Przygotowanie:
Zwykłą mąkę w naszym tradycyjnym omlecie możemy zastąpić dużo bardziej wartościową kaszą – np gryczaną.
Nada mu to zupełnie nowy smak i strukturę. Takie połączenie idealnie pasuje do lekkiego pieczarkowego sosu!
Przepis na jedną porcję dostarczającą około 335 kalorii, 24 g białka, 28 g węglowodanów i 13 g tłuszczu
Na omlet
- 2 jajka
- 30 g kaszy gryczanej (100 g po ugotowaniu)
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Na sos pieczarkowy
- 3-4 duże pieczarki
- 1 mała cebula
- kilka łyżek bulionu (lub wody)
- 60 ml mleka
- 1/3 suszonej bazylii
- 1/3 łyżeczki soli
- pieprz biały do smaku
Kaszę gryczaną gotujemy w dużej ilości osolonej wody.
Gotową odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy kasza będzie już chłodna, dodajemy jej określoną ilość do miski, następnie wbijamy 2 jajka i dodajemy przyprawy. Wszystko razem mieszamy energicznie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników i smażymy z obu stron (najlepiej na suchej patelni).
Pieczarki kroimy w plastry i wrzucamy na patelnię – kilka dużych plastrów odkładamy na bok.
Cebulę siekamy i dodajemy do pieczarek, na patelnię wlewamy kilka łyżek bulionu (ewentualnie może być woda) i pod przykryciem dusimy co jakiś czas mieszając.
Podduszone pieczarki oraz cebulkę blenderujemy z mlekiem i przyprawami tworząc gęsty sos. W między czasie na patelni dusimy resztę pieczarek. Sos przekładamy z powrotem na patelnie i na bardzo małym ogniu, pod przykryciem dusimy całość jeszcze parę minut i nakładamy na omlet.
Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com