Przygotowanie:
Gorące, chrupiące, świeże.. takie właśnie jest domowe pieczywo! Kupione w sklepie bułki nigdy nie będą tak pyszne i zdrowe, jak te przygotowane w domu.
Warto pomieszać różne rodzaje mąk i dodać ulubione dodatki takie jak np słonecznik.
Przepis na 9 bułek, jedna dostarcza około 205 kalorii, 6g białka, 6,5 g tłuszczu i 29,5 g węglowodanów.
- 250 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej
- 150 ml wody
- 100 ml mleka
- 60 g słonecznika + 30g do posypania
- 20 g świeżych drożdży
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 10 ml oliwy
Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru oraz mąki pszennej. Odczekujemy około 15 minut, aż całość zacznie się pienić.
Rozczyn łączymy z resztą składników i wyrabiamy elastyczne ciasto, które przykrywamy ściereczką i odczekujemy około 90 minut aż wyrośnie.
W międzyczasie raz “przebijamy” je palcami podczas wyrastania.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na prostokątny placek i kroimy go na mniejsze prostokąty, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia kolejne 30 minut.
Pu upływie tego czasu bułki smarujemy mlekiem i posypujemy słonecznikiem, który następnie delikatnie dociskamy do bułeczek.
Pieczemy w temp 190 ‘C około 25 minut.
Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com