Przenieś swoje kubki smakowe na słoneczny Bliski Wschód dzięki sałatce, która zachwyca nie tylko wyglądem, ale i bogactwem smaków! Grillowany ser halloumi, który kusząco chrupie, łączy się tutaj z soczystymi pomarańczami, słodkimi figami i rubinowymi pestkami granatu. To sałatka pełna kontrastów: słonego, słodkiego i lekko kwaskowego, która doskonale sprawdzi się na letni obiad czy elegancką kolację. Prosty przepis, a efekt zachwyci wszystkich przy stole! Spróbuj i poczuj, jak każdy kęs przenosi Cię w kulinarną podróż do świata egzotycznych smaków.
Makroskładniki w 1 porcji: 586 Kcal
Białko39,7g
Węglowodany43,1 g
Tłuszcze34g
Skłądniki na 1 porcję:
1 figa- ok. 100g
garść rukoli
½ pomarańczy ok.20g
¼ granata ok. 34g
3 plasterki sera halloumi - 120g
½ łyżki miodu -6g
1 łyżeczka soku z cytryny- 5g
½ łyżeczki oliwy z oliwek -2g
Przygotowanie:
Figę pokroić na ósemki
Ser pokroić w plastry i ugrillować na patelni lub w opiekaczu.
Granata obrać, zostawić kilka ziarenek w całości, z reszty wycisnąć sok do miseczki.
Pomarańczę obrać, usunąć błonę zachowując przy tym sok, który z niej wycieknie. Miąższ pokroić na mniejsze części
Dressing: połączyć sok z granata, sok z obranej pomarańczy, sok z cytryny, oliwę i miód.
Wszystkie składniki ułożyć na talerzu i polać dressingiem.