Wartość odżywcza 1 porcji:
- Kaloryczność: 484 kcal
- Białko: 18 g
- Tłuszcz: 14 g
- Węglowodany: 66 g
Składniki
- pół woreczka kaszy gryczanej (50g)
- 1 burak (100g)
- 1/3 batata (100g)
- pasek fety (20g)
- garść szpinaku (25g)
- łyżeczka pestek dyni (5g)
- łyżeczka miodu (5g)
- łyżeczka soku z wyciśniętej cytryny (5g)
- łyżeczka oliwy z oliwek (5g)
Przygotowanie:
Kasze gryczaną ugotować. Batata obrać ze skórki, umyć, pokroić w plasterki i umieścić w żaroodpornym naczyniu. Całość polać oliwą z oliwek i dodać ulubione przyprawy (dobrze sprawdzą się zioła prowansalskie). Plasterki batatów piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez ok. 20 minut (można sprawdzić widelcem, czy są miękkie). Fetę i buraka pokroić w kosteczkę. Gdy kasza się ugotuje, a bataty upieką, wymieszać wszystkie składniki. Z miodu i wyciśniętej cytryny zrobić sos i dodać go do potrawy. Całość posypać pestkami dyni.