Przygotowanie:
Kolejna propozycja na pyszny letni obiad w upalny dzień…
Przepis na 1 porcję, 390kcal
- 100 g Mięso z piersi kurczaka bez skóry
- 100 g Gruszka
- 100 g Maliny
- 10 g Miód pszczeli (łyżka)
- 10 g Oliwa z oliwek (łyżka)
- 35 g Chleb żytni pełnoziarnisty
- Duża garść liści szpinaku, ocet balsamiczny, sól, pieprz, tymianek (najlepiej świeży)
Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i lekko rozbić tłuczkiem. Posmarować kurczaka połową oliwy i oprószyć solą i pieprzem. Gruszkę pokroić na cząstki i wykroić gniazdo nasienne.
Rozgrzać patelnię grillową i usmażyć na niej mięso na lekko rumiany kolor z obu stron. W połowie smażenia dołożyć plasterki gruszki.
Do rondelka wrzucić maliny, resztę oliwy, łyżeczkę octu balsamicznego i miodu oraz kilka gałązek tymianku i szczyptę woli i pieprzu. Całość podgrzać i chwilę dusić aż sos zrobi się lekko gęsty.
Na opłukanych, osuszonych i lekko porwanych liściach szpinaku ułożyć gruszki i pokrojone mięso, całość polać malinowym dressingiem. Podać z kromką pieczywa.