Kasza jaglana w warzywnym sosie z soczewicą

Soczewica jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka (100g soczewicy ma 25,4g BIAŁKA, dla porównania 100g mięsa z piersi kurczaka – 21,5 g białka).Poza tym jest to źródło błonnika oraz cennych składników mineralnych takich jak magnez, fosfor, żelazo, cynk, potas, miedź oraz mangan.

Kasza jaglana w warzywnym sosie z soczewicą

Wartość odżywcza:

  • Energia: 452 kcal
  • Białko: 20,6 g
  • Tłuszcze: 8,85 g
  • Węglowodany: 81,8 g

Składniki:

  • Kasza jaglana – 50g
  • Passata pomidorowa - 200g
  • Cukinia – 150g
  • Bakłażan – 100g
  • Papryka czerwona – 100g
  • Soczewica czerwona – 40g
  • Olej rzepakowy – 5g

Przygotowanie:

Kaszę ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Cukinię, bakłażana i paprykę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju. Dodaj pomidory z puszki oraz soczewicę. Dopraw do smaku ziołami prowansalskimi i odrobiną cynamonu. Dodaj ok. szklankę wody i duś do miękkości ok. 15-20 minut. Ugotowaną kaszę polej sosem.