Czy fasola lablab jest zdrowa?
Fasola lablab (Lablab purpureus), zwana też hiacyntową, to tropikalna roślina strączkowa o fioletowych strąkach. Jadalne są strąki, nasiona i liście, więc wpisuje się w kuchnię „zero waste”. 100 g ugotowanych nasion zawiera 130 kcal, 9 g białka i 22 g węglowodanów. Pełny profil aminokwasów, z lizyną i leucyną, wspiera regenerację tkanek.
Strąki i liście są bogate w witaminę C, kwas foliowy, β-karoten oraz wapń, żelazo, potas i magnez. Taki zestaw wspiera odporność, ciśnienie krwi i mineralizację kości; żelaza jest niemal tyle co w mięsie.
Błonnik 7 g/100 g stabilizuje glikemię i wydłuża sytość, ułatwiając kontrolę masy ciała. Polifenole i fitosterole działają przeciwutleniająco i mogą obniżać cholesterol LDL.
Fasola lablab zawiera też l-DOPĘ, prekursor dopaminy, który według wstępnych badań korzystnie wpływa na układ nerwowy. Fermentacja (np. tempeh) podnosi biodostępność tych związków.
Obecne inhibitory proteaz i glikozydy cyjanogenne usuwa 12 h moczenia oraz 45 min gotowania, poprawiając strawność i bezpieczeństwo.
Fasola lablab wzbogaca curry, dhal, sałatki i stir-fry; młode pędy dusi się jak szparagi, a suszone nasiona miele na bezglutenową mąkę. Ozdobne kwiaty sprawiają, że to jadalne pnącze cieszy również oko.