Przygotowanie:
Szybki makaron, dla fanów delikatnego smaku bakłażanów. By go jeszcze bardziej uprościć możesz użyć gotowego peso z suszonych pomidorów. Smacznego!
Przepis na 1 porcje, 526kcal
- Makaron z bakłażanem, pieczarkami i sosem z suszonych pomidorów
- 70 g Makaron pełnoziarnisty
- 150 g Bakłażan
- 100 g Pieczarka uprawna, świeża
- 30 g Pomidory suszone
- 10 g Słonecznik, nasiona
- 5 g Oliwa z oliwek
- 50 g Pomidor
- 50 g Ogórek
- 50 g Serek śmietankowy chudy
- Sól, pieprz, bazylia
Kilka listków bazylii zmiksować z suszonymi pomidorami, słonecznikiem, serkiem i łyżką wody, przyprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente. Bakłażana przekroić na ćwiartki i pokroić w plasterki, posolić. Na patelni wysmarowanej oliwą obsmażyć bakłażany z obu stron, dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż bakłażany będę miękkie. Warzywa wymieszać z makaronem i sosem, na talerzu udekorować listkiem bazylii. Podawać ze świeżymi warzywami obok.