Przygotowanie:
Przepis na 6 porcji, 1 porcja: 140kcal
- 2 szt Jaja kurze całe
- 200 ml Mleko spożywcze 1,5 % tłuszczu
- 2 łyżki Masło
- 3 łyżki Mąka pszenna pełnoziarnista
- 1 łyżka Mączka ziemniaczana
- 100 g Łosoś wędzony
- Gałka muszkatołowa
- Sól
- Pieprz
W rondlu rozpuścić masło i dodać oba rodzaje mąki, zdjąć z ognia i dobrze wymieszać. Dodać mleko i stale mieszając zagotować, dodać przyprawy. Zdjąć z ognia i wbić najpierw jedno a potem kolejne żółtko, stale mieszać. Łososia pokroić i dodać do masy, następnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie połączyć.
Do foremek (kokilek) wlać masę do połowy wysokości, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 st. i piec około 15 minut, aż suflet się lekko zrumieni. Podawać na gorąco.