Przygotowanie:
Ilość pomysłów na omlety jest chyba nieskończenie ogromna.
Możemy włożyć do środka mnóstwo pysznych (i lekkich!) składników, lub też podać je z ulubionym sosem.
Gdy wypełnimy je dużą ilością warzyw, powstanie nam zdrowy i sycący posiłek.
Przepis na 1 porcję dostarczającą około 220 kalorii, 23 g białka, 11 g tłuszczu i 8g węglowodanów
- 2 jajka
- 100 g kalafiora
- 30 g chudej szynki np drobiowej
- 1/2 małej cebuli
- 1 łyżka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki soli
Kalafior dzielimy na małe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut.
Szynkę kroimy w paski a następnie w kostkę, a cebulkę siekamy bardzo drobno.
W misce roztrzepujemy 2 jajka, dodajemy przyprawy, szynkę oraz cebulkę (świeża i suszoną).
Kalafior odcedzamy i dodajemy do reszty składników, całość raz jeszcze lekko mieszamy i wylewamy na rozgrzaną patelnię (najlepiej teflonową, jeśli takiej nie posiadamy, to lekko natłuszczamy patelnię olejem roślinnym).
Omlet smażymy kilka minut z obu stron.
Podajemy z lekkim jogurtowym sosem lub np kefirem.
Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com