Główne założenia diety ketogenicznej leczniczej
Najważniejszym założeniem diety ketogenicznej jest drastyczne ograniczenie spożycia węglowodanów przy jednoczesnym znacznym zwiększeniu udziału tłuszczów w diecie. Typowy jadłospis ketogeniczny dostarcza nawet 75–90% dziennej energii z tłuszczów, natomiast węglowodany stanowią zwykle mniej niż 5–10% kalorii (co przekłada się na około 20–50 g węglowodanów na dobę). Resztę energii (około 10–20%) dostarczają białka, których podaż utrzymywana jest na umiarkowanym poziomie – wystarczającym do podtrzymania funkcji organizmu, ale na tyle niskim, by nadmiar białka nie został przekształcony w glukozę (proces glukoneogenezy). Taki rozkład makroskładników powoduje, że organizm przestawia się z wykorzystywania glukozy na czerpanie energii z tłuszczów i produkowanych z nich ciał ketonowych.
Klasyczna odmiana diety ketogenicznej stosowana w celach leczniczych często wykorzystuje proporcję 3:1 lub nawet 4:1 – oznacza to, że na każde 3–4 gramy tłuszczu przypada łącznie tylko 1 gram białek i węglowodanów. Lekarze wykorzystują tak rygorystyczne proporcje głównie w leczeniu padaczki lekoopornej. U dorosłych pacjentów natomiast bardziej popularne są mniej restrykcyjne wersje diety ketogenicznej (np. dieta oparta na olejach MCT lub wariant o nieco wyższej zawartości białka). Niezmiernie ważne jest utrzymanie stanu ketozy, co wymaga unikania przekroczenia indywidualnego limitu węglowodanów. Ważne jest również odpowiednie nawodnienie organizmu oraz uzupełnianie elektrolitów (sodu, potasu, magnezu), ponieważ w początkowym okresie adaptacji do ketozy organizm traci sporo wody i minerałów. Aby zapobiec niedoborom, specjaliści często rekomendują także suplementację witamin (np. z grupy B, witaminy D) oraz dodatkową podaż błonnika (np. z warzyw lub nasion babki płesznik), tak aby dieta była możliwie pełnowartościowa.
Specjaliści uważają stan odżywczej ketozy za bezpieczny dla organizmu, w przeciwieństwie do groźnej kwasicy ketonowej występującej np. u osób z nieleczoną cukrzycą typu 1. Ketoza osiągnięta dietą nie powoduje niebezpiecznego zakwaszenia krwi, a jedynie zmianę źródła paliwa metabolicznego. W efekcie prowadzi to m.in. do stabilizacji poziomu cukru i insuliny we krwi oraz zmniejszenia stanu zapalnego w organizmie. To unikatowe działanie metaboliczne sprawia, że dieta ketogeniczna wykazuje efekt terapeutyczny w niektórych chorobach.