Przygotowanie:
Proponuję kolejny przepis na wykorzystanie wszechobecnej teraz dyni. Danie na pewno sprawdzi się na halloweenowej imprezie, można postawić na stole w naczyniu z podgrzewaczem (jak mają w zwyczaju robić hindusi), a goście będą mogli częstować się w dowolnej chwili przez cały wieczór.
Przepis na 1 porcje, 501 kcal
- 50 g Cebula
- 100 g Ziemniaki
- 150 g Dynia
- 100 g Ciecierzyca konserwowa
- 200 g Pomidory z puszki (½ puszki)
- 10 g Oliwa z oliwek (niepełna łyżka)
- 30 g Serek Turek Figura (lub jogurt)
- Przyprawa masala*
- Kolendra (lub natka pietruszki), ząbek czosnku
Cebulę, dynię i ziemniaki obrać, cebulkę posiekać, dynię i ziemniaki pokroić w kostkę. Wrzucić warzywa na oliwę razem z rozdrobnionym czosnkiem i chwilę smażyć. Dodać pomidory z puszki, sól, przyprawę (ja na jedną porcję dodałam ¼ łyżeczki) oraz ½ szklanki wody i dusić aż warzywa zmiękną. Warzywa podać w miseczce, na wierzch położyć łyżkę twarożku lub jogurt, który złagodzi ostry smak, posypać posiekaną kolendrą lub natką pietruszki, zjeść z kromką pełnoziarnistego chleba.
1 porcja dostarcza: 501kcal, 18g białka, 16g tłuszczu, 79g węglowodanów.
*Ja moją przyprawę kupiłam w sklepie Kuchnie Świata, ale można tą mieszankę indyjskich przypraw spróbować przyrządzić samemu. W składzie były: kolendra, gorczyca, kminek, kmin rzymski, cynamon, goździki, liście laurowe, pieprz biały, olejek kardamonowy.