Sałatka z dynią, tofu i suszonymi pomidorami – obiad, kolacja

Ta sałatka to pyszne połączenie kilku składników, które razem tworzą prawdziwą bombę odżywczą i do tego świetnie razem smakują. Nadeszła jesień, dlatego to idealny czas, aby wykorzystać sezonowe produkty, w tym właśnie dynię, która nie dość, że jest smaczna, to jeszcze lekkostrawna i zdrowa. Rozpocznij jesień sezonowymi smakami i koniecznie spróbuj tego przepisu!

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Kcal: 443
  • B: 20 g
  • T: 27 g
  • W: 36 g

Składniki:

  • 1 garść rukoli (20g)
  • pół kostki tofu wędzonego (90g)
  • 1 łyżeczka papryki w proszku (4g)
  • 1/4 sztuki dyni (200g)
  • 4 plastry pomidorów suszonych w oleju (28g)
  • 1 burak (100g)
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek (15g)
  • łyżeczka soku z wyciśniętej cytryny (5g)

Przygotowanie:

Przygotowanie:

 

Dynię pokrój w kostkę. Wsadź do żaroodpornego naczynia, dodaj ulubioe przyprawy (np. paprykę, czosnek, zioła) i polej niewielką ilością oliwy z oliwek. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30 min – aż do zmięknięcia. Międzyczasie pokrój tofu i buraka w kostkę. Tofu obtocz w papryce i podsmaż na patelni aż do zarumienienia. Rukolę przełóż do miski, dodaj buraki, suszone pomidory i resztę składników. Całość polej odrobiną oliwy z oliwek i sokiem z wyciśniętej cytryny.