Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 290 kcal
- Białko: 8,3 g
- Tłuszcze: 1 g
- Węglowodany: 63 g
Składniki na 9 bajgli:
- Zakwas na chleb (¾ szklanki) (aby zastąpić zakwas można użyć 7g drożdży na szklankę zakwasu)
- Ciepła woda (240 ml - 1 szklanka)
- Cukier (10g - 2 łyżeczki)
- Mąka typ 00 (700g - 3 i ½ szklanki)
- Sól (5g - 1 łyżeczka)
- Dodatki: siemię lniane, sezam, mak
- Do gotowania: woda i miód
Przygotowanie:
Sposób przygotowania:
Dzień 1: Rano należy wyjąć zakwas z lodówki i dokarmić mąką. W południe, gdy zakwas już wyrośnie i będzie puszysty należy zagnieść ciasto z podanych składników. Połączyć zakwas ze szklanką wody, cukrem i dodać szklankę mąki. Wszystko wymieszać ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Potem dalej dodawać stopniowo mąkę (ilość dodanej mąki zależy od stopnia wilgotności startera i pogody, więc można dodać jej więcej lub mniej niż podane w składnikach). W tym czasie należy dodać także sól. Mieszać i zagniatać ok. 10 minut. Ciasto powinno rosnąć i dojrzewać w misce posmarowanej olejem przez całą noc.
Dzień 2: Następnego ranka należy podzielić wyrośnięte ciasto na 9 równych części. Uformować z nich kulki z dziurką w środku i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. W tym czasie można już zagotować wodę z łyżką miodu i nastawić piekarnik na 220 stopni C (góra-dół). Każdego bajgla gotować po 30 sekund z każdej strony. Przełożyć na blaszkę i posypać ulubionymi dodatkami. Piec ok. 20-25 minut.
Jeśli chcesz wykonać bajgle na drożdżach to należy połączyć drożdże ze szklanką wody, cukrem i dodać szklankę mąki. Wszystko wymieszać ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Potem dalej dodawać stopniowo mąkę (tutaj należy dodać więcej wody lub mniej mąki). W tym czasie należy dodać także sól. Mieszać i zagniatać ok. 10 minut. Ciasto powinno rosnąć i dojrzewać w misce posmarowanej olejem przez całą noc. Następnego ranka należy podzielić wyrośnięte ciasto na 9 równych części. Uformować z nich kulki z dziurką w środku i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. W tym czasie można już zagotować wodę z łyżką miodu i nastawić piekarnik na 220 stopni C (góra-dół). Każdego bajgla gotować po 30 sekund z każdej strony. Przełożyć na blaszkę i posypać ulubionymi dodatkami. Piec ok. 20-25 minut.