Przygotowanie:
Upały nieodłącznie kojarzą nam się z lodami. Lody mogą być bardzo zdrową słodką przekąską – zwłaszcza jeśli przyrządzimy je sami. W takiej formie możemy pozwolić sobie na nie na co dzień, nawet będąc na diecie.
Przepis na 6 porcji, 1 porcja:52kcal
- Małe opakowanie malin (250g)
- Mały kubek jogurtu naturalnego
- 3 płaskie łyżki fruktozy (lub zwykłego cukru)
Maliny opłukać i zmiksować z jogurtem oraz fruktozą. Masę przelać do pojemniczków do lodów i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Uwaga:
– Maliny po umyciu można przetrzeć przez sito by pozbyć się pestek – dzieci mogą na nie narzekać. Jeśli jednak Tobie nie przeszkadzają to zostaw je – zawierają sporo błonnika!
– Jeśli nie masz specjalnych pojemniczków do lodów na patyku możesz użyć małych opakowań po jogurtach, do których po wlaniu masy należy wetknąć łyżeczkę i przykryć je folią aluminiową. W takim wypadku porcja wystarczy na 3 lody.
-Pojemniczki do lodów można kupić o każdej porze roku na allegro. W sezonie pojawiają się również w Ikei, Rossmanie i innych sklepach.