Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa

Przygotowanie:

Przepyszna zupa chrzanowa to propozycja dla osób, które lubią wyraziste smaki. Zwykle przygotowywana na święta wielkanocne, choć na codzienny obiad smakuje równie dobrze!



Wartość odżywcza jednej porcji:

  • Energia 302 kcal
  • Białko 12.4 g
  • Tłuszcze 15.3 g
  • Węglowodany 30.1 g

Składniki na 4 porcje:

  • 200 g startego korzenia chrzanu (ew. ze słoiczka)
  • 50 g korzenia pietruszki
  • 400 g ziemniaków
  • 100 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, sól, pieprz
  • 200 ml śmietany 18%
  • opcjonalnie 4 jajka/kiełbaska drobiowa

Przygotowanie: Ziemniaki, pietruszkę, cebulę, czosnek gotujemy w litrze wody dodając przyprawy. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Chrzan ścieramy na tarce i dodajemy do gotujących się warzyw, zmniejszając trochę ogień. Następnie blendujemy zawartość garnka dodając śmietanę. Wykładamy na talerze, dekorując jajkiem ugotowanym na twardo lub upieczoną kiełbaska drobiową .



zupa chrzanowa



Dietetyk Sylwia_Jajuga-01


Sylwia Jajuga
dietetyk