fbpx

Kategoria: Aktualności

Insulinooporność nie taka straszna – poznaj praktyczne wskazówki!

Insulinooporność jest zaburzeniem metabolicznym, w którym zauważalna jest zmniejszona odpowiedź tkanek na działanie insuliny. Ten stan coraz częściej diagnozowany jest w krajach rozwiniętych i dotyczy różnych grup wiekowych – od dzieci po osoby starsze. Insulinooporność koreluje z występowaniem otyłości, cukrzycy typu 2, pierwotnego nadciśnienia tętniczego a także niewydolności nerek. Na wzrost zachorowalności...

Modne diety – poznaj zagrożenia jakie ze sobą niosą!

Dieta to nie tylko sposób odżywiania się, ale przede wszystkim styl życia. Prawidłowo skomponowana powinna uwzględniać ilość i jakość spożywanych pokarmów, dostarczać niezbędnych składników odżywczych. Ich podaż powinna być dostosowana do możliwości trawienia, wchłaniania i metabolizowania przez nasz organizm. W internecie wciąż króluje opinia, że istnieje dieta cud, która zapewni pożądany spadek...

Jak żywić dziecko po ukończeniu pierwszego roku życia?

Odpowiednia dieta dziecka, które ukończyło pierwszy rok życia ma istotne znaczenie. To właśnie w tym wieku dochodzi do kształtowania u dziecka jego preferencji w zakresie ulubionych potraw, smaku, apetytu [1]. Najważniejsze znaczenie ma jednak fakt, że ewentualne niedobory składników pokarmowych mogą spowolnić rozwój dziecka, co w dłuższej perspektywie, ma znaczący wpływ na...

Mąki inne niż z tradycyjnych zbóż

W ostatnim czasie coraz częściej konsumenci rezygnują z tradycyjnych produktów zbożowych zawierających gluten. Jest to wiązane z występowaniem różnego rodzaju alergii, nietolerancji pokarmowych, jak również chęcią urozmaicenia jadłospisu. W związku z tym powstała alternatywa dla produktów zbożowych w postaci: mąk orzechowych, owocowych i warzywnych. Mąki orzechowe Podobnie jak mąki zbożowe, mąki orzechowe...

Jak sobie poradzić z dietą bezglutenowa w Święta Bożego Narodzenia?

Święta Bożego Narodzenia to czas często spędzany w rodzinnym gronie. Na świątecznym stole pojawiają się  tradycyjne potrawy. Niestety nie każdy w ten wigilijny wieczór może po nie sięgnąć. Co zrobić jeśli wśród Nas jest osoba na diecie bezglutenowej? Czego nie wolno spożywać będąc na diecie bezglutenowej? Osoby będące na diecie bezglutenowej muszą...

Warzywa i owoce – nie takie straszne dla dziecka

„Moje dziecko nie lubi warzyw.”, „Moje dziecko nie chce próbować.”, „ Gotowana marchewka? Nie ma mowy, nie zje.”, „ Nie próbuj, to Ci nie będzie smakować.” Zastanów się, ile razy jako rodzic wypowiedziałeś te zdania. Czy zastanawiałeś się jak to jest, że większość dzieci je warzywa i owoce, a Twoje dziecko ich...

Dieta bezglutenowa bez tajemnic

Dieta bezglutenowa, choć bardzo dobrze znana z nazwy i można by rzec – popularna, w praktyce może stawiać wiele wyzwań. Czym dokładnie jest? Kiedy ją stosować? Na jakie pułapki warto być przygotowanym? Czym właściwie jest gluten? Gluten to niejednorodna substancja, a dokładnie kompleks białek: albuminy, prolaminy oraz gluteliny. Prolaminy w różnych zbożach...

Dieta bezglutenowa, a cukrzyca czyli słów kilka o indeksie glikemicznym w produktach bezglutenowych

Cukrzyca typu I i celiakia to choroby autoimmunologiczne, często rozpoznawane u osób młodych. W obu przypadkach organizm produkuje przeciwciała, które atakują własne komórki. W celiakii uszkodzeniu ulegają kosmki jelitowe i pogarsza się wchłanianie składników pokarmowych, natomiast w cukrzycy na skutek zaniku komórek B trzustki występuje niedobór insuliny, a to jest powodem utrzymywania...

Zdrowe tłuszcze w diecie

Hipokrates(460-370 p.n.e. ) ojciec medycyny głosił „Niech pożywienie będzie lekarstwem”, jednak postęp cywilizacyjny i rozwój technologiczny wraz ze wszystkimi konsekwencjami, np. skażenie powietrza, wody, gleby, wyjałowienie pól uprawnych, powszechne stosowanie chemicznych środków ochrony roślin, konserwanty, sztuczne barwniki itp. powodują, że nasze jedzenie ma niską wartość odżywczą. Dlatego w ostatnich latach nastąpił gwałtowny wzrost zainteresowania...

Co jeść, by mieć zdrowe i piękne zęby?

Próchnica zębów zgodnie z WHO to proces patologiczny, pochodzenia zewnątrzustrojwego, który prowadzi do odwapnienia twardych tkanek zęba i w rezultacie do ich proteolitycznego rozpadu. Degradacji tkanek dokonują paciorkowce próchnicotwórcze: Streptococcus mutans, S,mitis, S. subrinus oraz Actinomyces, a także pałeczki kwasu mlekowego. Od czego się wszystko zaczyna ? Trawienie węglowodanów ulegających fermentacji ma...

Nowy pakiet Zdrowe nawyki – Zdrowy wygląd

Marzysz o całkowitej zmianie nawyków żywieniowych? Chciałabyś dodatkowo zadbać o swój wygląd fizyczny, lecz nie wiesz jak się do tego zabrać? Zapraszamy do skorzystania z naszego nowego pakietu! Miło nam poinformować, że rozpoczęłyśmy współpracę z salonem kosmetycznym Bio Beauty Room w Tczewie. Zdecydowałyśmy się wspólnymi siłami zadbać o Wasze piękno i stworzyłyśmy...

Sonia Lenart

Poznajcie dietetyk Sonię Lenart, nowego dietetyka w poradni w Nowym Sączu!

Witam serdecznie, jestem nowym dietetykiem w poradni w Nowym Sączu. Ukończyłam studia na kierunku dietetyka w specjalności dietetyka personalna w Małopolskiej Wyższej Szkole im. Józefa Dietla w Krakowie. Przez kilka lat pracowałam w zawodzie medycznym. Praca ta pozwoliła mi uzmysłowić, jak wiele osób potrzebuje wsparcia, nakierowania na odpowiednią drogę w zakresie odżywiania....

×