Ile kalorii mają orzechy shea?
Orzechy shea (Vitellaria paradoxa) dojrzewają na sawannach Afryki Zachodniej. Z ich tłustych jąder tłoczy się masło shea, lecz same pestki również trafiają do kuchni: prażone lub gotowane pachną kakao, mają maślany smak i dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E oraz fitosteroli wspierających serce i skórę. Są też cennym źródłem magnezu (reguluje pracę mięśni), cynku (pomaga regenerować tkanki) i przeciwutleniaczy neutralizujących wolne rodniki.
- Kaloryczność: 716 kcal
- Białko: 8,2 g
- Węglowodany: 5,8 g
- Błonnik: 1,7 g
- Tłuszcze: 82,2 g
Porcja 30 g dostarcza ok. 215 kcal i niemal 25 g tłuszczu, dlatego dodawaj orzechy shea z umiarem do owsianki, sosów czy past kanapkowych. W Afryce zmielone ziarna zagęszczają gulasze, a prażone służą jako aromatyczna przekąska. Jedz nie więcej niż 30 g dziennie – sycą na długo, wspierają wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i pomagają utrzymać gładką skórę dzięki wysokiej zawartości kwasów oleinowego i stearynowego.