Przygotowanie:
Bardzo się ucieszyłam jak zobaczyłam na hali targowej botwinkę, w październiku! Myślałam że sezon na nią już za nami… W tym roku pierwszy raz upiekłam pyszną tartę z botwinką i dlatego cieszę się że mogę podzielić się z wami przepisem. Gdyby jednak w waszym regionie sezon botwinkowy dobiegł już końca można ją śmiało zastąpić burakami i szpinakiem – i wartości odżywcze i walory smakowe nie ulegną pogorszeniu, obiecuję 🙂
Tartę proponuje podać z kubeczkiem kefiru na lunch lub kolację. Smakuje równie dobrze na zimno jak i na ciepło.
Przepis na 4 porcje, 1 porcja ze szklanką kefiru: 460kcal
- 150 g Mąka pszenna razowa (użyłam mąki pełnoziarnistej Lubelli)
- 75 g Jogurt naturalny
- 20 g Oliwa (2 niepełne łyżki)
- 3 g Proszek do pieczenia (½ łyżeczki)
- 300 g Burak*
- 200 g Boćwina (pęczek liści)*
- 30 g Żółtko jaja kurzego (1 sztuka)
- 120 g Jaja kurze całe (2 sztuki)
- 150 g Serek Turek Figura (lub inny chudy serek śmietankowy)
- 100 g Ser Feta 12%
- Koperek, 2-3 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa tarta
- 800 g Kefir
*Moja botwinka miała bardzo mizerne buraczki, dokupiłam więc 2 dorodne buraki i dodałam, można jednak wykorzystać buraczki z botwinki.
Przepis
Z mąki, jogurtu, połowy oliwy, szczypty soli i proszku zagnieść ciasto, odłożyć na 15minut do lodówki.Ciasto rozwałkować na cienki placek i ułożyć w formie do tart posmarowanej oliwą (użyłam formy o średnicy 22cm). Ciasto podpiec ok. 10minut w piekarniku w temp. 180stopni.
Przygotować farsz: buraczki obrać, pokroić, czosnek rozdrobnić, zeszklić na reszcie oliwy, dodać posiekaną botwinkę, zmniejszyć ogień i smażyć do czasu aż buraczki zmiękną, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać posiekany koperek.
Przygotować masę jajeczną: zmiksować jaka z serkiem i połową fety, przyprawić solą i pieprzem.
Na podpieczony spód wyłożyć buraczki, wylać masę jajeczną i posypać resztą pokruszonego sera feta. Tartę piec ok.30minut.
1 porcja dostarcza: 460kcal, 25g białka, 21g tłuszczu, 49g węglowodanów.