Mini tartaletki jaglane ze szpinakiem i pomidorkami

Mini tartaletki na słono. Świetnie smakują zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, ale również na zimno. Idealne na śniadanie!

Mini tartaletki jaglane ze szpinakiem i pomidorkami

Przygotowanie:

Mini tartaletki na słono. Świetnie smakują zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, ale również na zimno. Idealne na śniadanie!

Wartość odżywcza tartaletek (1 sztuka):

  • energia: 150 kcal;
  • białko: 5 g;
  • tłuszcze: 6 g;
  • węglowodany: 21 g;
  • błonnik: 3 g.

Składniki (na 7 sztuk tartaletek):

Tartaletki:szp

  • Kasza jaglana / 100 g
  • Mąka kukurydziana lub jaglana / 20 g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista / 20 g
  • Olej kokosowy / 20 g
  • Mleko 2% tłuszczu lub roślinne / 30 g
  • Soda oczyszczona (1/2 łyżeczki), sól, pieprz

Nadzienie:

  • Mozzarella / 60 g
  • Szpinak mrożony / 450 g
  • Olej rzepakowy uniwersalny lub kokosowy / 10 g
  • Kukurydza konserwowa / 40 g
  • Pomidorki koktajlowe / 14 sztuk
  • Czosnek, pieprz, sól, gałka muszkatołowa, roszponka

Sposób przygotowania:

Posiekany czosnek zeszklić na oleju. Dodać szpinak i dusić pod przykryciem. Doprawić do smaku. Odstawić do ostudzenia. Kaszę kilka razy przepłukać wodą. Ugotować na wodzie. Przestudzić. Zmiksować z mąkami, olejem, sodą, przyprawami i mlekiem. Wyłożyć masą foremki (najlepiej masę nakłada się zwilżonymi wodą dłońmi). Następnie do każdej tartaletki dodać przygotowany szpinak, kukurydzę, kawałki mozzarelli i po 2 pomidorki koktajlowe. Piec ok. 25-30 minut w 170 stopniach. Przestudzić i dopiero wtedy wyciągnąć z foremek.

Mini tartaletki jaglane ze szpinakiem i pomidorkami