grzyby Polecane osobom na diecie redukcyjnej; niskokaloryczne, źródło białka roślinnego i witamin z grupy B.
Pieprz czarny Przyprawa Zalecany osobom z problemami trawiennymi; pobudza apetyt, wspiera metabolizm i działa antybakteryjnie.
Pistacje Orzechy Polecane osobom z wysokim cholesterolem; bogate w błonnik, fitosterole i zdrowe tłuszcze.
Płatki owsiane Produkt zbożowy Zalecane osobom z insulinoopornością i wysokim cholesterolem; bogate w błonnik, beta-glukany i białko.
Pomarańcze Owoc cytrusowy Polecane osobom z osłabioną odpornością; bogate w witaminę C, flawonoidy i wodę.
Pomidory Warzywo Zalecane osobom z chorobami serca i skóry; źródło likopenu, potasu i witamin A, C, K.
Por Warzywo Polecany osobom z problemami trawiennymi i infekcjami; działa antyseptycznie i oczyszczająco.
Portulaka Zioło liściaste Zalecana osobom na diecie przeciwzapalnej; bogata w kwasy omega-3, witaminę C i magnez.
Proso Zboże Polecane osobom z nietolerancją glutenu i problemami skórnymi; działa zasadotwórczo, lekkostrawne i mineralizujące.
Pstrąg Ryba Zalecany osobom dbającym o serce i układ nerwowy; bogaty w kwasy omega-3 i witaminę D.
Pumpernikiel Pieczywo Polecany osobom z insulinoopornością i na diecie bogatoresztkowej; zawiera dużo błonnika i ma niski indeks glikemiczny.
Ricotta Ser Zalecana osobom na diecie niskotłuszczowej; lekkostrawna, bogata w białko i wapń, ale niskokaloryczna.
Rodzynki Suszone owoce Zalecane osobom aktywnym fizycznie; źródło żelaza, potasu i naturalnej energii.
Rozmaryn Zioło Polecany osobom z problemami trawiennymi; działa przeciwzapalnie, wspiera pamięć i koncentrację.
Rukola Zielenina Zalecana osobom z anemią i słabą odpornością; bogata w żelazo, witaminę C i chlorofil.
Rukola (wariant) Zielenina Polecana osobom na diecie lekkostrawnej; działa oczyszczająco i wspiera układ trawienny.
Ryż brązowy Produkt zbożowy Zalecany osobom z cukrzycą i nadwagą; bogaty w błonnik, magnez i witaminy z grupy B.
Rzepa Warzywo korzeniowe Polecana osobom z problemami trawiennymi; wspomaga detoksykację i zawiera witaminę C.
Rzodkiewka Warzywo Zalecana osobom z niestrawnością; działa moczopędnie i wspiera funkcje wątroby.
Sałata Zielenina Polecana osobom odchudzającym się; niskokaloryczna, zawiera wodę, błonnik i kwas foliowy.
Sardynki Ryby Zalecane osobom z osteoporozą i niedoborem wapnia; bogate w omega-3, witaminę D i białko.
Seler Warzywo Polecany osobom z wysokim ciśnieniem i problemami trawiennymi; działa moczopędnie i przeciwzapalnie.
Ser feta Ser Zalecany osobom na diecie śródziemnomorskiej; źródło wapnia i białka, ale należy kontrolować ilość sodu.
Ser mozzarella Ser Polecany osobom z nietolerancją laktozy (wersje bez laktozy dostępne); źródło wapnia i lekkostrawnego białka.
Ser pleśniowy Ser Zalecany osobom zdrowym w umiarkowanych ilościach; źródło białka i wapnia, ale może być bogaty w sól i tłuszcz.
Ser żółty Ser Zalecany osobom potrzebującym wapnia i białka; kaloryczny, spożywać w umiarkowanych ilościach.
Sezam Nasiona Polecany osobom z niedoborem wapnia; bogaty w minerały, zdrowe tłuszcze i lignany.
Siemię lniane Nasiona Zalecane osobom z zaparciami i problemami hormonalnymi; źródło błonnika, lignanów i omega-3.
Śledzie Ryby Polecane osobom z chorobami serca i depresją; bogate w omega-3, witaminę D i białko.
Śliwki Owoc Zalecane osobom z zaparciami; wspierają trawienie, zawierają błonnik, antyoksydanty i witaminę C.
Słonecznik Nasiona Polecany osobom potrzebującym witaminy E i magnezu; korzystny dla skóry i układu nerwowego.
Soczewica czerwona Roślina strączkowa Zalecana osobom z niedoborem żelaza i białka roślinnego; lekkostrawna, idealna dla dzieci i seniorów.
Soczewica zielona Roślina strączkowa Polecana osobom na diecie roślinnej i z cukrzycą; reguluje poziom cukru i wspiera trawienie.
Soja Roślina strączkowa Zalecana osobom na diecie wegańskiej i kobietom w okresie menopauzy; zawiera fitoestrogeny, białko i wapń.
Sok z brzozy Napój naturalny Polecany osobom z zatrzymywaniem wody i na wiosenne oczyszczenie; działa moczopędnie i detoksykująco.
Sól himalajska Przyprawa Zalecana jako alternatywa dla soli kuchennej; zawiera śladowe minerały, ale również sodu należy używać z umiarem.
Sól morska Przyprawa Polecana osobom szukającym naturalnego źródła sodu i minerałów; używać oszczędnie, jak każdą sól.
Sos sojowy Przyprawa płynna Zalecany jako zamiennik soli; bogaty w umami, ale ze względu na wysoką zawartość sodu stosować umiarkowanie.
Spirulina Alga Zalecana osobom na diecie roślinnej; bogata w białko, żelazo, chlorofil i antyoksydanty.
Suszone morele Suszone owoce Polecane osobom z niedoborem potasu i żelaza; wspierają trawienie i mają niski indeks glikemiczny.
Suszone śliwki Suszone owoce Zalecane osobom z zaparciami i wysokim cholesterolem; bogate w błonnik i antyoksydanty.
Syrop klonowy Naturalny słodzik Polecany jako alternatywa dla cukru; zawiera antyoksydanty i składniki mineralne, ale spożywać z umiarem.
Szałwia lekarska Zioło Zalecana przy infekcjach gardła i nadmiernej potliwości; działa antybakteryjnie i ściągająco.
Szczaw Zielenina Polecany osobom z dobrą kondycją nerek; zawiera witaminę C, ale też kwas szczawiowy – spożywać z umiarem.
Szczypiorek Zioło Zalecany osobom z osłabioną odpornością; zawiera siarczki, witaminę C i działa antybakteryjnie.
Szparagi Warzywo Polecane osobom z nadciśnieniem i kobietom w ciąży; bogate w kwas foliowy, błonnik i przeciwutleniacze.
Szpinak Warzywo liściaste Zalecany osobom z anemią i osłabieniem; źródło żelaza, kwasu foliowego i witaminy K.
Tempeh Produkt sojowy fermentowany Polecany osobom na diecie wegańskiej i z niedoborem białka; fermentowany, łatwostrawny, bogaty w probiotyki.
Tofu Produkt sojowy Zalecane osobom na diecie bezmięsnej; niskotłuszczowe źródło białka, wapnia i żelaza.
Topinambur Warzywo korzeniowe Polecany osobom z cukrzycą i problemami jelitowymi; źródło inuliny, wspiera mikrobiotę i stabilizuje glukozę.
Trawa cytrynowa Zioło Zalecana osobom z niestrawnością i stanami zapalnymi; działa uspokajająco i przeciwbakteryjnie.
Truskawki Owoc Zalecane osobom z nadciśnieniem i słabą odpornością; bogate w witaminę C, antyoksydanty i błonnik.
Tuńczyk Ryba Polecany osobom aktywnym i z niedoborem białka; bogaty w białko i omega-3, ale należy ograniczać ze względu na rtęć.
Twaróg Nabiał Zalecany osobom z zapotrzebowaniem na białko; lekkostrawny, bogaty w wapń i witaminy z grupy B.
Tymianek Zioło Polecany osobom z infekcjami i niestrawnością; działa antybakteryjnie, wykrztuśnie i wspomaga trawienie.
Wanilia Przyprawa Zalecana osobom zestresowanym i z zaburzeniami nastroju; działa uspokajająco i poprawia smak potraw.
Werbena cytrynowa Zioło Zalecana osobom z problemami trawiennymi i napięciem nerwowym; działa relaksująco i łagodzi skurcze.
Wieprzowina Mięso Zalecana w wersji chudej; bogata w witaminy z grupy B, żelazo i białko, ale należy unikać tłustych przetworów.
Winogrona Owoc Polecane osobom z wysokim stresem oksydacyjnym; bogate w resweratrol, potas i witaminę C.
Woda mineralna Napoje Zalecana każdemu; wspiera nawodnienie, dostarcza minerałów, szczególnie wapnia i magnezu.
Wodorosty wakame Algi Zalecane osobom z niedoborem jodu i wapnia; wspierają tarczycę i zdrowie kości.
Wołowina Mięso Polecana osobom z anemią i sportowcom; bogata w białko, żelazo hemowe i witaminę B12.
Ziele angielskie Przyprawa Zalecane osobom z niestrawnością; działa rozkurczowo, pobudza trawienie i łagodzi dolegliwości żołądkowe.
Ziemniaki Warzywo Polecane osobom aktywnym fizycznie; lekkostrawne źródło potasu, witaminy C i skrobi opornej (po schłodzeniu).
owoce

Przejdź na Szczęśliwy
Sposób Odżywiania!

Warto przeczytać:

Zdrowa dieta dla osób pracujących w biurze – sprawdź, co jeść, by mieć energię!

Praca biurowa bywa wymagająca. Długie godziny spędzone przed...

Czytaj dalej

Cukier w diecie – jak ograniczyć spożycie cukru i słodzików?

W dzisiejszych czasach cukier jest nieodłącznym elementem codziennej...

Czytaj dalej

Redukcja – sprawdź, jak utrzymać efekty odchudzania na lata!

Proces odchudzania to nie tylko wyzwanie fizyczne, ale...

Czytaj dalej