Curry z kurczaka z mleczkiem kokosowym

marta_kucharz

Przygotowanie:

Deszcz za oknem i niższa temperatura zachęcają do poszukiwań ostrzejszych, bardziej rozgrzewających smaków. Proste, aromatyczne curry polecam na rozgrzewający obiad jesienną porą.

Przepis na 2 porcje, 1 porcja: 522kcal

  • 250 g Mięso z piersi kurczaka
  • 300 g Papryka czerwona
  • 200 g Mleczko kokosowe light
  • 100 g Serek twarogowy np. Turek Figura
  • 100 g Ryż dziki
  • 10 g Oliwa z oliwek
  • 10 g Pasta curry czerwona (płaska łyżeczka)
  • 10 g Sezam, nasiona
  • Szczypiorek

Przepis

Mięso pokroić w paski, oprószyć solą i pieprzem i delikatnie podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną w paski paprykę, smażyć jeszcze ok.5 minut. Dodać pastę curry, zamieszać, wlać mleczko kokosowe i zagotować, zdjąć z ognia, wymieszać z serkiem. Danie podać na ryżu, posypać z wierzchu sezamem i szczypiorkiem.

Curry z kurczaka

1 porcja dostarcza: 522kcal, 38g białka, 17,8g tłuszczu, 56,5g węglowodanów.