Słonecznikowe bułeczki pszenno żytnie

Słonecznikowe bułeczki pszenno żytnie

Przygotowanie:

Gorące, chrupiące, świeże.. takie właśnie jest domowe pieczywo! Kupione w sklepie bułki nigdy nie będą tak pyszne i zdrowe, jak te przygotowane w domu.
Warto pomieszać różne rodzaje mąk i dodać ulubione dodatki takie jak np słonecznik.

Przepis na 9 bułek, jedna dostarcza około 205 kalorii, 6g białka, 6,5 g tłuszczu i 29,5 g węglowodanów.

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej
  • 150 ml wody
  • 100 ml mleka
  • 60 g słonecznika + 30g do posypania
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10 ml oliwy

Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru oraz mąki pszennej. Odczekujemy około 15 minut, aż całość zacznie się pienić.

Rozczyn łączymy z resztą składników i wyrabiamy elastyczne ciasto, które przykrywamy ściereczką i odczekujemy około 90 minut aż wyrośnie.
W międzyczasie raz “przebijamy” je palcami podczas wyrastania.

Słonecznikowe bułeczki pszenno żytnie

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na prostokątny placek i kroimy go na mniejsze prostokąty, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia kolejne 30 minut.

Pu upływie tego czasu bułki smarujemy mlekiem i posypujemy słonecznikiem, który następnie delikatnie dociskamy do bułeczek.

Pieczemy w temp 190 ‘C około 25 minut.

Słonecznikowe bułeczki pszenno żytnie

Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com