Przygotowanie:
Większość z nas zna botwinkę jedynie z zupy lub chłodnika. To bogate w wiele cennych wartości odżywczych warzywo można jednak wykorzystać na wiele innych sposobów: do tart, sałatek, makaronów a nawet przyrządzić z niego wspaniałe risotto. Życzymy smacznego!
Przepis na 3 porcje, 1 porcja: 497kcal
- 200 g ryżu do risotto
- 2 pęczki botwinki (lub 1 duży z dużymi buraczkami)
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g sera Feta 10 lub 12% tłuszczu
- pół litra bulionu warzywnego
- 3 łyżki koncentratu na barszcz czerwony w płynie
- ząbek czosnku, świeży (lub suszony) tymianek
Przygotować botwinkę: liście i buraczki wypłukać w zimnej wodzie, dokładnie umyć. Jeśli buraczki są spore to obierać je i pokroić w drobną kostkę (jeśli buraczków prawie nie ma można dodać 1 dużego buraka). Liście i łodygi drobno posiekać.
Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i buraczki, po 2-3 minutach dorzucić liście i łodygi oraz tymianek i chwilę przesmażyć. Na patelnię dodać ryż i mieszając odczekać 2 minuty. Po tym czasie zacząć dodawać bulion – po jednej chochli naraz, czekając za każdym razem aż ryż wchłonie większość płynu. Pod koniec dodać również koncentrat. Gdyby bulionu zabrakło można dodać wody. Po około 15-20 minutach risotto powinno być miękkie i gotowe. Dodać pokrojoną fetę oraz pieprz i delikatnie wymieszać. Podawać udekorowane listkami tymianku.