Marchewkowo-kokosowa zupa krem

Przyrządzanie zup to świetny pomysł na przemycanie nie tylko warzyw do naszego jadłospisu ale także różnorodnych kasz. W tym przepisie używamy kaszy jaglanej która jest lekkostrawna i bogata w wiele substancji odżywczych a do tego odkwasza organizm, obniża poziom cholesterolu i jest bezglutenowa.

Wartość odżywcza dla 1 porcji:

  • Energia: 219 kcal
  • Białko: 3,6 g
  • Tłuszcze: 4,8
  • Błonnik pokarmowy: 3 g
  • Węglowodany: 26 g

Składniki na 4 porcje:

  • 4 marchewki (180 g)
  • Kasza jaglana (100 g)
  • Szklanka passaty pomidorowej (250 g)
  • 4 łyżki wiórków kokosowych (25 g)
  • Łyżka oliwy z oliwek (10 g)
  • Łyżka miodu (16 g)
  • Cebula
  • Dwa ząbki czosnku (10 g)
  • Dwie łyżki dowolnych kiełków (16 g)
  • Przyprawy: Papryka słodka, papryka ostra, kurkuma i imbir

Przygotowanie:

Marchew umyć i obrać, kaszę jaglaną zalać wrzątkiem a następnie przepłukać na sicie pod bieżąca wodą. Cebulę i czosnek obrać i posiekać, następnie wrzucić do garnka z rozgrzaną oliwą i lekko podsmażyć, na koniec dodając przyprawy, kaszę jaglaną, wiórki kokosowe i pokrojoną na mniejsze kawałki marchew. Wszystkie składniki zalać około 750 ml wody. Gotować na średnim ogniu około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać passatę pomidorową i doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzem oraz miodem. Zupę zmiksować na gładki krem, podawać z kiełkami.

Przepis autorstwa Kasi Burakiewicz, stażystki poradni Mój Dietetyk w Poznaniu.
Opiekun stażu: Agnieszka Pompecka