Przygotowanie:
Z letnich owoców jagodowych trzeba szybko korzystać, bo sezon na nie jest krótki, a ich wartości odżywcze są wspaniałe. Latem dodajemy więc te pyszne aromatyczne owoce do wielu dań: mozzarella smakuje przecież wyśmienicie z truskawkami, zielona sałata z winegretem i porzeczkami, ser pleśniowy z jeżynami a łosoś z malinami – takie dania zaskakują swym smakiem i są bardzo efektowne. Smacznego!
Przepis na 1 porcje, 502kcal.
- 120 g Łosoś – filet bez skóry lub dzwonko
- 100 g Maliny (mogą być mrożone)
- 5 g Oliwa z oliwek (łyżeczka)
- 5 g Miód pszczeli (łyżeczka)
- 200 g Ziemniaki młode
- 200 g Fasola szparagowa
- Ocet balsamiczny, musztarda, tymianek
Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Fasolkę obrać i ugotować na parze. Filet opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem i smażyć na patelni grillowej po 3-4 minuty z każdej ze stron. Do rondla wrzucić maliny z oliwą, miodem, odrobiną musztardy i octu balsamicznego oraz listkami tymianku, podgrzewać chwilę aż wszystko się połączy i doprawić pieprzem. Łososia podać polanego sosem z ziemniaczkami i fasolką obok.