Czy orzechy kola są zdrowe?
Orzechy kola (Cola acuminata, C. nitida) to nasiona z Afryki Zachodniej. W 100 g dostarczają 146 kcal, 2,8 g białka, 1,9 g błonnika, 32 g węglowodanów i zaledwie 0,4 g tłuszczu. Głównym związkiem jest kofeina (ok. 2 %), wspierana przez teobrominę.
Minerały: magnez 71 mg, wapń 44 mg, fosfor 86 mg, potas 197 mg, żelazo 9,2 mg. Polifenole (katechiny, taniny) działają antyoksydacyjnie. Tradycyjnie kolę żuto, by hamować głód.
Porcja 5 g dziennie (kilka plasterków) pobudza i wspiera termogenezę. Nadmiar grozi bezsennością, kołataniem serca i zgagą; taniny utrudniają wchłanianie żelaza, dlatego kolę lepiej żuć między posiłkami. Alkaloidy odpowiadają za historyczne użycie orzecha w napoju „cola”; dziś ekstrakty trafiają do suplementów przedtreningowych.
Przechowuj nasiona w suchym, chłodnym miejscu. Rozdrobione urozmaicą napary ziołowe, kakao, smoothie czy ciasto piernikowe, a w lemoniadzie stworzą napój z łagodnym efektem pobudzającym. Krótkie podprażenie zmniejsza gorycz i wydobywa aromat. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu orzechy kola mogą zastąpić słodzone energetyki. Kobiety w ciąży oraz osoby z nadciśnieniem powinny skonsultować spożycie z lekarzem.