Czy fasola skrzydlata jest zdrowa?
Fasola skrzydlata (Psophocarpus tetragonolobus) to tropikalna roślina strączkowa o czterokątnych strąkach i łagodnym, orzechowym smaku. Jadalne są strąki, nasiona, liście i bulwy, więc bywa nazywana warzywem „zero waste”.
100 g ugotowanych nasion dostarcza około 145 kcal i 10 g białka. Pełnowartościowe białko czyni ją cennym składnikiem diet roślinnych, wspomagając odbudowę tkanek i syntezę hormonów.
Strąki są bogate w witaminę C, prowitaminę A, kwas foliowy oraz potas, żelazo, magnez i wapń. Taki zestaw wspiera odporność, prawidłowe ciśnienie krwi i zdrowe kości; wapnia jest tu prawie tyle co w jogurcie.
Dzięki 7 g błonnika fasola stabilizuje poziom glukozy i przedłuża sytość, pomagając w kontroli masy ciała. Polifenole, fitosterole i bioaktywne peptydy działają przeciwutleniająco i mogą obniżać cholesterol LDL, redukując ryzyko chorób serca.
Obecne w nasionach skrobie oporne fermentują w jelicie grubym do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, odżywiając mikrobiotę i wzmacniając barierę jelitową. Aby poprawić strawność, mocz nasiona 8 h i gotuj 30 min, odlewając wodę z moczenia.
Fasola skrzydlata świetnie smakuje w curry, sałatkach i stir-fry. Prażone nasiona przypominają orzeszki, a młode liście zastępują szpinak, więc roślina wzbogaca zarówno kuchnię wegańską, jak i tradycyjną.