Algi morskie nori |
Algi |
Algi nori polecane są osobom na diecie roślinnej i odchudzającej, dostarczają bowiem jodu, białka, błonnika i cennych przeciwutleniaczy. |
Amarantus |
Pseudozboże |
Amarantus rekomendowany jest osobom z nietolerancją glutenu, dzieciom oraz sportowcom – zawiera dużo białka, wapnia, żelaza i błonnika. |
Ananas |
Owoc |
Ananas zalecany jest osobom z problemami trawiennymi – zawiera bromelainę wspomagającą trawienie białek oraz działa przeciwzapalnie. |
Anyż gwiazdkowy |
Przyprawa |
Anyż gwiazdkowy polecany jest osobom z dolegliwościami trawiennymi i wzdęciami, a także jako naturalny środek wykrztuśny. |
Arbuz |
Owoc |
Arbuz zalecany jest osobom dbającym o nawodnienie i sylwetkę – zawiera dużo wody, likopenu i niewiele kalorii. |
Awokado |
Owoc |
Awokado szczególnie polecane jest osobom dbającym o zdrowie serca i poziom cholesterolu, aktywnym fizycznie oraz kobietom w ciąży, gdyż obfituje w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, potas, kwas foliowy i błonnik. |
Bakłażan |
Warzywo |
Bakłażan zalecany jest osobom na diecie redukcyjnej i wegetariańskiej – niskokaloryczny, bogaty w błonnik i antyoksydanty. |
Banany |
Owoc |
Banany polecane są osobom aktywnym fizycznie oraz dzieciom – dostarczają łatwo przyswajalnych węglowodanów, potasu i witaminy B6. |
Bataty |
Warzywo |
Bataty polecane są osobom z insulinoopornością i dzieciom – mają niski indeks glikemiczny i dużo beta-karotenu. |
Bazylia |
Zioło |
Bazylia zalecana jest osobom z problemami trawiennymi oraz w profilaktyce chorób zapalnych – zawiera olejki eteryczne i antyoksydanty. |
Bób |
Roślina strączkowa |
Bób polecany jest osobom na diecie roślinnej i redukcyjnej – zawiera dużo białka, błonnika i kwasu foliowego. |
Boczniaki |
Grzyby |
Boczniaki polecane są osobom dbającym o odporność i obniżenie poziomu cholesterolu – są źródłem błonnika, witamin z grupy B i beta-glukanów. |
Borówki |
Owoc |
Borówki zalecane są osobom zmagającym się z chorobami oczu, serca oraz chcącym wspierać pamięć – są bogate w antocyjany i witaminę C. |
Brokuły |
Warzywo |
Brokuły polecane są osobom na diecie przeciwnowotworowej i wzmacniającej odporność – zawierają sulforafan, witaminę C i błonnik. |
Brukselka |
Warzywo |
Brukselka zalecana jest osobom dbającym o wątrobę i układ krążenia – bogata w przeciwutleniacze, błonnik i witaminę K. |
Brzoskwinie |
Owoc |
Brzoskwinie polecane są osobom z wrażliwym układem pokarmowym – są lekkostrawne, nawadniające i zawierają witaminę C oraz beta-karoten. |
Kasza bulgur |
Produkt zbożowy |
Kasza bulgur zalecana jest osobom na diecie odchudzającej i z problemami trawiennymi – zawiera błonnik, witaminy z grupy B i ma niski indeks glikemiczny. |
Buraki |
Warzywo |
Buraki polecane są sportowcom i osobom z anemią – wspierają układ krwionośny, zawierają azotany, żelazo i kwas foliowy. |
Cebula |
Warzywo |
Cebula zalecana jest osobom z infekcjami i problemami trawiennymi – działa przeciwbakteryjnie, zawiera kwercetynę i prebiotyki. |
Chleb |
Produkt zbożowy |
Chleb pełnoziarnisty polecany jest osobom dbającym o zdrowie jelit i poziom cukru – zawiera błonnik, witaminy z grupy B i minerały. |
Chleb razowy |
Produkt zbożowy |
Chleb razowy zalecany jest osobom z insulinoopornością i problemami trawiennymi – bogaty w błonnik i wolno wchłanialne węglowodany. |
Chleb żytni |
Produkt zbożowy |
Chleb żytni polecany jest osobom dbającym o zdrowie jelit i stabilny poziom cukru we krwi – zawiera błonnik, witaminy i kwas mlekowy. |
Chlorella |
Alga |
Chlorella zalecana jest osobom oczyszczającym organizm i na diecie roślinnej – zawiera chlorofil, białko i witaminę B12. |
Chrzan |
Przyprawa |
Chrzan polecany jest osobom z infekcjami i problemami trawiennymi – działa bakteriobójczo i pobudza apetyt. |
Ciecierzyca |
Roślina strączkowa |
Ciecierzyca zalecana jest wegetarianom i osobom z insulinoopornością – bogata w białko roślinne, błonnik i żelazo. |
Cielęcina |
Mięso |
Cielęcina polecana jest dzieciom, rekonwalescentom i osobom z anemią – lekkostrawna, bogata w białko i żelazo hemowe. |
Cukinia |
Warzywo |
Cukinia zalecana jest osobom z wrażliwym układem trawiennym i dzieciom – lekkostrawna, niskokaloryczna, zawiera witaminę C i potas. |
Cykoria |
Warzywo |
Cykoria polecana jest osobom z problemami trawiennymi i dbającym o mikrobiotę – zawiera inulinę, witaminę A i C oraz wspomaga detoksykację. |
Chleb razowy |
Produkt zbożowy |
Chleb razowy polecany jest diabetykom, osobom z zaparciami i w dietach odchudzających – zawiera pełne ziarno i błonnik. |
Chleb żytni |
Produkt zbożowy |
Chleb żytni poleca się osobom z wysokim cholesterolem i szukającym długotrwałej sytości – bogaty w błonnik i żelazo. |
Chlorella |
Alga |
Chlorella rekomendowana jest wegetarianom, osobom palącym i do detoksykacji metali ciężkich – bogata w chlorofil i witaminę B12. |
Chrzan |
Warzywo |
Chrzan polecany jest przy infekcjach dróg oddechowych, słabej odporności i niestrawności – zawiera glukozynolaty i witaminę C. |
Ciecierzyca |
Strączki |
Ciecierzyca zalecana jest weganom, osobom z cukrzycą i anemią – dostarcza białka, błonnika i żelaza. |
Cielęcina |
Mięso |
Cielęcina polecana jest dzieciom, rekonwalescentom i osobom na diecie niskotłuszczowej – lekkostrawne białko i witamina B12. |
Cukinia |
Warzywo |
Cukinia rekomendowana jest przy odchudzaniu, problemach żołądkowych i nadciśnieniu – jest lekkostrawna, bogata w potas i beta-karoten. |
Cykoria |
Warzywo |
Cykoria polecana jest osobom z problemami trawiennymi, wątrobowymi oraz diabetykom – zawiera inulinę i prebiotyczny błonnik. |
Cynamon |
Przyprawa |
Cynamon polecany jest osobom z insulinoopornością i cukrzycą, dbającym o stabilny poziom glukozy, a także tym, którzy szukają naturalnego wsparcia przeciwzapalnego. |
Cytryny |
Owoc |
Cytryny rekomendowane są osobom z obniżoną odpornością i potrzebującym wsparcia w trawieniu dzięki dużej zawartości witaminy C i flawonoidów. |
Czaber ogrodowy |
Zioło |
Czaber ogrodowy szczególnie poleca się przy wzdęciach i niestrawności oraz osobom z infekcjami dróg oddechowych dzięki właściwościom antybakteryjnym. |
Czarna porzeczka |
Owoc |
Czarna porzeczka zalecana jest osobom z osłabioną odpornością, problemami z układem krążenia lub wzrokiem – zawiera dużo witaminy C i antocyjanów. |
Czarny ryż |
Zboże |
Czarny ryż polecany jest osobom dbającym o linię i poziom cukru oraz sportowcom – dostarcza błonnika i antyoksydantów. |
Czekolada gorzka |
Słodycz |
Zalecana osobom poszukującym źródła antyoksydantów; może wspierać zdrowie serca i poprawiać nastrój przy umiarkowanym spożyciu. |
Czosnek |
Warzywo |
Polecany osobom dbającym o odporność; znany z właściwości przeciwbakteryjnych i wspierających układ sercowo-naczyniowy. |
Czosnek niedźwiedzi |
Zioło |
Zalecany osobom z nadciśnieniem i wysokim poziomem cholesterolu; wspiera zdrowie układu krążenia. |
Daktyle |
Owoc |
Idealne dla osób aktywnych fizycznie; naturalne źródło szybkiej energii dzięki zawartości glukozy i fruktozy. |
Daktyle suszone |
Owoc suszony |
Polecane osobom potrzebującym błonnika; wspierają układ trawienny i pomagają regulować poziom cukru we krwi. |
Dorsz |
Ryba |
Zalecany osobom dbającym o zdrowie mięśni i skóry; lekkostrawne źródło pełnowartościowego białka. |
Estragon |
Zioło |
Polecany osobom potrzebującym wsparcia układu trawiennego; bogaty w minerały wspierające zdrowie organizmu. |
Fasola adzuki |
Roślina strączkowa |
Idealna dla osób na diecie roślinnej; bogate źródło białka roślinnego i błonnika wspierającego trawienie. |
Fasola biała |
Roślina strączkowa |
Zalecana osobom na diecie roślinnej i potrzebującym błonnika; wspiera trawienie i stabilizuje poziom cukru we krwi. |
Fasola czerwona |
Roślina strączkowa |
Polecana osobom aktywnym fizycznie; dostarcza białka, żelaza i wspiera budowę masy mięśniowej. |
Fasola mung |
Roślina strączkowa |
Zalecana osobom z problemami trawiennymi; łatwostrawna, bogata w witaminy i minerały. |
Fasolka szparagowa |
Warzywo |
Polecana osobom dbającym o sylwetkę i poziom cukru; niskokaloryczna i bogata w błonnik. |
Figi |
Owoc |
Zalecane osobom z zaparciami; naturalne źródło błonnika i przeciwutleniaczy. |
Gałka muszkatołowa |
Przyprawa |
Stosowana w małych ilościach może wspierać trawienie; nie zaleca się spożywania w nadmiarze. |
Gęś |
Mięso |
Zalecana osobom z niedoborem witaminy B12 i żelaza; bogata w tłuszcze nienasycone. |
Gorczyca |
Przyprawa |
Polecana osobom z problemami trawiennymi; pobudza wydzielanie soków żołądkowych i wspiera metabolizm. |
Goździki |
Przyprawa |
Zalecane osobom z dolegliwościami bólowymi; działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. |
Granat |
Owoc |
Polecany osobom z nadciśnieniem; bogaty w antyoksydanty, wspiera serce i naczynia krwionośne. |
Grejpfruty |
Owoc |
Polecane osobom dbającym o sylwetkę i odporność; bogate w witaminę C i przeciwutleniacze. |
Groch |
Roślina strączkowa |
Zalecany osobom potrzebującym białka roślinnego i błonnika; wspomaga trawienie i syci na długo. |
Gruszki |
Owoc |
Polecane osobom z problemami trawiennymi; lekkostrawne i bogate w błonnik pokarmowy. |
Grzyby |
Grzyby |
Zalecane osobom na diecie niskokalorycznej; niskotłuszczowe źródło białka i witamin z grupy B. |
Halibut |
Ryba |
Polecany osobom dbającym o serce; bogaty w kwasy omega-3, białko i witaminę D. |
Herbata biała |
Napoje |
Zalecana osobom poszukującym naturalnych antyoksydantów; delikatna w smaku, wspiera detoksykację. |
Herbata czarna |
Napoje |
Polecana osobom szukającym lekkiego pobudzenia; zawiera teinę, wspiera koncentrację i trawienie. |
Herbata czerwona (Rooibos) |
Napoje |
Zalecana osobom z problemami trawiennymi i wysokim poziomem stresu; bezkofeinowa i bogata w przeciwutleniacze. |
Herbata zielona |
Napoje |
Polecana osobom odchudzającym się i dbającym o metabolizm; znana z działania antyoksydacyjnego. |
Herbata ziołowa |
Napoje |
Zalecana osobom szukającym naturalnego wsparcia dla układu nerwowego i pokarmowego; łagodzi stres i wspiera trawienie. |
Hummus |
Pasta roślinna |
Zalecany osobom na diecie roślinnej; bogaty w białko, błonnik oraz zdrowe tłuszcze z oliwy i sezamu. |
Hyzop lekarski |
Zioło |
Polecany osobom z problemami oddechowymi; działa wykrztuśnie i wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. |
Imbir |
Korzeń przyprawowy |
Zalecany osobom z dolegliwościami trawiennymi i stanami zapalnymi; działa rozgrzewająco i przeciwwirusowo. |
Indyk |
Mięso |
Polecany osobom dbającym o linię i masę mięśniową; chude źródło białka, lekkostrawne i niskotłuszczowe. |
Jabłka |
Owoc |
Zalecane każdemu; wspierają odporność, regulują trawienie i zawierają pektyny obniżające cholesterol. |
Jagnięcina |
Mięso |
Polecana osobom z niedoborem żelaza; bogata w pełnowartościowe białko i witaminy z grupy B. |
Jagody |
Owoc leśny |
Zalecane osobom z problemami naczyniowymi i ocznymi; bogate w antyoksydanty i antocyjany. |
Jajka |
Produkt zwierzęcy |
Polecane osobom aktywnym i dzieciom; kompletne źródło aminokwasów i witamin, zwłaszcza D i B12. |
Jarmuż |
Warzywo liściaste |
Zalecany osobom na diecie przeciwzapalnej; bogaty w witaminę K, C, wapń i przeciwutleniacze. |
Jeżyny |
Owoc leśny |
Polecane osobom z osłabionym układem odpornościowym; zawierają witaminę C, E i błonnik. |
Jogurt grecki |
Nabiał |
Polecany osobom aktywnym fizycznie i dbającym o florę jelitową; bogaty w białko i probiotyki. |
Jogurt naturalny |
Nabiał |
Zalecany osobom z wrażliwym układem trawiennym; źródło wapnia i naturalnych kultur bakterii. |
Kaczka |
Mięso |
Polecana osobom z większym zapotrzebowaniem na energię; zawiera żelazo, cynk i witaminy z grupy B. |
Kakao |
Produkt roślinny |
Zalecane osobom potrzebującym antyoksydantów i poprawy nastroju; źródło magnezu i flawonoidów. |
Kalafior |
Warzywo |
Polecany osobom dbającym o sylwetkę; niskokaloryczny, wspiera detoksykację i układ odpornościowy. |
Kapusta |
Warzywo |
Zalecana osobom z problemami trawiennymi; bogata w witaminę C, błonnik i związki siarkowe. |
Karczochy |
Warzywo |
Polecane osobom z zaburzeniami wątroby i trawienia; wspierają pracę układu pokarmowego i obniżają cholesterol. |
Kardamon |
Przyprawa |
Zalecany osobom z niestrawnością i wzdęciami; działa przeciwbakteryjnie i wspomaga metabolizm. |
Kasza gryczana |
Zboża i kasze |
Polecana osobom na diecie bezglutenowej; bogata w białko, rutynę i składniki mineralne. |
Kasza jaglana |
Zboża i kasze |
Zalecana osobom z nietolerancją glutenu; działa zasadotwórczo, wspiera odporność i trawienie. |
Kasza quinoa |
Zboża i kasze |
Polecana osobom na diecie roślinnej; zawiera komplet aminokwasów, błonnik i składniki mineralne. |
Kasztany jadalne |
Orzechy |
Zalecane osobom zmagającym się z anemią i osłabieniem; bogate w witaminy z grupy B i potas. |
Kawa naturalna |
Napoje |
Polecana osobom potrzebującym pobudzenia i koncentracji; zawiera przeciwutleniacze i kofeinę. |
Kefir |
Nabiał |
Zalecany osobom z problemami jelitowymi; naturalny probiotyk wspierający mikroflorę i odporność. |
Ketchup |
Dodatek do potraw |
Polecany w umiarkowanych ilościach; źródło likopenu, choć może zawierać dużo cukru i soli. |
Kiełki brokuła |
Kiełki |
Zalecane osobom na diecie antynowotworowej; bogate w sulforafan i przeciwutleniacze. |
Kiełki rzodkiewki |
Kiełki |
Polecane osobom z problemami z trawieniem i odpornością; pikantne, bogate w witaminę C i siarkę. |
Kiwi |
Owoc |
Zalecane osobom z niedoborem witaminy C; wspiera odporność, trawienie i ma działanie alkalizujące. |
Kmin rzymski |
Przyprawa |
Polecany osobom z zaburzeniami trawiennymi; pobudza apetyt, wspiera trawienie i działa przeciwbakteryjnie. |
Kokos |
Owoc tropikalny |
Zalecany osobom aktywnym i sportowcom; źródło zdrowych tłuszczów, błonnika i elektrolitów. |
Kolendra |
Zioło |
Zalecana osobom z problemami trawiennymi; wspomaga detoksykację i działa przeciwbakteryjnie. |
Komosa ryżowa (quinoa) |
Zboża i kasze |
Polecana osobom na diecie bezglutenowej i roślinnej; zawiera pełnowartościowe białko i żelazo. |
Koper włoski |
Warzywo |
Zalecany osobom z wzdęciami i kolkami; działa rozkurczowo i wspiera układ pokarmowy. |
Koperek |
Zioło |
Polecany osobom z problemami żołądkowymi; pobudza trawienie i działa lekko moczopędnie. |
Korzeń pietruszki |
Warzywo korzeniowe |
Zalecany osobom dbającym o odporność; bogaty w witaminę C, błonnik i działa oczyszczająco. |
Krewetki |
Owoce morza |
Polecane osobom z niedoborem jodu i białka; niskokaloryczne, bogate w witaminy z grupy B i selen. |
Krwawnik pospolity |
Zioło |
Zalecany przy problemach z menstruacją i trawieniem; działa przeciwzapalnie i rozkurczowo. |
Kurczak |
Mięso |
Polecany osobom aktywnym fizycznie i odchudzającym się; chude źródło białka i witaminy B6. |
Kurkuma |
Przyprawa |
Zalecana osobom zmagającym się ze stanami zapalnymi; działa przeciwutleniająco i wspiera wątrobę. |
Liść laurowy |
Przyprawa |
Polecany do potraw duszonych i zup; wspomaga trawienie, działa antybakteryjnie i łagodzi wzdęcia. |
Liście curry |
Zioło |
Polecane osobom z cukrzycą i problemami trawiennymi; wspierają regulację poziomu cukru i cholesterolu. |
Liście limonki kaffir |
Zioło |
Zalecane osobom ceniącym aromatyczne przyprawy; działają odświeżająco, wspierają trawienie i odporność. |
Liście selera naciowego |
Zielenina |
Polecane osobom z nadciśnieniem i obrzękami; moczopędne, wspierają oczyszczanie organizmu. |
Liście shiso |
Zioło |
Zalecane osobom z alergiami i infekcjami; działają przeciwzapalnie, przeciwhistaminowo i antybakteryjnie. |
Łosoś |
Ryba |
Polecany osobom z chorobami serca i układu nerwowego; bogaty w kwasy omega-3, witaminę D i białko. |
Lubczyk ogrodowy |
Zioło |
Polecany osobom z niestrawnością i zatrzymaniem wody; działa moczopędnie i pobudza apetyt. |
Majeranek |
Przyprawa |
Zalecany przy problemach z trawieniem tłustych potraw; działa przeciwbakteryjnie i rozkurczowo. |
Mąka gryczana |
Produkt zbożowy |
Polecana osobom na diecie bezglutenowej; źródło błonnika, magnezu i rutyny wzmacniającej naczynia krwionośne. |
Mąka kokosowa |
Produkt zbożowy |
Zalecana osobom z nietolerancją glutenu i insulinoopornością; bogata w błonnik i zdrowe tłuszcze. |
Mąka kukurydziana |
Produkt zbożowy |
Polecana osobom z celiakią; lekkostrawna, zawiera witaminę A i przeciwutleniacze. |
Mąka migdałowa |
Produkt orzechowy |
Zalecana osobom na diecie niskowęglowodanowej; bogata w zdrowe tłuszcze, witaminę E i białko. |
Mąka owsiana |
Produkt zbożowy |
Polecana osobom z wysokim cholesterolem i insulinoopornością; zawiera beta-glukany i błonnik. |
Mąka pełnoziarnista |
Produkt zbożowy |
Polecana osobom z insulinoopornością i nadwagą; bogata w błonnik, witaminy z grupy B i minerały. |
Makaron pełnoziarnisty |
Produkt zbożowy |
Zalecany osobom na diecie odchudzającej i z zaburzeniami glikemii; wolno trawiony, sycący i odżywczy. |
Makrela |
Ryba |
Polecana osobom z chorobami serca i niedoborem witaminy D; tłusta ryba bogata w omega-3 i witaminy A, D. |
Maliny |
Owoc |
Zalecane osobom z osłabioną odpornością i stanami zapalnymi; bogate w witaminę C, błonnik i polifenole. |
Małże |
Owoce morza |
Polecane osobom z niedoborem cynku i żelaza; niskokaloryczne źródło białka, witamin z grupy B i jodu. |
Mandarynki |
Owoc cytrusowy |
Zalecane dzieciom i osobom starszym; lekkostrawne, bogate w witaminę C, błonnik i flawonoidy. |
Mango |
Owoc tropikalny |
Polecane osobom z niedoborem witaminy A; wspiera wzrok, odporność i procesy przeciwzapalne. |
Marchew |
Warzywo korzeniowe |
Zalecana dzieciom i osobom z problemami skórnymi; źródło beta-karotenu i błonnika. |
Maślanka |
Nabiał |
Polecana osobom z nietolerancją laktozy i problemami trawiennymi; lekkostrawna, probiotyczna, niskotłuszczowa. |
Masło klarowane |
Tłuszcz |
Zalecane do smażenia i osób z nietolerancją laktozy; wysokotemperaturowy tłuszcz bez białek mlecznych. |
Masło orzechowe |
Tłuszcz roślinny |
Polecane osobom aktywnym fizycznie; źródło białka, witaminy E i zdrowych tłuszczów, ale spożywać z umiarem. |
Melisa |
Zioło |
Zalecana osobom zestresowanym i z problemami ze snem; działa uspokajająco, rozluźniająco i wspiera układ nerwowy. |
Melon |
Owoc |
Polecany osobom odwodnionym i dbającym o skórę; bogaty w wodę, potas i beta-karoten. |
Mięta pieprzowa |
Zioło |
Zalecana przy niestrawności i napięciu nerwowym; działa rozkurczowo i odświeżająco. |
Migdały |
Orzechy |
Polecane osobom aktywnym fizycznie i z wysokim cholesterolem; źródło zdrowych tłuszczów i witaminy E. |
Miód |
Naturalny słodzik |
Zalecany przy przeziębieniach i osłabieniu; działa antybakteryjnie i wzmacniająco, ale spożywać z umiarem. |
Mleko |
Nabiał |
Polecane dzieciom i osobom starszym; źródło wapnia, białka i witaminy B2 oraz D. |
Mleko kokosowe |
Roślinna alternatywa mleka |
Zalecane osobom z nietolerancją laktozy; bogate w tłuszcze MCT, wspiera energię i metabolizm. |
Mleko migdałowe |
Roślinna alternatywa mleka |
Polecane osobom na diecie wegańskiej i redukcyjnej; niskokaloryczne, źródło witaminy E. |
Mleko owsiane |
Roślinna alternatywa mleka |
Zalecane osobom z wysokim cholesterolem; zawiera beta-glukany wspomagające serce i układ krążenia. |
Mleko ryżowe |
Roślinna alternatywa mleka |
Polecane osobom z alergiami pokarmowymi; lekkostrawne i naturalnie słodkie, ale uboższe w białko. |
Mleko sojowe |
Roślinna alternatywa mleka |
Zalecane osobom na diecie roślinnej i z nietolerancją laktozy; bogate w białko i izoflawony. |
Morele |
Owoc |
Polecane osobom z problemami skórnymi i niedoborem żelaza; bogate w beta-karoten i żelazo. |
Moringa |
Superfood / roślina zielna |
Zalecana osobom z anemią i osłabioną odpornością; bogata w witaminy, antyoksydanty i białko roślinne. |
Musztarda |
Dodatek do potraw |
Zalecana osobom szukającym niskokalorycznego dodatku; wspomaga trawienie, ale należy unikać wersji z dużą ilością cukru. |
Napar z pokrzywy |
Ziołowy napar |
Polecany osobom z niedoborami żelaza i problemami z zatrzymywaniem wody; działa moczopędnie i oczyszczająco. |
Nasiona chia |
Nasiona |
Zalecane osobom na diecie roślinnej i redukcyjnej; bogate w omega-3, błonnik i białko. |
Nasiona dyni |
Nasiona |
Polecane mężczyznom i osobom z niedoborem cynku; wspierają prostatę i odporność. |
Natka pietruszki |
Zielenina |
Zalecana osobom z anemią i osłabioną odpornością; bardzo bogata w witaminę C, żelazo i chlorofil. |
Ocet balsamiczny |
Dodatek do potraw |
Polecany osobom na diecie niskokalorycznej; wspiera trawienie i reguluje poziom cukru we krwi. |
Ocet jabłkowy |
Dodatek do potraw |
Zalecany osobom z problemami trawiennymi i insulinowrażliwością; naturalnie fermentowany, wspiera metabolizm. |
Ogórek |
Warzywo |
Polecany osobom na diecie redukcyjnej; bardzo niskokaloryczny, wspiera nawodnienie i trawienie. |
Olej kokosowy |
Tłuszcz roślinny |
Zalecany do smażenia w wysokich temperaturach; zawiera tłuszcze MCT, ale stosować z umiarem. |
Olej lniany |
Tłuszcz roślinny |
Polecany osobom z zaburzeniami hormonalnymi i stanami zapalnymi; bogaty w kwasy omega-3, stosować na zimno. |
Olej rzepakowy |
Tłuszcz roślinny |
Zalecany do codziennego stosowania; źródło omega-3 i witaminy E, dobrze znosi obróbkę cieplną. |
Oliwa z oliwek |
Tłuszcz roślinny |
Polecana w diecie śródziemnomorskiej; bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe i antyoksydanty. |
Oregano |
Przyprawa |
Zalecane osobom z infekcjami górnych dróg oddechowych; działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. |
Orzechy laskowe |
Orzechy |
Polecane osobom z wysokim cholesterolem; bogate w witaminę E, błonnik i zdrowe tłuszcze. |
Orzechy nerkowca |
Orzechy |
Zalecane osobom dbającym o zdrowie układu nerwowego; źródło magnezu, cynku i nienasyconych kwasów tłuszczowych. |
Orzechy włoskie |
Orzechy |
Polecane osobom z problemami sercowo-naczyniowymi; bogate w kwasy omega-3 i antyoksydanty. |
Orzeszki ziemne |
Rośliny strączkowe |
Zalecane osobom potrzebującym energii i białka; bogate w niacynę, witaminę E i tłuszcze nienasycone. |
Ostrygi |
Owoce morza |
Polecane osobom z niedoborem cynku i witaminy B12; wspierają odporność i układ nerwowy. |
Papaja |
Owoc tropikalny |
Zalecana osobom z problemami trawiennymi; zawiera enzym papainę, wspomaga trawienie białek. |
Papryczka chili (cayenne) |
Przyprawa |
Zalecana osobom z wolnym metabolizmem; kapsaicyna działa rozgrzewająco i wspiera spalanie tłuszczu. |
Papryka |
Warzywo |
Polecana osobom z osłabioną odpornością; zawiera dużo witaminy C, beta-karoten i błonnik. |
Papryka słodka (przyprawa) |
Przyprawa |
Zalecana osobom na diecie lekkostrawnej; dodaje smaku, zawiera antyoksydanty i wspiera trawienie. |
Papryka wędzona |
Przyprawa |
Polecana osobom lubiącym intensywny smak; zawiera przeciwutleniacze, podkreśla smak potraw bez soli. |
Pasta sezamowa (tahini) |
Pasta roślinna |
Zalecana osobom na diecie wegańskiej; bogata w wapń, żelazo, zdrowe tłuszcze i aminokwasy. |
Pieczarki |
Grzyby |
Polecane osobom na diecie redukcyjnej; niskokaloryczne, źródło białka roślinnego i witamin z grupy B. |
Pieprz czarny |
Przyprawa |
Zalecany osobom z problemami trawiennymi; pobudza apetyt, wspiera metabolizm i działa antybakteryjnie. |
Pistacje |
Orzechy |
Polecane osobom z wysokim cholesterolem; bogate w błonnik, fitosterole i zdrowe tłuszcze. |
Płatki owsiane |
Produkt zbożowy |
Zalecane osobom z insulinoopornością i wysokim cholesterolem; bogate w błonnik, beta-glukany i białko. |
Pomarańcze |
Owoc cytrusowy |
Polecane osobom z osłabioną odpornością; bogate w witaminę C, flawonoidy i wodę. |
Pomidory |
Warzywo |
Zalecane osobom z chorobami serca i skóry; źródło likopenu, potasu i witamin A, C, K. |
Por |
Warzywo |
Polecany osobom z problemami trawiennymi i infekcjami; działa antyseptycznie i oczyszczająco. |
Portulaka |
Zioło liściaste |
Zalecana osobom na diecie przeciwzapalnej; bogata w kwasy omega-3, witaminę C i magnez. |
Proso |
Zboże |
Polecane osobom z nietolerancją glutenu i problemami skórnymi; działa zasadotwórczo, lekkostrawne i mineralizujące. |
Pstrąg |
Ryba |
Zalecany osobom dbającym o serce i układ nerwowy; bogaty w kwasy omega-3 i witaminę D. |
Pumpernikiel |
Pieczywo |
Polecany osobom z insulinoopornością i na diecie bogatoresztkowej; zawiera dużo błonnika i ma niski indeks glikemiczny. |
Ricotta |
Ser |
Zalecana osobom na diecie niskotłuszczowej; lekkostrawna, bogata w białko i wapń, ale niskokaloryczna. |
Rodzynki |
Suszone owoce |
Zalecane osobom aktywnym fizycznie; źródło żelaza, potasu i naturalnej energii. |
Rozmaryn |
Zioło |
Polecany osobom z problemami trawiennymi; działa przeciwzapalnie, wspiera pamięć i koncentrację. |
Rukola |
Zielenina |
Zalecana osobom z anemią i słabą odpornością; bogata w żelazo, witaminę C i chlorofil. |
Rukola (wariant) |
Zielenina |
Polecana osobom na diecie lekkostrawnej; działa oczyszczająco i wspiera układ trawienny. |
Ryż brązowy |
Produkt zbożowy |
Zalecany osobom z cukrzycą i nadwagą; bogaty w błonnik, magnez i witaminy z grupy B. |
Rzepa |
Warzywo korzeniowe |
Polecana osobom z problemami trawiennymi; wspomaga detoksykację i zawiera witaminę C. |
Rzodkiewka |
Warzywo |
Zalecana osobom z niestrawnością; działa moczopędnie i wspiera funkcje wątroby. |
Sałata |
Zielenina |
Polecana osobom odchudzającym się; niskokaloryczna, zawiera wodę, błonnik i kwas foliowy. |
Sardynki |
Ryby |
Zalecane osobom z osteoporozą i niedoborem wapnia; bogate w omega-3, witaminę D i białko. |
Seler |
Warzywo |
Polecany osobom z wysokim ciśnieniem i problemami trawiennymi; działa moczopędnie i przeciwzapalnie. |
Ser feta |
Ser |
Zalecany osobom na diecie śródziemnomorskiej; źródło wapnia i białka, ale należy kontrolować ilość sodu. |
Ser mozzarella |
Ser |
Polecany osobom z nietolerancją laktozy (wersje bez laktozy dostępne); źródło wapnia i lekkostrawnego białka. |
Ser pleśniowy |
Ser |
Zalecany osobom zdrowym w umiarkowanych ilościach; źródło białka i wapnia, ale może być bogaty w sól i tłuszcz. |
Ser żółty |
Ser |
Zalecany osobom potrzebującym wapnia i białka; kaloryczny, spożywać w umiarkowanych ilościach. |
Sezam |
Nasiona |
Polecany osobom z niedoborem wapnia; bogaty w minerały, zdrowe tłuszcze i lignany. |
Siemię lniane |
Nasiona |
Zalecane osobom z zaparciami i problemami hormonalnymi; źródło błonnika, lignanów i omega-3. |
Śledzie |
Ryby |
Polecane osobom z chorobami serca i depresją; bogate w omega-3, witaminę D i białko. |
Śliwki |
Owoc |
Zalecane osobom z zaparciami; wspierają trawienie, zawierają błonnik, antyoksydanty i witaminę C. |
Słonecznik |
Nasiona |
Polecany osobom potrzebującym witaminy E i magnezu; korzystny dla skóry i układu nerwowego. |
Soczewica czerwona |
Roślina strączkowa |
Zalecana osobom z niedoborem żelaza i białka roślinnego; lekkostrawna, idealna dla dzieci i seniorów. |
Soczewica zielona |
Roślina strączkowa |
Polecana osobom na diecie roślinnej i z cukrzycą; reguluje poziom cukru i wspiera trawienie. |
Soja |
Roślina strączkowa |
Zalecana osobom na diecie wegańskiej i kobietom w okresie menopauzy; zawiera fitoestrogeny, białko i wapń. |
Sok z brzozy |
Napój naturalny |
Polecany osobom z zatrzymywaniem wody i na wiosenne oczyszczenie; działa moczopędnie i detoksykująco. |
Sól himalajska |
Przyprawa |
Zalecana jako alternatywa dla soli kuchennej; zawiera śladowe minerały, ale również sodu należy używać z umiarem. |
Sól morska |
Przyprawa |
Polecana osobom szukającym naturalnego źródła sodu i minerałów; używać oszczędnie, jak każdą sól. |
Sos sojowy |
Przyprawa płynna |
Zalecany jako zamiennik soli; bogaty w umami, ale ze względu na wysoką zawartość sodu stosować umiarkowanie. |
Spirulina |
Alga |
Zalecana osobom na diecie roślinnej; bogata w białko, żelazo, chlorofil i antyoksydanty. |
Suszone morele |
Suszone owoce |
Polecane osobom z niedoborem potasu i żelaza; wspierają trawienie i mają niski indeks glikemiczny. |
Suszone śliwki |
Suszone owoce |
Zalecane osobom z zaparciami i wysokim cholesterolem; bogate w błonnik i antyoksydanty. |
Syrop klonowy |
Naturalny słodzik |
Polecany jako alternatywa dla cukru; zawiera antyoksydanty i składniki mineralne, ale spożywać z umiarem. |
Szałwia lekarska |
Zioło |
Zalecana przy infekcjach gardła i nadmiernej potliwości; działa antybakteryjnie i ściągająco. |
Szczaw |
Zielenina |
Polecany osobom z dobrą kondycją nerek; zawiera witaminę C, ale też kwas szczawiowy – spożywać z umiarem. |
Szczypiorek |
Zioło |
Zalecany osobom z osłabioną odpornością; zawiera siarczki, witaminę C i działa antybakteryjnie. |
Szparagi |
Warzywo |
Polecane osobom z nadciśnieniem i kobietom w ciąży; bogate w kwas foliowy, błonnik i przeciwutleniacze. |
Szpinak |
Warzywo liściaste |
Zalecany osobom z anemią i osłabieniem; źródło żelaza, kwasu foliowego i witaminy K. |
Tempeh |
Produkt sojowy fermentowany |
Polecany osobom na diecie wegańskiej i z niedoborem białka; fermentowany, łatwostrawny, bogaty w probiotyki. |
Tofu |
Produkt sojowy |
Zalecane osobom na diecie bezmięsnej; niskotłuszczowe źródło białka, wapnia i żelaza. |
Topinambur |
Warzywo korzeniowe |
Polecany osobom z cukrzycą i problemami jelitowymi; źródło inuliny, wspiera mikrobiotę i stabilizuje glukozę. |
Trawa cytrynowa |
Zioło |
Zalecana osobom z niestrawnością i stanami zapalnymi; działa uspokajająco i przeciwbakteryjnie. |
Truskawki |
Owoc |
Zalecane osobom z nadciśnieniem i słabą odpornością; bogate w witaminę C, antyoksydanty i błonnik. |
Tuńczyk |
Ryba |
Polecany osobom aktywnym i z niedoborem białka; bogaty w białko i omega-3, ale należy ograniczać ze względu na rtęć. |
Twaróg |
Nabiał |
Zalecany osobom z zapotrzebowaniem na białko; lekkostrawny, bogaty w wapń i witaminy z grupy B. |
Tymianek |
Zioło |
Polecany osobom z infekcjami i niestrawnością; działa antybakteryjnie, wykrztuśnie i wspomaga trawienie. |
Wanilia |
Przyprawa |
Zalecana osobom zestresowanym i z zaburzeniami nastroju; działa uspokajająco i poprawia smak potraw. |
Werbena cytrynowa |
Zioło |
Zalecana osobom z problemami trawiennymi i napięciem nerwowym; działa relaksująco i łagodzi skurcze. |
Wieprzowina |
Mięso |
Zalecana w wersji chudej; bogata w witaminy z grupy B, żelazo i białko, ale należy unikać tłustych przetworów. |
Winogrona |
Owoc |
Polecane osobom z wysokim stresem oksydacyjnym; bogate w resweratrol, potas i witaminę C. |
Woda mineralna |
Napoje |
Zalecana każdemu; wspiera nawodnienie, dostarcza minerałów, szczególnie wapnia i magnezu. |
Wodorosty wakame |
Algi |
Zalecane osobom z niedoborem jodu i wapnia; wspierają tarczycę i zdrowie kości. |
Wołowina |
Mięso |
Polecana osobom z anemią i sportowcom; bogata w białko, żelazo hemowe i witaminę B12. |
Ziele angielskie |
Przyprawa |
Zalecane osobom z niestrawnością; działa rozkurczowo, pobudza trawienie i łagodzi dolegliwości żołądkowe. |
Ziemniaki |
Warzywo |
Polecane osobom aktywnym fizycznie; lekkostrawne źródło potasu, witaminy C i skrobi opornej (po schłodzeniu). |