Sałatka z jabłkami i wątróbką w sosie miodowym

Sałatka z jabłkami i wątróbką w miodowym sosie

Przygotowanie:

Pyszna i szykowna sałatka na ciepło z dużą porcją żelaza w wątróbce. Polecamy!

Przepis na 2 porcje, 1 porcja: 427kcal

  • Roszponka
  • 200 g Wątróbki drobiowe
  • 20 g Oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • 20 g Słonecznik, nasiona lub orzeszki piniowe
  • 20 g Miód pszczeli płynny
  • 70 g Chleb żytni pełnoziarnisty
  • Łyżka octu sherry lub winnego

Wątróbki oczyścić i pokroić na spore kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć wątróbki razem ze słonecznikiem przez około 6 minut od czasu do czasu mieszając. Przyprawić wątróbki sola i pieprzem. Kiedy wątróbki są usmażone wyłączyć ogień i dodać ocet oraz płynny miód. Wszystko dokładnie wymieszać.
Na talerzach rozłożyć liście roszponki. Jabłko pokroić na ćwiartki, wydrążyć i pokroić na plasterki, rozłożyć je dookoła talerza. Na sałacie ułożyć wątróbkę i wszystko skropić sosem, który został na patelni.

Przepis pochodzi z książki „Buonissimio! Italian food has never been so sexy” autorstwa Gino D’Acampo.

Sałatka z jabłkami i wątrobką w miodowym sosie