Krem z cukinii z curry i krewetkami

Krem z cukinii z curry i krewetkami

Przygotowanie:

Żeby się rozgrzać zimą wcale nie musimy zjadać dużych ilości mięsa, i tak na co dzień przeciętny Polak zjada go za dużo. Żeby rozgrzać nasz organizm, pobudzić krążenie, wystarczy do dań dodać odrobinę pikanterii w postaci przypraw. Gdy mróz panuje za oknem dodaj więc do swojej herbaty kawałek skórki z pomarańczy, do kawy szczyptę kardamonu, do jogurtu cynamonu, do mięsa chili a dzisiejszą zupę przypraw curry. Smacznego i ciepłego dnia!

Przepis na 2 porcje, 1 porcja: 280kcal

  • 500 g Cukinia
  • 200 g Ziemniaki
  • 50 g Cebula
  • 10 g Oliwa z oliwek (łyżka)
  • 10 g Masło
  • 50 g Serek twarożkowy chudy (np. Turek Figura)
  • 6 szt Krewetki tygrysie (duże)
  • Włoszczyzna, łyżka curry w proszku, szczypiorek, ząbek czosnku

Ugotować 0,7l bulionu warzywnego ugotowanego na włoszczyźnie (można użyć ewentualnie bulionu z kostki ekologicznej).
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cukinie umyć i wytrzeć, odkroić końcówki, przekroić na pół i potem na plasterki centymetrowej grubości. Cebulę posiekać i zeszklić w garnku na maśle. Dodać curry, mieszając smażyć ok. 2 minut. Dodać bulion, ziemniaki, przyprawić solą i pieprzem, gotować 10 minut. Następnie dodać cukinie i gotować kolejne 20 minut na wolnym ogniu.

Krewetki rozmrozić, odcisnąć w papierowym ręczniku z nadmiaru wody. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać rozdrobniony czosnek i krewetki, smażyć kilka minut, pod koniec przyprawić solą i pieprzem.

Zupę zmiksować na krem, zabielić serkiem, na wierchu ułożyć krewetki, posypać szczypiorkiem.