Smoothie bowl – śniadanie

Smoothie bowl to świetna opcja na śniadanie, szczególnie w letnie dni. Można wykonywać je na wiele sposobów, używając przeróżnych owoców oraz….warzyw! To idealna opcja, żeby ,,przemycić’’ warzywa do posiłku. W tym przypadku jest to szpinak, który nadaje smoothie zielonego koloru. Poniżej znajduje się przepis – przetestuj go i przekonaj się, że połączenie owoców i warzyw smakuje naprawdę dobrze!

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Kaloryczność: 454 kcal
  • Białko: 16 g
  • Tłuszcz: 14 g
  • Węglowodany: 76 g

Składniki

  • 1 banan (120g)
  • 4 łyżki płatków owsianych (40g)
  • garść borówek (50g)
  • kilka malin (20g)
  • łyżeczka siemienia lnianego (5g)
  • łyżeczka erytrytolu (5g)
  • 1/3 szklanki napoju sojowego (100 ml)
  • garść młodego szpinaku (25g)
  • pół garści nerkowców (15g)

Przygotowanie:

Przygotowanie:

Szpinak opłukać w wodzie, a następnie zblendować go na gładką masę wraz z bananem, płatkami owsianymi, siemieniem lnianym, erytrytolem i napojem sojowym. Dla smaku można dodać odrobinę soku z wyciśniętej cytryny. Całość przelać do miseczki, udekorować owocami i orzechami. 

 

Dodatkowo: w ciepłe dni szczególnie sprawdzą się owoce mrożone – to nada smoothie mroźnej i orzeźwiającej konsystencji.