Główne założenia diety wegańskiej
Dieta wegańska opiera się na kilku ważnych zasadach, które pomagają zachować jej wartości odżywcze i zdrowotne. Po pierwsze, podstawą jadłospisu są różnorodne warzywa i owoce dostarczające witamin, minerałów oraz błonnika. Po drugie, bardzo ważne jest zapewnienie pełnowartościowego białka roślinnego. W praktyce oznacza to regularne spożywanie roślin strączkowych (soczewicy, fasoli, ciecierzycy), produktów sojowych (tofu, tempeh), a także orzechów i nasion. Kolejnym elementem diety wegańskiej jest wybór pełnoziarnistych produktów zbożowych zamiast wysoko przetworzonych zbóż rafinowanych. Pełnoziarnisty chleb, brązowy ryż, kasze (gryczana, jaglana, komosa ryżowa) czy płatki owsiane dostarczają energii, błonnika oraz wielu cennych mikroelementów. Ważne miejsce zajmują również zdrowe tłuszcze pochodzenia roślinnego: wysokiej jakości oleje (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany), awokado, pestki i orzechy. Tego typu tłuszcze są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym omega-3), wspierające zdrowie serca i pracę mózgu.
Następną istotną zasadą diety wegańskiej jest dbałość o składniki, których może brakować w menu opartym wyłącznie na roślinach. Przede wszystkim trzeba pamiętać o witaminie B12. Osoby na diecie wegańskiej powinny ją suplementować lub spożywać produkty wzbogacane w tę witaminę, ponieważ nie występuje ona naturalnie w żywności roślinnej. Należy również zadbać o odpowiednią ilość wapnia i żelaza w diecie. Wapń można pozyskać z produktów wzbogacanych, takich jak napoje roślinne czy tofu z dodatkiem wapnia, a także z migdałów, sezamu i warzyw zielonolistnych (np. jarmużu, brokułów). Żelazo natomiast występuje m.in. w roślinach strączkowych, zielonych warzywach liściastych i nasionach. Dla lepszego wchłaniania żelaza roślinnego warto łączyć te produkty z bogatymi w witaminę C (na przykład dodawać do potraw natkę pietruszki, paprykę lub odrobinę soku z cytryny). Kolejnym ważnym elementem jest zapewnienie odpowiedniej ilości kwasów omega-3. W diecie wegańskiej ich źródłem są siemię lniane, nasiona chia, orzechy włoskie lub suplementy na bazie alg. Bardzo ważne jest również ograniczanie żywności wysoko przetworzonej. Mimo że na rynku dostępnych jest wiele wegańskich odpowiedników fast foodów czy słodyczy, zdrowa dieta roślinna powinna opierać się głównie na naturalnych, nieprzetworzonych składnikach. Ze względu na wysoką zawartość błonnika w diecie roślinnej warto pamiętać o piciu dużej ilości wody. Odpowiednie nawodnienie wspomaga pracę układu trawiennego. Ponadto, standardowe zasady zdrowego stylu życia – takie jak unikanie nadmiaru cukru i soli oraz ograniczenie alkoholu i kofeiny – również powinny być przestrzegane. Choć nie dotyczą one wyłącznie weganizmu, ich respektowanie sprzyja ogólnej poprawie stanu zdrowia.