Kategoria: Aktualności

Kilka słów o zdrowym odżywianiu i aktywnym trybie życia na Terenowej Masakrze

W miniony weekend, 17 września miałam przyjemność brać udział w bardzo ciekawym wydarzeniu w Myślęcinku w pobliżu Bydgoszczy. Było to połączenie ekologicznego eventu z jednym z najbardziej ekscytujących biegów z przeszkodami, czyli – Terenowej Masakrze. Miałam możliwość uczestniczyć w tym zdarzeniu dzięki firmie REMEDIA.  Podczas samego wydarzenia miałam krótkie wystąpienie podczas którego...

Oś mózg-jelito, czyli co ma wspólnego mózg z jelitami?

Co ma wspólnego mózg z jelitami? Czy jelita to drugi mózg? Czy to co jemy wpływa na to co myślimy i jak się zachowujemy? Czy to co myślimy, wpływa na to jak trawimy? Co najbardziej niszczy nasze jelita? Jak możemy pomóc naszym bakteriom jelitowym?   Zacznijmy od tego, co nazywamy mikrobiotą jelitową....

Mój Dietetyk na wakacyjnych obozach “Festiwal hokeja”

Choć dla wielu z nas wakacje to czas odpoczynku, ekipa Mój Dietetyk Poznań nie zwalnia tempa. Na zaproszenie Organizatorów Festiwalu Hokeja przeprowadziłam cykl warsztatów dla młodych sportowców. Podczas każdego z trzech turnusów, kolejne grupy hokeistów poznawały zasady komponowania zdrowego menu, przekąski potreningowe oraz rolę nawodnienia u osób aktywnych fizycznie.  Zajęcia podzielone zostały...

Łuszczyca – wspomóż leczenie dietą!

Łuszczyca to przewlekła choroba zapalna o podłożu autoimmunologicznym, która uznawana jest za chorobę układową. Oznacza to, że zmiany, które powoduje dotyczą nie tylko skóry. Często towarzyszą jej wrzodziejące zapalenie jelit, cukrzyca czy nadciśnienie tętnicze. U osób chorych na łuszczycę częściej występują ostre zespoły wieńcowe, w tym zawał serca (1). Styl życia ma...

Nakarmić nastolatka i nie zwariować – przewodnik dla rodzica

Przychodzi taki czas w życiu dziecka, kiedy bardzo chce sam decydować o wszystkim, również o jedzeniu. Chce eksperymentować. To czas kiedy wydaje się, że ignoruje słowa rodzica, albo robi na złość. Czy rzeczywiście jako rodzice nie mamy już wpływu? Powtarzam to co widzę Czy wiesz, że pierwszym przekazem docierającym do Twojego dziecka...

Wysoki cholesterol? Zwalcz go dietą!

Zaburzenia gospodarki cholesterolowej są zaliczane do jednych z czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego w Polsce. Najczęstszymi przyczynami wysokiego cholesterolu są źle skomponowana dieta, nadmierna masa ciała oraz niska aktywność fizyczna. Szukasz odpowiedzi na pytania: czy istnieje dobry i zły cholesterol, jakie produkty mają szczególne właściwości zapobiegające hipercholesterolemii, jak wygląda diagnoza oraz jaką...

Czy dieta może mieć wpływ na niepłodność u mężczyzny?

Niepłodność męska to jedna z obecnych chorób cywilizacyjnych spędzających sen z powiek wielu par. Stanowi ona główną przyczynę niepłodności u par w około 40% przypadków (w Polsce czynnik męski stwierdza się u około 40-60% niepłodnych par). Niepłodność stanowi w dzisiejszych czasach bardzo poważny problem, z którym boryka się wiele par.  Obecnie dominuje...

Relacja z warsztatów dla dzieci z klas I-V prowadzonych w ramach “Programu dla Szkół”

Edukacja żywieniowa dzieci jest kluczowa w ich późniejszym stosunku do zdrowego odżywiania! Dlatego nasi specjaliści z placówek Mój Dietetyk podjęli się przeprowadzenia serii warsztatów, których głównym tematem są nie tylko warzywa i owoce w diecie, ale także produkty mleczne stanowiące część piramidy żywieniowej dla dzieci i młodzieży.  Warsztaty dla dzieci z klas...

Binge-eating disorder (BED) – zespół kompulsywnego objadania się lub zespół gwałtownego objadania się – jak rozpoznać?

Zaburzenia odżywiania są coraz powszechniejsze. Do najbardziej rozpoznawalnych zalicza się bulimię i anoreksję. Jednakże wśród zaburzeń odżywiania występują również mniej lub bardziej określone i zbadane, między innymi zespół kompulsywnego objadania się (BED – ang. Binge-Eating Disorder). Statystycznie rzecz biorąc, jedzenie kompulsywne (lub też inaczej – napadowe), współistnieje z nadwagą u 25% chorujących!  Kompulsywne jedzenie...

Kilka słów o kiszonkach

Fermentacja jest jednym z najstarszych sposobów utrwalania i przetwarzania żywności. Jej korzystny wpływ na organizm człowieka znano już w starożytności, gdzie pierwszymi fermentowanymi produktami były soja oraz grzyby. Mimo, że dopiero od kilkunastu lat szerzej mówi się o znaczeniu jelit oraz mikrobiomu jelitowego to już w czasach przed naszą erą zauważono rolę...

Specjaliści przyjaźni insulinoopornym!

Fundacja Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie to jedyna w kraju, jak i Europie, Fundacja zajmująca się problemem insulinooporności, która kieruje swoją działalność nie tylko do pacjentów, ale także lekarzy, dietetyków, fizjoterapeutów, trenerów, psychologów i innych specjalistów. Prezes fundacji, pacjentka z insulinoopornością, instruktor sportowy i autorka popularnych książek na temat insulinooporności,...

×