Kategoria: Aktualności

Kilka słów o kiszonkach

Fermentacja jest jednym z najstarszych sposobów utrwalania i przetwarzania żywności. Jej korzystny wpływ na organizm człowieka znano już w starożytności, gdzie pierwszymi fermentowanymi produktami były soja oraz grzyby. Mimo, że dopiero od kilkunastu lat szerzej mówi się o znaczeniu jelit oraz mikrobiomu jelitowego to już w czasach przed naszą erą zauważono rolę...

Specjaliści przyjaźni insulinoopornym!

Fundacja Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie to jedyna w kraju, jak i Europie, Fundacja zajmująca się problemem insulinooporności, która kieruje swoją działalność nie tylko do pacjentów, ale także lekarzy, dietetyków, fizjoterapeutów, trenerów, psychologów i innych specjalistów. Prezes fundacji, pacjentka z insulinoopornością, instruktor sportowy i autorka popularnych książek na temat insulinooporności,...

Pandemia COVID-19 = epidemia zaburzeń odżywiania?

Właśnie mijają dwa lata odkąd zmagamy się z pandemią COVID-19 w Polsce. Dla wielu z nas był to trudny czas przepełniony strachem o zdrowie i życie swoje oraz najbliższych, ale także czas, w którym kreowała się nowa rzeczywistość, nowy styl życia, do którego szybko trzeba było się dostosować. O konsekwencjach pandemii niewątpliwie...

Dieta wolumetryczna – jedz dużo i chudnij?

Dieta wolumetryczna, nazywana także objętościową została opracowana przez dr Barbarę Rolls i R.A. Burnetta. Opiera się ona na doborze produktów w zależności od ich kaloryczności – im mniej kaloryczny produkt, tym większą jego ilość można spożywać. Jej podstawą są produkty zawierające dużo wody, jak na przykład warzywa i owoce, które można jeść...

Jak wrócić do zdrowia i zbudować odporność dietą po przebytym zakażeniu COVID-19?

Okres rekonwalescencji po przebytej chorobie, również po zakażeniu koronawirusem, nie należy do najłatwiejszych. Jest to obciążające dla organizmu, a zwłaszcza dla układu odpornościowego. Pacjenci powracający do zdrowia po chorobie COVID-19 doświadczają m.in. niedożywienia, przewlekłego zmęczenia, nasilonego stresu i niskiej sprawności fizycznej, co prowadzi do utrudnionego wykonywania codziennych czynności. Czas powrotu do zdrowia...

Dieta sirtfood – trend dietetyczny wypromowany przez gwiazdy

Od czasu do czasu świat obiegają doniesienia o spektakularnych metamorfozach znanych osobistości i od razu wszyscy chcą wiedzieć, jaką dietę stosowała gwiazda, by wykorzystać ją na swoje potrzeby. Dieta sirtfood stała się popularna za sprawą Adele – dzięki niej brytyjska piosenkarka schudła kilkadziesiąt kilogramów. Na czym więc polega ta dieta i czy...

Fleksitarianizm, jako łatwiejsza alternatywa diety wegetariańskiej

W dzisiejszych czasach diety eliminacyjne zyskały ogromną popularność. Bardzo duża część osób rezygnuje ze spożywanie nabiału, glutenu, mięsa, ryb czy też produktów pochodzenia zwierzęcego. W zależności od rodzaju diety, będzie ona mniej lub bardziej restrykcyjna. Istnieją różne powody, dla których ludzie ograniczają pewne produkty w swoich codziennych jadłospisach. Część z nich rezygnuje...

Intermittent Fasting – złoty Graal odchudzania?

Jedną z popularnych  w ostatnich czasach koncepcji żywieniowych jest Intermittent Fasting (IF). Nazwę tę można przetłumaczyć jako post przerywany. Zakłada ona określony czas, w którym jemy – tzw. okno żywieniowe, przeplatany okresem, w którym powstrzymujemy się od jedzenia. Istnieje wiele odmian IF, ale główny podział można przeprowadzić odróżniając kilkugodzinne okno żywieniowe w...

Żywienie sportowca – przed, w trakcie i po wysiłku

O tym, jak ważne jest prawidłowe okołotreningowe żywienie sportowca przekonał się każdy, kto wystartował np. w biegu długodystansowym po posiłku zawierającym zbyt dużo tłuszczu lub błonnika albo nie zadbał o uzupełnianie węglowodanów w jego trakcie. Są to sytuacje nie tylko nieprzyjemne, ale i niebezpieczne. W trakcie zawodów nagłe pojawienie się dolegliwości jelitowych...

Dlaczego od stresu boli brzuch?

Mikrobiota jelitowa to złożona społeczność drobnoustrojów, która pomaga utrzymać homeostazę (równowagę) całego organizmu. Szacuje się, że wszystkich mikroorganizmów w ciele człowieka jest ok. 100 bilionów, z czego aż 70-80% występuje w jelitach. Mikrobiom zmienia się wraz z rozwojem ludzkim, poczynając od narodzin aż do wieku podeszłego. Na skład mikroorganizmów ma wpływ sam...

Jak powinna odżywiać się osoba aktywna fizycznie?

Dieta sportowca trenującego zawodowo lub zaawansowanego amatora, czyli osoby trenującej 5 i więcej razy w tygodniu, oprócz tego, że musi dostarczać odpowiedniej ilości kalorii wynikającej z większego zapotrzebowania związanego z aktywnością fizyczną, powinna uwzględniać jeszcze kilka specyficznych założeń. Jeśli trenujesz 60 lub więcej minut każdego dnia, koniecznie musisz je poznać i zastosować....

Jak ćwiczyć by wspierać redukcję tkanki tłuszczowej i się nie zniechęcić?

W internecie można znaleźć masę planów treningowych mających rzekomo pomóc w odchudzaniu. Są nawet propozycje reklamowane jako remedium na wyszczuplenie konkretnej części ciała. Trzeba jednak uświadomić sobie, że nie istnieje coś takiego jak trening odchudzający, a już na pewno nie da się poprzez ćwiczenia odchudzić konkretnej partii ciała. Ruch wspomaga redukcję tkanki...

×