Przygotowanie:
Surówka jest dość sycąca, można ją zjeść na przykład na kolację. Jeśli chcesz podać surówkę jako dodatek do obiadu przygotuj ją bez bakalii, będzie mniej kaloryczna.
Przepis na 6 porcji, 1 porcja: 125kcal
- 400 g Kapusta czerwona
- 200 g Jabłko
- 50 g Rodzynki suszone
- 50 g Orzechy włoskie
- 10 g Oliwa z oliwek
- 5 g Fruktoza (lub cukier brązowy)
- Sok z cytryny
Kapustę drobno posiekać. W garnku zagotować wodę, do wrzątku wrzucić kapustę na 4 minuty (żeby zmiękła). Kapustę odcedzić. Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rodzynki sparzyć a orzechy uprażyć na suchej patelni. Surówkę wymieszać z cukrem, oliwą i sokiem z cytryny.