Sałatka z tofu, malinami i sezamem

Sałatka z tofu, malinami i sezamem

Przygotowanie:

Okres letni to czas, gdy na straganach i w sklepach królują sezonowe owoce i warzywa. Bez wątpienia maliny to jedne z najbardziej aromatycznych i smakowitych owoców dostępnych o tej porze roku. Są pełne witamin i składników mineralnych, a także wspomagającego funkcjonowanie układu pokarmowego błonnika. Warto wykorzystać je do przyrządzania letnich posiłków – poniżej przepis na sałatkę z tofu, malinami i sezamem.


Przepis na 1 porcję, która dostarcza ok. 210 kcal.

Składniki:

  • 60 g sera sojowego tofu
  • 50 g malin
  • 100 g pomidorków cherry (6 – 7 sztuk)
  • rukola
  • 5 g oleju rzepakowego
  • 5 g nasion sezamu
  • pieprz, chilli w proszku

Tofu kroimy w kostkę, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i chilli, obtaczamy w sezamie. Następnie podsmażamy krótko na patelni z rozgrzanym olejem (tofu można również podpiec na grillu). Na talerzu układamy rukolę i przekrojone na pół pomidorki cherry. Dodajemy tofu i maliny. Danie posypujemy odrobiną sezamu i pieprzem.

Smacznego!