Szybka sałatka z grillowanym serem halloumi i owocami

Przenieś swoje kubki smakowe na słoneczny Bliski Wschód dzięki sałatce, która zachwyca nie tylko wyglądem, ale i bogactwem smaków! Grillowany ser halloumi, który kusząco chrupie, łączy się tutaj z soczystymi pomarańczami, słodkimi figami i rubinowymi pestkami granatu. To sałatka pełna kontrastów: słonego, słodkiego i lekko kwaskowego, która doskonale sprawdzi się na letni obiad czy elegancką kolację. Prosty przepis, a efekt zachwyci wszystkich przy stole! Spróbuj i poczuj, jak każdy kęs przenosi Cię w kulinarną podróż do świata egzotycznych smaków.

Makroskładniki w 1 porcji: 586 Kcal

  • Białko 39,7g
  • Węglowodany 43,1 g
  • Tłuszcze 34g

Skłądniki na 1 porcję:

  • 1 figa- ok. 100g
  • garść rukoli
  • ½ pomarańczy ok.20g
  • ¼ granata ok. 34g
  • 3 plasterki sera halloumi - 120g
  • ½ łyżki miodu -6g
  • 1 łyżeczka soku z cytryny- 5g
  • ½ łyżeczki oliwy z oliwek -2g

Przygotowanie:

  1. Figę pokroić na ósemki
  2. Ser pokroić w plastry i ugrillować na patelni lub w opiekaczu.
  3. Granata obrać, zostawić kilka ziarenek w całości, z reszty wycisnąć sok do miseczki.
  4. Pomarańczę obrać, usunąć błonę zachowując przy tym sok, który z niej wycieknie. Miąższ pokroić na mniejsze części
  5. Dressing: połączyć sok z granata, sok z obranej pomarańczy, sok z cytryny, oliwę i miód.
  6. Wszystkie składniki ułożyć na talerzu i polać dressingiem.