Przygotowanie:
Przepis na szybką i pożywną porcję zdrowia! Czy wiecie, że awokado hass mimo twardszej skórki, jest często bardziej dojrzałe w środku?
Wartość odżywcza awokado z jajkiem:
- Energia 402 kcal kcal
- Białko 17,7 g
- Tłuszcze 2 g
- Węglowodany 7 g
Wartość odżywcza dipu jogurtowego:
- Energia 64 kcal
- Białko 4,5 g
- Tłuszcze 34,3g
- Węglowodany 11,7 g
Składniki:
- 140 g Awokado hass (1 szt.)
- 120 g Jaja kurze całe (2 szt.)
- Papryka słodka, pieprz czarny, sól
Składniki na dip:
- 100 g Jogurt naturalny
- Czosnek, koperek, pierz czarny, sól, natka pietruszki
Przygotowanie: Awokado przekroić na pół i wydrążyć pestkę. Ułożyć na papierze do pieczenia, wlać jajo w miejsce po pestce. Posypać przyprawami. Piec w 180 stopniach do ścięcia się białka. Podawać z dipem (jogurt wymieszany z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem, solą i pieprzem).
Sylwia Wychowałek
dietetyk