Bowl z kaszą gryczaną, burakiem i batatami – obiad

Ten bowl to prawdzia bomba odżywcza. Kasza gryczana (źródło witamin z grupy B, miedzi, żelaza), pestki dyni (źródło cynku, magnezu, żelaza), burak (źródło witaminy C, magnezu, azotanów), bataty (źródło witamy A,C, żelaza) – można by wymieniać bez końca. Prosty, kolorowy i smaczny posiłek – poniżej zajdziesz na niego przepis.

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Kaloryczność: 484 kcal
  • Białko: 18 g
  • Tłuszcz: 14 g
  • Węglowodany: 66 g

Składniki

  • pół woreczka kaszy gryczanej (50g)
  • 1 burak (100g)
  • 1/3 batata (100g)
  • pasek fety (20g)
  • garść szpinaku (25g)
  • łyżeczka pestek dyni (5g)
  • łyżeczka miodu (5g)
  • łyżeczka soku z wyciśniętej cytryny (5g)
  • łyżeczka oliwy z oliwek (5g)

Przygotowanie:

Kasze gryczaną ugotować. Batata obrać ze skórki, umyć, pokroić w plasterki i umieścić w żaroodpornym naczyniu. Całość polać oliwą z oliwek i dodać ulubione przyprawy (dobrze sprawdzą się zioła prowansalskie).  Plasterki batatów piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez ok. 20 minut (można sprawdzić widelcem, czy są miękkie). Fetę i buraka pokroić w kosteczkę. Gdy kasza się ugotuje, a bataty upieką, wymieszać wszystkie składniki. Z miodu i wyciśniętej cytryny zrobić sos i dodać go do potrawy. Całość posypać pestkami dyni.