Tagliatelle z botwinką, pieczarkami i parmezanem

Makaron z botwinką

Przygotowanie:

Z botwinki można zrobić nie tylko zupę, świetnie sprawdza się również w sałatkach, tartach i makaronach. Młode buraczki nadają daniom lekko słodki, świeży posmak i są pełne wartości odżywczych. Korzystajcie z nich póki jest sezon!

Przepis na 1 porcję, 515kcal

  • 70g makaronu pełnoziarnistego
  • 1/2 pęczka botwinki (z buraczkami)
  • kilka pieczarek
  • 2 łyżki serka Turek Figura (lub innego kremowego twarożku)
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • łyżka oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • tymianek

Makaron ugotować al dente. Botwinkę dokładnie umyć, odkroić buraczki, obrać i pokroić. Liście posiekać, pieczarki pokroić w plasterki. Na oliwie podsmażyć rozdrobniony czosnek, dodać botwinkę i pieczarki i smażyć kilka minut. Dodać makaron, serek, tymianek i połowę parmezanu, przyprawić solą i pieprzem i wymieszać. Na talerzu makaron posypać resztą parmezanu. Smacznego!