Ile kalorii ma fasola mung?
Fasola mung to drobna, zielona roślina strączkowa wywodząca się z Azji, która zdobyła popularność na całym świecie dzięki swoim wartościom odżywczym i wszechstronności w kuchni. Jest źródłem białka roślinnego, błonnika, witamin oraz minerałów. Spożywana w formie gotowanej, kiełków czy mąki, świetnie sprawdza się w zupach, sałatkach i daniach orientalnych. Oto jej profil odżywczy:
- Kaloryczność: Fasola mung dostarcza około 105 kcal na 100 g ugotowanej postaci.
- Białko: Bogata w białko – zawiera ok. 7 g na 100 g produktu.
- Tłuszcze: Zawartość tłuszczu jest niska – około 0,4 g na 100 g.
- Węglowodany: Zawiera ok. 19 g węglowodanów, głównie w postaci skrobi.
- Błonnik: Około 7,6 g błonnika, który wspiera pracę układu pokarmowego.
- Minerały i witaminy: Źródło żelaza, magnezu, potasu oraz witamin z grupy B.
- Właściwości: Wspomaga detoksykację organizmu, reguluje poziom cukru i obniża cholesterol.
Fasola mung to doskonały wybór dla osób na diecie roślinnej i tych, którzy chcą zwiększyć ilość błonnika i białka w diecie.