Przygotowanie:
Deszcz za oknem i niższa temperatura zachęcają do poszukiwań ostrzejszych, bardziej rozgrzewających smaków. Proste, aromatyczne curry polecam na rozgrzewający obiad jesienną porą.
Przepis na 2 porcje, 1 porcja: 522kcal
- 250 g Mięso z piersi kurczaka
- 300 g Papryka czerwona
- 200 g Mleczko kokosowe light
- 100 g Serek twarogowy np. Turek Figura
- 100 g Ryż dziki
- 10 g Oliwa z oliwek
- 10 g Pasta curry czerwona (płaska łyżeczka)
- 10 g Sezam, nasiona
- Szczypiorek
Przepis
Mięso pokroić w paski, oprószyć solą i pieprzem i delikatnie podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną w paski paprykę, smażyć jeszcze ok.5 minut. Dodać pastę curry, zamieszać, wlać mleczko kokosowe i zagotować, zdjąć z ognia, wymieszać z serkiem. Danie podać na ryżu, posypać z wierzchu sezamem i szczypiorkiem.
1 porcja dostarcza: 522kcal, 38g białka, 17,8g tłuszczu, 56,5g węglowodanów.