Ryż z jabłkiem i cynamonem – śniadanie, przekąska, deser

Ryż z jabłkiem i cynamonem to smak dzieciństwa wielu z nas. Dlaczego więc nie odtworzyć tego dania? Możesz go zrobić zarówno na śniadanie, przekąskę jak i zaserwować go w formie deseru. Często zapieka się go w piekarniku, natomiast tym razem spróbuj przyrządzić go w pucharku/słoiczku. Przygotowanie jest naprawdę banalnie proste i potrzebujesz jedynie 5 składników: jabłka, ryżu, cynamonu, jogurtu i masła orzechowego. Smak dzieciństwa i jesieni z pewnością zachwyci Twoje kubki smakowe.

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Kcal: 387
  • B: 11 g
  • T: 11 g
  • W: 11 g 66 g

Składniki:

  • 3 łyżki ryżu białego (45g)
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka cynamonu (4g)
  • 1 łyżka masła orzechowego (20g)
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego/skyru (20g
  • opcjonalnie: odrobina soku z wyciśniętej cytryny

Przygotowanie:

Przygotowanie:

 

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jabłko pokrój w kostkę, obtocz w cynamonie i podpraż na patelni aż do zmięknięcia i zarumienienia. Dla smaku możesz dodatkowo polać jabłka sokiem z wyciśniętej cytryny. Następnie przekładaj ryż naprzemiennie z jogurtem w pucharku/słoiczku. Na wierzch dodaj masło orzechowe i jabłka w cynamonie.