Przygotowanie:
Omleciki brokułowe – szybkie i lekkie, bez mąki i bez smażenia na tłuszczu. Z odpowiednimi dodatkami te proste placuszki nabierają wyrazu i wykwintnego wyglądu!
Przepis na jedną porcję dostarczającą ok 330 kalorii, 30 g białka, 16 g węglowodanów i 16 g tłuszczu.
- 2 jajka
- brokuły (ok 150g)
- łosoś wędzony (ok 50g)
- 1 mały pomidor
- 1/2 dojrzałego mango
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- pieprz, sól
Brokuły gotujemy w osolonej wodzie około 6-7 minut, aby były dość miękkie, po czym dokładnie odcedzamy i odczekujmy kilka chwil aż ostygną.
Następnie rozdrabniamy (można posiekać je nożem nie wyjmując z rondelka, kawałki nie muszą być całkiem małe), dodajemy 2 jajka, pieprz, wciskamy ząbek czosnku i dokładnie mieszamy całość.
Z gotowego ciasta smażymy bez tłuszczu małe omleciki (przy użyciu patelni do pancakes, powinny wyjść 3 dość grube placuszki).
Z filetu łososia, odkrawamy odpowiednią ilość i tworzymy 3 paski ok. 2-3 cm szerokości, które lekko zawijamy i układamy na każdym placku. Podobną czynność wykonujemy z obranym mango. Do tego dodajemy ćwiartki pomidora oraz lekko polewamy jogurtem. Dodatkowo można przystroić listkami pietruszki lub np. bazylii.
Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com