Przygotowanie:
Przepyszna zupa chrzanowa to propozycja dla osób, które lubią wyraziste smaki. Zwykle przygotowywana na święta wielkanocne, choć na codzienny obiad smakuje równie dobrze!
Wartość odżywcza jednej porcji:
- Energia 302 kcal
- Białko 12.4 g
- Tłuszcze 15.3 g
- Węglowodany 30.1 g
Składniki na 4 porcje:
- 200 g startego korzenia chrzanu (ew. ze słoiczka)
- 50 g korzenia pietruszki
- 400 g ziemniaków
- 100 g cebuli
- 3 ząbki czosnku
- ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, sól, pieprz
- 200 ml śmietany 18%
- opcjonalnie 4 jajka/kiełbaska drobiowa
Przygotowanie: Ziemniaki, pietruszkę, cebulę, czosnek gotujemy w litrze wody dodając przyprawy. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Chrzan ścieramy na tarce i dodajemy do gotujących się warzyw, zmniejszając trochę ogień. Następnie blendujemy zawartość garnka dodając śmietanę. Wykładamy na talerze, dekorując jajkiem ugotowanym na twardo lub upieczoną kiełbaska drobiową .
Sylwia Jajuga
dietetyk