Główne założenia diety laktowegetariańskiej
Podstawą diety laktowegetariańskiej jest rezygnacja ze wszelkiego rodzaju mięsa i ryb, a także z jaj, przy jednoczesnym spożywaniu nabiału. Główne założenie polega więc na tym, by wszystkie potrzebne składniki odżywcze czerpać z produktów roślinnych oraz mlecznych zamiast z mięsa. Taki model żywienia opiera się na dużej różnorodności pokarmów pochodzenia roślinnego. Warzywa, owoce, zboża, orzechy i nasiona powinny regularnie pojawiać się w posiłkach laktowegetariańskich, ponieważ dostarczają wielu witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Nabiał z kolei zapewnia pełnowartościowe białko, wapń i witaminę B12 – składnik, którego brakuje w czysto roślinnych jadłospisach.
W diecie laktowegetariańskiej bardzo ważne jest odpowiednie zbilansowanie posiłków. Eliminacja mięsa i jaj oznacza, że należy zastąpić te produkty innymi bogatymi źródłami białka oraz żelaza. Laktowegetarianie sięgają więc po rośliny strączkowe (fasola, soczewica, ciecierzyca, soja i produkty sojowe takie jak tofu), które są znakomitym źródłem białka roślinnego. W żywieniu bezmięsnym istotne są także pestki, nasiona i zielone warzywa liściaste, bogate w żelazo i inne minerały. Ważne jest ponadto łączenie odpowiednich produktów dla lepszego przyswajania składników odżywczych – przykładowo żółty ser lub twaróg zjedzony z warzywami obfitującymi w witaminę C (papryka, natka pietruszki) może wspomóc wchłanianie żelaza pochodzącego z roślin.
Jednym z ważnych założeń tej diety jest także unikanie wysoko przetworzonych produktów spożywczych i dbanie o jakość spożywanych posiłków. Chociaż laktowegetarianizm dopuszcza słodycze, przekąski czy fast foody (o ile nie zawierają mięsa – np. frytki, chipsy, ciastka na maśle zamiast na smalcu), to jednak dla utrzymania zdrowia warto opierać dietę głównie na świeżych, naturalnych składnikach. Równowaga energetyczna i urozmaicenie jadłospisu są niezbędne, aby dieta laktowegetariańska dostarczała wszystkich potrzebnych składników odżywczych.