Omleciki brokułowe z wędzonym łososiem i mango

Brokułowe placuszki

Przygotowanie:

Omleciki brokułowe – szybkie i lekkie, bez mąki i bez smażenia na tłuszczu. Z odpowiednimi dodatkami te proste placuszki nabierają wyrazu i wykwintnego wyglądu!

Przepis na jedną porcję dostarczającą ok 330 kalorii, 30 g białka, 16 g węglowodanów i 16 g tłuszczu.

  • 2 jajka
  • brokuły (ok 150g)
  • łosoś wędzony (ok 50g)
  • 1 mały pomidor
  • 1/2 dojrzałego mango
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • pieprz, sól

Brokuły gotujemy w osolonej wodzie około 6-7 minut, aby były dość miękkie, po czym dokładnie odcedzamy i odczekujmy kilka chwil aż ostygną.
Następnie rozdrabniamy (można posiekać je nożem nie wyjmując z rondelka, kawałki nie muszą być całkiem małe), dodajemy 2 jajka, pieprz, wciskamy ząbek czosnku i dokładnie mieszamy całość.

Z gotowego ciasta smażymy bez tłuszczu małe omleciki (przy użyciu patelni do pancakes, powinny wyjść 3 dość grube placuszki).

Z filetu łososia, odkrawamy odpowiednią ilość i tworzymy 3 paski ok. 2-3 cm szerokości, które lekko zawijamy i układamy na każdym placku. Podobną czynność wykonujemy z obranym mango. Do tego dodajemy ćwiartki pomidora oraz lekko polewamy jogurtem. Dodatkowo można przystroić listkami pietruszki lub np. bazylii.

Omleciki brokułowe

Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com