Przygotowanie:
Pieczywo to ważny produkt w diecie polaków, wiele z nas nie wyobraża sobie bez niego dnia.
Warto pomyśleć o ciemnym pieczywie, pełnoziarnistym – jest dla nas ważnym źródłem błonnika,
o którym często zapominamy w dobie wysoko przetworzonego jedzenia.
Przepis (składniki na 9 bułek), 1 bułka: 145kcal
- 280 g mąki pszennej typ 650
- 80 g otrębów orkiszowych
- 15 ml oliwy z oliwek
- 200 ml ciepłej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- odrobina mleka do posmarowania bułeczek
- 2 łyżki otrębów pszennych do posypania
Do drożdży dodajemy łyżeczkę cukru oraz 1/4 szklanki ciepłej wody, mieszamy do rozpuszczenia się drożdży i odstawiamy na około 10 minut.
Rozczyn łączymy z resztą składników i wyrabiamy ciasto (możemy użyć programu podstawowego maszyny do wypieku chleba, lub tez miksera z hakami).
Gotowe ciasto wkładamy do delikatnie wysmarowanej oliwą miski i przykrywamy ściereczką, powinno wyrastać do podwojenia objętości.
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na kwadratowy placek grubości 1 cm i kroimy go na 9 równych części, które następnie przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wyciętym kwadratom pozwalamy wyrastać jeszcze około 30-40 minut, następnie pędzelkiem smarujemy je po wierzchu mlekiem i posypujemy otrębami pszennymi.
Pieczemy w 200 stopniach około 15 minut.
Wartość energetyczna 1 bułki: 145 kcal, Białko: 4,5 g Tłuszcz: 2,6g Węglowodany: 26,1 g
Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga: www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com