Przygotowanie:
Mini tartaletki na słono. Świetnie smakują zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, ale również na zimno. Idealne na śniadanie!
Wartość odżywcza tartaletek (1 sztuka):
- energia: 150 kcal;
- białko: 5 g;
- tłuszcze: 6 g;
- węglowodany: 21 g;
- błonnik: 3 g.
Składniki (na 7 sztuk tartaletek):
Tartaletki:szp
- Kasza jaglana / 100 g
- Mąka kukurydziana lub jaglana / 20 g
- Mąka pszenna pełnoziarnista / 20 g
- Olej kokosowy / 20 g
- Mleko 2% tłuszczu lub roślinne / 30 g
- Soda oczyszczona (1/2 łyżeczki), sól, pieprz
Nadzienie:
- Mozzarella / 60 g
- Szpinak mrożony / 450 g
- Olej rzepakowy uniwersalny lub kokosowy / 10 g
- Kukurydza konserwowa / 40 g
- Pomidorki koktajlowe / 14 sztuk
- Czosnek, pieprz, sól, gałka muszkatołowa, roszponka
Sposób przygotowania:
Posiekany czosnek zeszklić na oleju. Dodać szpinak i dusić pod przykryciem. Doprawić do smaku. Odstawić do ostudzenia. Kaszę kilka razy przepłukać wodą. Ugotować na wodzie. Przestudzić. Zmiksować z mąkami, olejem, sodą, przyprawami i mlekiem. Wyłożyć masą foremki (najlepiej masę nakłada się zwilżonymi wodą dłońmi). Następnie do każdej tartaletki dodać przygotowany szpinak, kukurydzę, kawałki mozzarelli i po 2 pomidorki koktajlowe. Piec ok. 25-30 minut w 170 stopniach. Przestudzić i dopiero wtedy wyciągnąć z foremek.