Przygotowanie:
Jednym z uroków lata są świeże warzywa sezonowe na które czekamy cały rok. Warto korzystać z ogromu ciekawych kompozycji, które możemy dzięki nim otrzymać!
Warzywa tzw “psiankowate” czyli np papryka, cukinia, czy właśnie bakłażan idealnie nadają się do faszerowania, a połączenie niskokalorycznego warzywa z kurczakiem i odrobiną mozzarelli to idealny przepis na niskokaloryczny i sycący obiad.
Przepis na jedną porcję dostarczającą średnio 320 kalorii, 41 g białka, 9 g węglowodanów i 13 g tłuszczu
- 1 mały bakłażan
- 1 mała pierś z kurczaka (ok 100g)
- 1/2 białej cebuli
- 1/3 czerwonej papryki
- 70 g mozzarelli light
- sól
- pieprz
- chili
- zioła prowansalskie
Kurczaka przyprawiamy co najmniej kilka godzin przed przygotowaniem dania – kroimy go w drobną kostkę, nacieramy solą, chili i zasypujemy dużą ilością ziół prowansalskich, a następnie chowamy do lodówki.
Kiedy mięso już wyraźnie przejdzie aromatem przypraw, podsmażamy je razem z drobno posiekaną cebulką i pokrojoną w kostkę papryką. Możemy wlać na patelnię odrobinę wody i chwilę poddusić. Zawartość patelni przyprawiamy pieprzem i odrobiną ziół prowansalskich.
W między czasie bakłażana przekrawamy w pół i wydrążamy na małe “łódeczki”, do których następnie wsadzamy gotowy farsz.
Na dużych oczkach tarki ucieramy mozzarellę i posypujemy nią obie połówki.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 35 minut, przed wyjęciem sprawdzamy czy kabaczek jest wystarczająco miękki w środku (skóra będzie wciąż dość twarda).
Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com