Przygotowanie:
Okres letni to czas, gdy na straganach i w sklepach królują sezonowe owoce i warzywa. Bez wątpienia maliny to jedne z najbardziej aromatycznych i smakowitych owoców dostępnych o tej porze roku. Są pełne witamin i składników mineralnych, a także wspomagającego funkcjonowanie układu pokarmowego błonnika. Warto wykorzystać je do przyrządzania letnich posiłków – poniżej przepis na sałatkę z tofu, malinami i sezamem.
Przepis na 1 porcję, która dostarcza ok. 210 kcal.
Składniki:
- 60 g sera sojowego tofu
- 50 g malin
- 100 g pomidorków cherry (6 – 7 sztuk)
- rukola
- 5 g oleju rzepakowego
- 5 g nasion sezamu
- pieprz, chilli w proszku
Tofu kroimy w kostkę, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i chilli, obtaczamy w sezamie. Następnie podsmażamy krótko na patelni z rozgrzanym olejem (tofu można również podpiec na grillu). Na talerzu układamy rukolę i przekrojone na pół pomidorki cherry. Dodajemy tofu i maliny. Danie posypujemy odrobiną sezamu i pieprzem.
Smacznego!