Przygotowanie:
Pyszna i szykowna sałatka na ciepło z dużą porcją żelaza w wątróbce. Polecamy!
Przepis na 2 porcje, 1 porcja: 427kcal
- Roszponka
- 200 g Wątróbki drobiowe
- 20 g Oliwa z oliwek (2 łyżki)
- 20 g Słonecznik, nasiona lub orzeszki piniowe
- 20 g Miód pszczeli płynny
- 70 g Chleb żytni pełnoziarnisty
- Łyżka octu sherry lub winnego
Wątróbki oczyścić i pokroić na spore kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć wątróbki razem ze słonecznikiem przez około 6 minut od czasu do czasu mieszając. Przyprawić wątróbki sola i pieprzem. Kiedy wątróbki są usmażone wyłączyć ogień i dodać ocet oraz płynny miód. Wszystko dokładnie wymieszać.
Na talerzach rozłożyć liście roszponki. Jabłko pokroić na ćwiartki, wydrążyć i pokroić na plasterki, rozłożyć je dookoła talerza. Na sałacie ułożyć wątróbkę i wszystko skropić sosem, który został na patelni.
Przepis pochodzi z książki „Buonissimio! Italian food has never been so sexy” autorstwa Gino D’Acampo.